Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

a_rusenov avatar a_rusenov 1103 Точки

Advanced JavaScript - Примерен изпит

Здравейте,

В страницата на курса е качена примерна тема за изпита по Advanced JS (скелет, условие и авторско решение):

1
JavaScript Advanced 18/03/2015 10:17:15
a.angelov avatar a.angelov 1316 Точки

Имам и аз един въпрос: RequireJS ще се включва ли в изпита?

Виждам, че по график лекцията е на 26-ти март и предполагам, че няма да се включва, но все пак да попитам.

0
a_rusenov avatar a_rusenov 1103 Точки

Не, няма да е включено в изпита.

0
mihayloff14 avatar mihayloff14 824 Точки

Здравейте,

реших и аз да се включа вече в дискусията след като се сблъсках с въпросната задача на днешния лаб. Честно казано, и на мен ми изглеждаше сложна в началото, но след като реално се заех с реализацията ѝ, успях да се справя с основната част за около час и половина. 

Като цяло, доста ми хареса задачата и се радвам че за първи път правим толкова практична изпитна задача, за разлика от досегашните изпити. Не мисля че трудността на задачата е далеч над трудността на това, което сме взели по време на курса до сега. Просто трябва малко повече упражнение и повече подобни задачи на домашните като тази.

Освен това, някои колеги споделиха, че се затрудняват с работата с DOM и съответно, са се затруднили със задачата. За това съм съгласен и следователно, смятам че учебният план може да се подобри с поне още една лекция или поне някакъв семинар (подобно на този за reflection) на тема DOM, тъй като честно казано и аз не съм напълно наясно с тази тематика. Да, успявам да се оправя с манипулацията му и базовата работа с него, но не разбирам напълно някои части от него като например това що е NodeList и каква е разликата с останалите колекции.

Като цяло, подкрепям тази промяна в изпитите по JS Advanced/OOP. Може би просто може да се tweek-не още малко учебния план.

2
RosenKrumov avatar RosenKrumov 203 Точки

Вече си имаме резюме на всичко изписано до сега в тази тема. :) (Втората част на коментара на Преслав)

0
20/03/2015 00:54:46
quickben avatar quickben 966 Точки

Незнам явно си карал друг курс на друга планета :)

Съгласен съм с теб, че задачата сама по себе си не е трудна, но с оглед на това, че матерялите в курса нямат много общо с тази задача тя става доста трудна. Да като я решиш с помоща на колеги и асистенти може да не ти се стори трудна, но на изпита ще може ли да гледам от двама човека и Влади да ми обяснява кое къде и как става? Днес аз не я реших, ако се бях консултирал с колегите сигурно щях да направя нещо, но точно затова ти отказах когато ме попита дали имам нужда от помощ, знаеш, че те уважавам, но честно казано според мен ти не си представителна извадка за нивото на хората от курса като цяло, всеки път си първи на изпитите, записан си в Ментор Мейт паралелно със СофтУни и няма да се учудя ако запишеш и Телерик като трета академия :) Да не говорим, че са ти отказали да се обучаваш в HackBulgaria защото ги знаеш много нещата.

пс - и на мен ми харесват различни и практични задачи, но матеряла да е съобразен, това е цялата работа, хубавото е, че имаме 8 дена до изпита, но лошото е, че имаме само тази задача като пример, дано Влади да даде на следващата подготовка нещо подобно да има от къде да се упражняваме допълнително.

3
19/03/2015 23:40:07
dimitar1024 avatar dimitar1024 12 Точки

Този път и аз да се включа. :D Още от 1 ниво ми беше ясно че нещата малко не вървят както трябва, защото с JS може да се направи всичко с малко ограничения. Последното което изнамерих е мини компютри големи колкото рам памет с които може да се управляват до 120 конторли на машини. Операционната му система е написана изцяло на JS. И така сега по темата. Още в 1 ниво си мислех, че задачите са леко казани безсмислени за света извън СофтУни. Защото не се сещам за човек, който да харесва "черния екран". А ние всичко правим в него без грам UI. В обявите за работа се търси JavaScript, но не мисля че е за смятане на бирите на Пешо или масите на дърводелеца бай Иван. ДА, съгласен съм че целта е да ни се развива логическото мислене. Ясно ми е, че проверката трябва да се автоматизира, но до ТАМ. От няколко седмици вече работя по реален проект. Въпреки че академията е ориентирана към Бизнеса ни липсват много познания за реалната работа. Не сме взели и една лекция за JQuery. А то се използва във всеки проект. А относно изпита не мисля, че ще има какво да допълня към колегите. Всичко е ясно. "Експериментът" :D

5
quickben avatar quickben 966 Точки

Следващите два курса ще се учи интензивно JQuery(доколкото знам), аз лично още в първо ниво по време на JavaScript-a си правих домашните с JQuery и това за този курс ми изиграва лоша шега, но за следващите ще ми е в плюс.

1
taylorswift avatar taylorswift 54 Точки

Според мен е по-добре като има повече задачи с различна трудност. В първо ниво на java, javascript и php, още след първата лекция като се видят самите разлики в езика, човек може да реши първа задача от изпита и така да гледа по-спокойно на него като знае, че със сигурност ще го изкара. Във второ ниво има само една задача, която даже не се знае каква ще е и никой освен може би 2-3-ма човека не знаят двойка ли ще имат или не и това поражда много напрежение и нерви, както се и вижда във форума. На предния випуск задачите за ООП са били две, като първата е била по-лесна и най-вероятно половината от студентите са отишли на изпит спокойни, знаейки че ще решат поне първа задача и както се вижда при тях двойките са много по-малко. Не ми се ходи на втори пореден изпит, на който всички да отидат изнервени и да треперят преди него, а след като видят каква е задачата, половината да гледат в тавана до край. Според мен е по-добре да се направи една по-лесна задача, която да включва наученото от първите три лекции, наследяване, iife, call, apply, this, която да е с тежест 1/3, а останалите 2/3 да са от задача с DOM дърво.

6
20/03/2015 04:15:12
simeon.georgiev avatar simeon.georgiev 62 Точки

Ако официално това ще е изпита, аз се чудя дали въобще да ходя. Това няма нищо-повтарям, нищо- общо с това, което сме учили до момента в рамките на курса. Да, чудесно, че има една-единствена задача, с която трябва да се подготвим... Впрочем, може ли поне информация кои уеб технологии ще са ни необходими? Явно не е само JS ООП, CSS-a, който е даден не мисля, че попада в обхвата на Web Fundamentals. Може да се досетим, че до момента е fade-in и fade-out- какво още? Ще има ли нещо за рисуване според потребителски input? Ще има ли нещо, което, освен че не сме го изучавали, няма и да бъде споменато?

1
nikola.m.nikolov avatar nikola.m.nikolov 830 Точки

Не е чак като да няма нищо общо с това, което сме вземали досега. В data.js трябва да се направи parent клас и наследници, което е изучавано досега в курса. 

0
simeon.georgiev avatar simeon.georgiev 62 Точки

...И дотам. Останалата част от задачата, не знам, може би само аз, мога да си я обясня, но не и да я напиша. Не и за 4 часа. На курса не са споменавани много неща, свързани с манипулация на DOM елементи, и по-точно са, но на много по-ниско ниво от необходимото. Един вид се получава- ние решаваме задачи стил Java, а накрая ни се дава изпит по практически Javascript. Ами значи нещо куца- или курса не е добре преценен, или изпита.

5
dinkoslav avatar dinkoslav 123 Точки

Привет,

всъщност има доста общо. След като направиш класовете ти трябват 2 неща за DOM:

1. Добавяне на елемент към body-то

2. addEventListener - които дори не е свързан много много с DOM

И двете ги има написани обстойно, копираш 2 реда и си готов. Единственото което може да ти направи проблем е Fade-in, Fade-out, но при проверка в google ти намира готови направени функции и само се подава елемента които искаш да fade-ва.

Ако задачата на изпита е със същата сложност като Poppy, не мисля, че ще е кой знае колко трудна за решаване.

2
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Силно съм разочарован от този курс. Материалите за подготовка просто липсват. В първите три домашни имаше всичко на всичко 1-2 по-смислени задачи.

Днес подхванах да правя TODO List и от половин час и повече вече гледам като теле. Принципно знам какво да направя, от лекциите няма нещо, което да не съм разбрал. Но от практическа гледна точка - цикля и нищо не правя. Убеден съм, че 90% от хората ще предадат преписано домашно (добре поне, че няма да се занимавам да ги проверявам). И вероятно и аз няма да успея да я направя без да гледам чужди решения.

Няма как да е иначе като ни се дават такива задачи, а за подготовка преди това сме имали някакви смешни домашни, а на лекции са показвани var pesho = new Student и calculator.Add(2 + 2). Да не говорим, че с DOM-а за два курса почти не сме работили.

Предложението за подобрение не е нещо ново. Сложете повече задачи в домашните, да има някои по-елементарни, които да подготвят хората да решат и нещо по-мащабно след това. Или ако ще е една голяма задача, поне разпишете някакви стъпки и хинтове, за да може човек като седне да може да започне отнякъде да я ръчка и да се учи, а не да се поти обилно и да се чувства безкрайно тъп, а накрая да предаде нечие друго домашно. На ООП на лабовете бяха такива задачите, разделени на малки парчета и за всяка част имаше насоки.

Домашното за Best Practices - рефакторирайте си предишните домашни. Да го коментирам ли колко е несериозно? 

Изобщо целият курс бие на скалъпени набързо някакви слайдове и неадекватни задачи. Хубаво ни дадохте 1 седмица отгоре за изпита, ама като почти няма с какво да се готвим файдата е никаква.

18
22/03/2015 14:54:55
a.angelov avatar a.angelov 1316 Точки

Факт е, че програмата на курса и материалите в него са достатъчни за успешно вземане на изпит от характера на изпитите, които са били на предния випуск. Те са и почти едно към едно с тези по ООП.

За новия формат на изпита няма достатъчно подходящи материали за подготовка - имам в предвид задачи в домашните и примерни изпити.

Няма как да сме подготвени за изпит реално само с две подходящи задачи - Poppy и TODO list.

ПС. Подозирам, че на подготовката за изпита ще се решава именно Poppy задачата. Аз съм онлайн и няма как да знам указанията и помощта, която е оказана на присъствените студенти от трейнърите на лаба за тази задача и затова ще ми е полезно да гледам решението, но е хубаво да има и още поне една примерна задача за да има наистина полза от тази подготовка.

Edit: Спомням си как за PHP Basics на първия випуск имаше подготвени три примерни изпитни варианта за упражняване...

9
22/03/2015 18:01:24
magdalena70 avatar magdalena70 96 Точки

От прочетените по-горе коментари мога само да въздъхна с облекчение, че не съм единствената, която се чувства безкрайно тъпа!....:(  

До сега си мислех, че проблемаът е в мене, тъй като съм онлайн обучение и нямам наблюдения как се справят другите студенти...

3
nedjo avatar nedjo 53 Точки

Искам само да помоля подготовката за изпита да се качи възможно най-бързо, защото тези които сме онлайн обучение от другия край на България губим последната вечер. Поне предишната вечер да можем да я изгледаме и да пререшим задачата два-три пъти и поне мааалко да вникнем в нещата.

1
quickben avatar quickben 966 Точки

задачата е качена в системата, за видео незнам, би трябвало да се качи тази вечер ;)

пс - аз съм присъствено и не се чувствам добре днес и не съм на подготовката, така, че е полезно за всички да се качват бързо нещата :)

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.