Софтуерно Инженерство
Loading...
+ Нов въпрос
nikola.m.nikolov avatar nikola.m.nikolov 832 Точки

[Useful Info] Инсталиране на Dual boot Linux + Java 8 + Eclipse

Колеги, в тази тема ще дам линкове как да си инсталирате linux на отделен volume от хард диска. По този начин ще имате едновременно две операционни системи и ще може да избирате при рестарт коя да се зареди. Постепенно ще променям темата, така че да премахна външните линкове, но най-вероятно ще е след като приключи Java Basics курса.

1. Install Ubuntu 14.04 alongside Windows 8.1 in 10 easy steps - тук е обяснено доста подробно как:

 • да се направи back up на Windows 8.1 (по подобен начин се прави и на Windows 7)
 • да се направи bootable usb с linux инсталацията. Аз си качих Xubuntu, защото според Наков е по-лека и върви по-добре на слаби машини. Може да изтеглите XubuntuUbuntuKubuntu или която и да е друга дистрибуция. Предполагам инсталационните стъпки не се различават. Аз използвам Rufus за правене на bootable usb. 
 • да се освободи място (unallocated space), предназначено за linux-a
 • да се изключи fast boot. Тази стъпка не я правих, защото при всеки компютър при рестарт един от F-овете дава възможност да се избира кое да boot-не и от там може да изберете USB drive. Важно е обаче BIOS-a да позволява boot from usb. В противен случай ще трябва да запишете инсталацията на CD.
 • да се изключи secure boot - и тази стъпка я пропуснах
 • да се инсталира linux стъпка по стъпка с включени screeshots
 • да се направи boot repair. В повечето случаи това не е необходимо. При мен нямаше проблем и след като приключи инсталацията можех без проблем да избирам след рестарт коя OS да стартирам. В първия коментар под tutorial-a J.A. Watson обясняв точно това, че в днешно време повечето компютри ще boot-нат без проблем след инсталация на linux. 
 • fix bootloader - както и предната стъпка тази също не се наложи да я правя.

2. How to change the default OS in an Ubuntu dual-boot setup - след успешна инсталация на linux ако искате може да промените операционната система, която да се зарежда по подразбиране както и колко секунди да чака за избор на OS за зареждане. Освен за ubuntu тези команди стават и за xubuntu. Ако нямате инсталиран gedit може да го инсталирате чрез sudo apt-get install gedit

3. Инсталиране на Java 8 може да видите в темата на mmddimitrova: [Useful Info] Linux - Tutorial как да си инсталираме виртуална машина с Linux Ubuntu, Java8 и Eclipse. Обяснено е много добре. Самите команди в terminal са:

 • sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/java
 • въвеждате си паролата
 • sudo apt-get update
 • sudo apt-get install oracle-java8-installer
 • на Do you want to continue? натискате Y и Enter
 • sudo apt-get install oracle-java8-set-default

4. Eclipse не се инсталира, а се тегли архив от https://www.eclipse.org и след това само се резархивира и стартира. В xubuntu с десен бутон може да сложите shotrcut на desktop-a. 

 Важно: за да не се чудите като мен защо в Eclipse не ви работя Ctrl + Fxx имайте предвид, че поне в xubuntu тези клавишни комбинации са запазени за смяна на активните desktops и заради това не работят в Eclipse. В xubuntu отваряте Settings Manager - Window Manager - Keyboard и от там премахвате тези клавишни комбинации и едва след това ще можете да ги използвате в Eclipse.

 

 

13
Java Advanced 17/01/2015 23:26:29
a.angelov avatar a.angelov 1319 Точки

От моя опит установих, че е хубаво да се изключи fast boot /fast start-up/ ако искате да mount-вате windows дяловете под линукс. В противен случай излиза грешка, че са заключени от уиндоуса. За да се отключат трябва да се влиза в уиндоуса и да се рестартира /не shutdown, а restart - при shutdown ги заключва заради fast start-up/.

1
09/09/2014 15:30:09
dimityr.jechev avatar dimityr.jechev 200 Точки

Здравейте,сложих Ubuntu и Dual Boots си работи,но в Ubuntu ми се размазва пътя на мишката,тоест след нея остават следи и при прозорците е същата работа ...моля ви кажете как да го оправя

0
gody_93 avatar gody_93 4 Точки

Има вариант ако имаш 2 видео карти да ти засича втори дисплей. На мен ми примигваше мишката и понякога изчезваше и я оправих по следния начин:

1. Отиваш в System Settings
2. Цъкаш Displays
3. И ако имаш Unknown Display му дай off ии apply

Аз така си оправих проблема с мишката. А ако не стане не знам :(

1
All_Mazev avatar All_Mazev 1 Точки

Можете ли да ми помогнето ? 

Трябва да си Turn off fast boot ( Step 4 ) http://www.everydaylinuxuser.com/2014/05/install-ubuntu-1404-alongside-windows.html .

За съжаления не намирам отметката показана на последната снимка от (Step 4) .

(Turn on fast startup(recommended))

Предполагам защото съм с Windows 7 .

Моля за напътствия къде да намеря въпросната настройка и проблем ли ще е да продължа като я пропусна ? 

0
dmstoyanov avatar dmstoyanov 38 Точки

Можеш да изключиш "fast boot" от BIOS-a.

1
MartinBorisov94 avatar MartinBorisov94 52 Точки

Отговорът ми не е много за по темата, но хора който просто искат да ползват Eclipse под linux и не им се занимава с всичко това може да направят следтното (поне аз така направих). Дръпнах си един Linux и си го сложих на флашка. След това си го пуснах live и си го ползвах много прилично.  Дори го бях сложил на 4 гб usb 2.0 флашка и вървеше много прилично. Единствено си трябва повечко рам машината (аз на 8 нямах проблем). А всичко което е на твърдия диск се разпознава като външно устройство и може да се достъпва. Няма никакъв проблем.

0