Loading...

"Николай Костов: В програмирането най-ценен е контактът с опитни лектори!"

avatar Соня Аврамова 4 минути
"Николай Костов: В програмирането най-ценен е контактът с опитни лектори!"

Запознайте се с Николай Костов - топ лектор с богат опит в проектирането и изграждането на уеб приложения, алгоритмичното програмиране, сигурността и облачните технологии. Той ще преподава в обновената програма по Софтуерно инженерство - SoftUni 4.0! Работи като Solutions Architect в ZenCodeo. Няколко години подред Ники е Microsoft Certified Trainer. Носител е на наградата "Студент на годината", бил е част от класацията "30 под 30" на списание Forbes Bulgaria. А ето какво сподели за SoftUni 4.0 от първо лице!

От колко време се занимаваш с програмиране и как започна?

Здравейте, казвам се Николай (курсистите обикновено ми казват Ники) и съм на 28. В момента работя като Solutions Architect във фирма ZenCodeo. Дълги години преди това работех към друга академия. Microsoft Certified Trainer съм от 2014 до сега. Повече за мен можете да прочетете в моя блог.


Занимавам се с програмиране от 6-ти клас, което прави вече над 15 години. Първият ми досег с него беше BASIC. :) Една игра крашна и ме прати в интерпретатора на бейсик. Започнах да променям тук-там и ми стана интересно. После започнах да чета книги, да гледам чужди програми и да чета за програмиране в интернет. Тогава нямаше много книги и повечето бяха за C и C++. Така започнах да пиша на него. Тръгнах по състезания и олимпиади където за късмет също се пишеше на C++.


Постепенно открих VisualBasic.NET, а после и C# (някъде около 8-ми клас). Започнах да печеля призови места по олимпиадите и това ме надъха още повече. Към 9-ти клас се захванах и с PHP, тъй като с него можеше да се изкарват и пари – имаше хора по форумите, които плащаха за разработка на уеб приложения с PHP.

Кои са най-интересните проекти, с които си се занимавал?

През годините съм се занимавал с много и разнообразни проекти. Един от любимите ми, а и познат на аудиторията на Софтуерния университет, e автоматизираната система за оценка на домашни и изпити Open Judge System по-позната като judge.softuni.bg. Други от любимите ми проекти са онлайн футболен мениджър, студентска система, играта сантасе с компютърен играч, американска адвокатска система с интеграция на американския съд. Система, която преценява дали някой служител има опасност да напуска дадена компания, редактор на код, музикална система и много, много други. Участвам и в проектите за писане на книги с Наков. В свободното си време разработвам най-различни интересни за мен приложения.

Защо избра тази технология?

От всички над 10 езика, на които съм писал, C# ми остана любимия, може би най-вече заради синтаксиса, удобството и невероятното IDE – Visual Studio. Лесен за научаване е и същевременно е изключително мощен. Дори в тъмните векове на моя опит с програмирането, (писането на PHP) пак тайничко си пишех и на C# някакви неща. :) Запознатите знаят, че веднъж научиш ли C# и .NET технологиите, пред теб се отварят почти всички възможности за създаване на приложения – приложни програми (WPF, UWP), уеб системи (ASP.NET MVC, Core), клауд-базирани решения (Azure), мобилни приложения (Xamarin), игри (Unity) и т.н.


Конкретно ASP.NET MVC започнах като естествена стъпка на човек, занимавал се с уеб (PHP) и знаещ C#. Технологията толкова ми допадна, че част от уеб приложенията, които бях писал на PHP, направих и на ASP.NET MVC. От 2 години пиша и на ASP.NET Core, който студентите ще учат в моя модул. Почти всички проекти в настоящата ми работа, както и тези, които пиша в свободното си време, са на ASP.NET Core. Първите приложения на тази технология правих още, когато беше в бета версия. Напоследък разучавам и Blazor – C# в браузъра.

Какво те мотивира да преподаваш?

Мотивира ме най-силно, когато видя някой бивш студент, който вече се е издигнал на висока позиция, ценен и уважаван специалист е или пък си е направил собствена компания и създава работни места, или пък преподава наученото на други. Ето това ме мотивира силно.


Споделянето на знания винаги ми е било приоритет. Лекциите, отвореният код и писането на блог статии и книги са начин това да се случи. В повечето професии тази масовост на споделянето липсва и мисля, че точно заради това, ИТ сферата се развива толкова бурно спрямо другите индустрии.


Хората, които сега навлизат в ИТ сектора са късметлии, защото имат толкова много ресурси и хора, от които да се учат. Със сигурност, ако ние едно време имахме хората, които да ни преподадат как се правят нещата по по-лесния и правилен начин, щяхме да си спестим няколко години учене и блъскане сами. :)

Какво да очакваме от програмата по Софтуерно инженерство 4.0?

Само като видях преподавателският състав ми стана ясно, че в този проект няма да се пестят хора и ресурси, за да се постигне върховото качество, което младите тепърва навлизащи в нашата индустрия специалисти заслужават! Със сигурност, в който и трак да са студентите, ще получат високо качество на преподаване, а най-ценното според мен, е допирът до опитни хора, които да им преподадат най-добрите практики, доказали се през годините. Дори само да гледате как тези хора разсъждават, решават проблеми и как пишат код, ще добиете неща, които само с четене и самообучение няма как да получите.


Aко и вие искате да се докоснете до света на програмирането и да се срещнете с най-известните трейнъри в областта, кандидатствайте още днес за безплатно обучение Programming Basics от ТУК!