Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

jabalka avatar jabalka 960 Точки

[Exam] Databases - 1.03.2015 - впечатления и резултати

Здравейте, хора :)

Изпитът свърши, та да си похейтим :)

Не знам за вас, но аз изгубих поне час в дебъгване на грешки, които се оказаха в условието.

Например на 18-та задача вдигах два пъти базата, експортвах по 100 начина и т.н. и на края се оказа, че има правописна грешка в условието. Това за мен значеше 40 изгубени минути....

!!!!!!!!!!!!!!!

Не бяха само тези пропуски.

А отдължаването на времето, което получихме: 15 мин :)

Еми, много се кефя на СофтУни и всичко, приятели сте ми всички, ама това не е човешко :)

Айде, че партито започва и е време да целим Влади с домати, както си го предупредихме по време на изпита още :)

Наздраве!

12
Databases Basics 02/03/2015 10:25:24
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки
Best Answer

17
jabalka avatar jabalka 960 Точки

#nimoa

2
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Ми ко очакваш в 1:30 след цял ден изпити :D

2
jabalka avatar jabalka 960 Точки

:D:D:D:D:D

0
bsdemon avatar bsdemon 348 Точки

Аз искам да разбера КОЙ тества изпита и КАК е решил задачите с тези всичките грешки.
Сега ако има някакво скалиране, как ще ми се скалира времето за блъскане на главата в масата при тези грешки!!!

Мисля че си взех малко бира за партито :D

10
presian avatar presian 223 Точки

Аз днес имах голям късемт да ми се получава всичко без много циклене. Единствено 18 ми се наложи да я пиша два пъти, че някак ми се затри всичко във скрипта, но все пак успях да я направя. А за 17-та задача нямам думи да я опиша - според мен беше по силите единствено на хора с доста опит в SQL Server. Който както иска да го върти, ама за мен тя си е непосилна за хора занимаващи се със бази от месец! Много ми се иска да видя авторското решение!

P.S. А колкото до грешката в името на таблицата, все пак навсякъде в задачите пишеше, че трябва да са точно както са в примера, аз си ги копирам от там за да избегна такива проблеми.

Всичко без 17 -> Code

 

PS.Вече и 17 работи - оказа се изключително лесна, но така или иначе нямаше да ми стигне времето да я направя!

6
02/03/2015 17:49:11
tosilv avatar tosilv 69 Точки

Аз само 14-та не можах :D запъна се и не ми остана време после.

Колкото до 17-та направях я по нуубския начин със първото което върши работа от гугъл . Но бая си загубих времето с това че NULL + стринг е пак NULL докато се усетя че се случва.

За 18-та копи пействах иманата на колоните и даже не разбрах че има правописна грешка. Глупаво беше със това че трябваше ръчно да се редактира за джъджа обаче.

 

4
01/03/2015 22:33:57
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

Интересно ми е Наков как е изкарал 17 точки от 18 та задача. Той явно е единственият, който без ръчна намеса го е постигнал. Може би! :)

2
tosilv avatar tosilv 69 Точки

Ако гледаш джъджа там има 0 точки :D

0
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

Сега има нула точки, защото нещо пипнаха по тестовете, за да можем ние да изкараме точки. Но когато аз я решавах (около 16 часа, започнах с нея) само Наков имаше точки на нея.

1
ZvetanIG avatar ZvetanIG 907 Точки

Ами и аз съм със смесени чувства. Особено като копнах на Пресиан заявката на 9 задача и я изпълних на моя компютър. Сравних  резултата с този на моята заявка и с узумление видях, че diff checker ми изписа

The two files are identical

А аз така и немоах да взема точки от тази задача.

В случая нестава въпрос за двете точки, а за 20 мин. Като сложим и  времето загубено за 18 задача се събират минутки за 14 задача.

Така, че колеги провете и вие вашите заявки. 

3
01/03/2015 22:59:09
vladislav.karamfilov avatar vladislav.karamfilov 1123 Точки

Предадените резултати не са еднакви. Ти имаш грешка на 15 ред, вместо Myanmar за държава, ти имаш Burma. ;)

 

1
Ventsislav avatar Ventsislav 343 Точки

Аз така и не успях да взема точки за тази задача също. И как бачка заявката с  Myanmart като по-рано го променяме на Burma ?

  1. Write and execute a SQL command that changes the country named "Myanmar" to its other name "Burma".
  2. Add a new monastery holding the following information: Name="Hanga Abbey", Country="Tanzania".
  3. Add a new monastery holding the following information: Name="Myin-Tin-Daik", Country="Myanmar".

Звучи ми логично само ако колоната CountryCode от Monasteries приема и null стойности. Явно е така ... не се досетих по време на изпита.

1
02/03/2015 01:56:16
Aleksiev avatar Aleksiev 133 Точки

Всъщност няма значение дали ще спазиш 3-тото условие на 16-та задача. То по никакъв начин не влияе на крайния резултат.

1
Karlie avatar Karlie 438 Точки

Мен пък ме е яд, че не изкарах точки на 16-та задача, защото трябва да се филтрират държавите, които имат: more than 3 rivers . Тоест, селекцията е COUNT(Rivers.Id) > 3. A моето решение е за COUNT(Rivers.Id) >= 3.

Според вас коректно ли е зададено условието? Вярно, че ако беше повече или равно, можеше да пише more than or equal, но от друга страна, думите more than може да се разбират двузначно - включително или изключително.

Моля екипа за в бъдеще да уточнява подобни условия по-добре.

1
02/03/2015 19:03:08
tosilv avatar tosilv 69 Точки

Да, това беше кофти също. Проблема е и че е от миналата част(15-та), пък там на селекта няма проблеми и с двата варианта.

1
HPetrov avatar HPetrov 822 Точки

Не знам как може "more than" да бъде двузначно :) Буквално си е "повече от...", няма друго значение. Ако трябваще да бъде >= 3 щеше да си бъде както някое от предните задачи където беше нещо от типа на "at least 3 or more".

8
GoShow avatar GoShow 595 Точки

Karlie тук не съм съгласен. "More than 3" e повече от 3 в противен случай условието ще е "3 or more".

 

Edit: Sory, не видях, че Ицо вече го е написал

0
02/03/2015 11:54:57
Aleksiev avatar Aleksiev 133 Точки

Ето моето решение на 14-та задача.

При 18-та чух че доста хора се затрудниха с тези NULL стойности. Аз открих нещо като хак ако може така да се нарече.. ако се решава задачата през phpmyadmin и се експортне резултата в .csv формат, се принтират NULL стойностите без да се правят никакви врътки. Ето и решението ми на 18-та задача (не съм правил нищо спицялно за NULL).

Като цяло мисля че този изпит не беше преценен правилно за да се вмести във времето, с което разполагаме. Беше доста по-труден от подготвителния.

3
HPetrov avatar HPetrov 822 Точки

Като гледам силния парников ефект днес в залата си мисля да идвам на изпитите по тениска и къси шорти от сега нататък, хем и лятото идва. Или може просто да си провеждаме изпитите на покрива. Така, на чист въздух уж.

OnTopic();

Като за човек, който отдели минимално време да се подготви за изпита бих казал, че изпита беше... добре. Не беше непосилно труден, но не беше и от лесните. Но ми хареса. Имаше грешки тук-таме но кога не е имало изпит без такива проблеми като се замисля. Въпреки, че нямах толкова проблеми с разбирането на условията бих се съгласил с колегите, че трябва да се доизпипват нещата.

Не направих единствено 17-та защото още от началото разбрах, че няма да ми стигне времето да си играя с тоя JSON и оставих и 14-та за по-нататък, но така и не се върнах на нея. 18-та ми се видя лесна като цяло като изключим пропуснатата буква на едната колона. Определено като чета имената на колоните не ги чета бавничко буква по буква за да не изпусна нещо. Ако не очакваш правописна грешка шанса да е забележиш е доста нищожен според мен. Не можах да разбера и защо толкова много хора имаха проблем с 16-та задача. Има дребна tricky част, но ако се усетиш на време тя е без никакво значение за крайния резултат. Би трябвало като промениш името на дадена държава, и после се опитваш да ползваш по какъвто и да е начин старото и име да ти звънне звънчето, че има нещо нередно. И следователно да пробваш какво ще стане ако игнорираш този ред например :) Или ако не го игнорираш ами го промениш просто да ползва новата стойност.

В крайна сметка на изпит е нормално да има доволни и недоволни както и да бъде малко по-труден от подготовката. Моето мнение е, че изпита беше на ниво.

10
02/03/2015 03:42:16
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

По отношение на 18та задача си мисля, че ефектът с пропуснатата буква беше УМИШЛЕНО ТЪРСЕН. Това, което ме кара да мисля така е, че още 30-40 мин. след началото на изпита извиках Владо и му споделих какво съм намерил и му казах да го каже на всички колеги (което не се случи). Той провери в тестовете на джъджа и ми каза, че там се очаква името на колоната да е точно както е в снимката от условието.

Дали един такъв трик показва уменията ни по SQL е съвсем друг въпрос?!

3
HPetrov avatar HPetrov 822 Точки

По-скоро като са правили тестовете и както е излязло така са ги и сложили в judge-а и по един screenshot за условието и готово.

0
jabalka avatar jabalka 960 Точки

Такааа :)

Добро утро на всички. Не знам за вас, ама аз до като спах тази вечер, тялото ми си почива, обаче ума... пререшава изпита цяла вечер :):):)

Та, като оставим на страна техническите проблеми по време на изпита ( sealed ), смятам, че трудността беше о.к. Едно от любимите ми неща по време на изпит е това, че научавам нови неща. Отивам на изпит с вълнение към тази част от него.

Просто щеше да е една идея по-приятно, ако не трябваше за всяка задача неизлязла от първия път в Judge да дебъгвам не само решението си, но и условието :)

Като цяло курсът по бази данни беше голям плюс - добре воден, хубави материали, външният лектор беше на 6+ (от 6), полезен лаб, интересен изпит. Доволно.

Сприятелих се с тия бази данни. Много интуитивно се получават нещата. Дори и сторнатите процедури не са чат такъв черен дявол. Въпрос на синтаксис. Ако му се противиш, че е различен от C#(например) - ще теглиш, ще си нещастен, ще ругаеш. Ако приемеш, че е различен и just go along with it (защото така или иначе не можеш да промениш нищо с ядосване), нещата могат да се получат доста лесно и приятно :) 

На вас как ви се стори целия курс?

4
Matrix avatar Matrix 1092 Точки

"На вас как ви се стори целия курс?"

Че, това беше сред топ 5 на най-важните ни курсове през всичките тези 3 нива и че наистина беше на добро ниво, благодарим за което!

3
02/03/2015 13:50:04
g.stoyanov avatar g.stoyanov 776 Точки

Явно заради начна ми на решение на задачата (18) въобще не усетих проблема с името:

SELECT CONCAT_WS(', ', tc.Name, tt.start_date, c.Name, IFNULL(c.Description, 'NULL'))
AS "# traning center, start date, course name, more info"
FROM timetable tt
JOIN training_centers tc on tt.training_center_id = tc.Id
JOIN courses c on tt.course_id = c.Id
ORDER BY tt.start_date, tt.id

 

Иначе ме е яд че не можах да преборя 14-та а бях много близо (борих я 45 мин някъде), за 17-та ако имах още 1 час може би щях ако не да я напиша то поне да я ресърчна в нета!

Keep calm and learn to <code>.

3
02/03/2015 11:05:03
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.