Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Помощ при избор на лаптоп

Здравейте,

Доста хора задават въпроси, свързани с избора на машина, която да ползват за различни цели - програмиране, игри и т.н. Отварям "държавна" тема за споделяне на мнения по този въпрос. Нека всякакви дискусии се водят тук, за да поддържаме форума малко по-спретнат.

Ще скриваме други подобни теми с цел да не задръстваме категорията.

15
Хардуер
sportsman avatar sportsman 137 Точки

Ще споделя това, което за мен лично, е важно за един лаптоп за програмиране. В днешно време програмите стават все по-големи, все по тежки, следователно параметрите на лаптопа трябва да са, меко казано, прилични. И така, според мен, конкретната машина, по-специално лаптоп, трябва да има минимум 6GB рам памет, минимум 2.0GHz 2-ядрен процесор, и нагоре, и силно препоръчително е да има SSD hard disk с поне 128GB памет. Тъй като говоря за машина за програмиране, графиката няма нужда да е на кой знае какво ниво. И нещо малко, но според мен доста нужно - клавишът "Enter" да е възможно най-голям тъй това е най-често използвания клавиш, поне за нас като програмисти. Поздрави.

9
nikshi avatar nikshi 45 Точки

Дори RAM-та 8 GB няма да ти е излишна. Мисля, че дисплея ако е матов ще ти товари по-малко очите, понеже няма толкова ясни отражения, а за кефа може може да си вземеш FullHD. Аз лично се понапънах малко финансово за FullHD-то въпреки, че за програмиране не трябва, но не съжалявам :)

2
dodoff avatar dodoff 55 Точки

FullHD си струва определено! Колкото до матовия дисплей... Ако планираш да ползваш машината по-често на открито или нещо подобно, е удачен вариант :)

П.П. Относно товаренето на очитe може да пробвате една програмка "Flux". Супер семпла е, не разбираш, че работи, а помага много. Като залезе Слънцето сменя тоновете на екрана и прави цветовете "по-меки". Доста е осезаемо, ако отвориш Фейсбук примерно.

3
01/09/2015 22:20:15
enevlogiev avatar enevlogiev 1168 Точки

Един съвет, който често се пренебрегва и освен това хората дори и не се замислят за него:

Когато си купувате лаптоп, пипнете го, пробвайте се да нащракате някакви неща по клавиатурата. Има някои, с които буквално цял живот не може да се свикне (особено слим клавиатурите на леново). Виждал съм и клавиатури, на които са сменени местата на Lctrl и Fn - също голям дразнител.

Относно стандартните неща - аз имам една проста приоритетна система, която следвам.
1. Има ли SSD ?
2. Какви са процесора/RAM-та ?
3. Тялото от алуминий ли е ?
4. Всичко останало.

Графичната карта почти не ме интересува - даже вградените вършат супер работа.

4
nick.genov avatar nick.genov 104 Точки

За мен важните критерии при избор (не са подредени в опредлен ред) са следните:

1. Матов екран, за предпочитане с резолюция над 1366 х 768, 14 - 15 инча.

2. Процесор на Интел, i5 или i3, като най-балансиран избор. Четириядрен i7 в повечето случаи е излишен, пък и не е ясно дали няма да прегрява при продължително натоварване или задръстено охлаждане.

3. Вградената в процесора видео карта, без външна. От Sandy Bridge (core i3/5/7 2xxx) насам е идеално решение за повечето неща, освен игри. Ако няма отделна видеокарта няма още един компонент, който грее, яде батерия и може да се развали. А който иска да играе тежки игри на лаптоп в повечето случаи се е объркал.

4. SSD - за предпочитане повече от 120 GB, че вече идват малко.

5. Поне 8 GB RAM, даже гледам че има доста модели с 16 на близка цена.

6. Удобна клавиатура, за което си трябва проба на място - индивидуално е.

За две минути сърч в популярен сайт открих следния модел, който ако нямаше излишния Radeon, щеше да се впише точно в чеклиста, че сигурно да е и по-евтин със 100-на лева: http://www.pcstore.bg/bg/laptop-ultrabook/laptopi/laptop-hp-probook-450-g2-k3q15av-16gb-256gb-ssd.html

 

1
01/07/2015 00:07:11
AramAgopyan avatar AramAgopyan -2 Точки

Ето един подходящ, както за работа така и за игри. Да вярно, че не е нов но с тези параметри, трудно ще се намери на такава цена! 

цък

-5
02/07/2015 21:17:31
EBojilova avatar EBojilova 330 Точки

Можете ли да ми препоръчате добър сервиз за София на Dell. 

Не съм доволна от този зад завод Електроника ЦАПК"Прогрес" ООД. Два пъти им го носих, признаваха за проблема- сменяха 2 х 4GB DDR3 а аз все още си имам големи проблеми. До сега го търпях, но вече много трудно го стартирам( по 5 пъти пробвам) и ще се наложи да го занеса. 

Много съм недоволна от INSPIRON, хем го взех за 1500лв. Да не говоря колко бавно отваря всякакви офис приложения от самото начало. Зарекла съм се повече никога да не купувам нисък клас. Стария ми лаптоп ми губеше многокрано по-малко време в мислене :)

Ще ми се наложи да купя нов лаптоп и всякаква информация от колеги, които ползват определени модели и са доволни(не само по описание на характеристиките)  ще ми е от голяма полза. Да уточня, че не съм геймър :). Цената да е около 2000лв, като основното ми изискване е за бързина- офис приложения, VS с решарпер, стайлкоп(след като ги инсталирах стана съвсем като костенурка) и интернет сърч.

0
23/07/2015 14:17:27
kktexx avatar kktexx 12 Точки

Index Bulgaria. http://www.indexbg.bg/web/bg/index.html .  Те са представители на DELL

1
EBojilova avatar EBojilova 330 Точки

Здравей,

не мога да отворя линка.

За този лаптоп ли става въпрос:

http://www.pcstore.bg/bg/laptop-hp-probook-450-g2-k3q15av-16gb-128gb-ssd.html

При ценови диапазон около 2000лв, може и малко отгоре, какво би избрал, като изискването ми е за бързина? Сега съм с  DELL INSPIRON( ъпгерейдната версия 2 х 4GB DDR3, преди 3 години на цена около 1500лв). Преди това имах висок клас ACER и разликата беше огромна. Имах чувството, че Дела ще ми се разпадне в ръцете след като минах на него- скърцане, шумове,.... Отделно от това е фирмен и всичко по него си е с лиценз и пак забива непрекъснато. Иска ми се бърз личен компютър, само от времето ще си избия парите многокранто. Но не ми се дават над 2500лв примерно :)

0
blagy avatar blagy 15 Точки

Здравейте,

Наскоро реших да си купя нов лаптоп, но търся нещо малко и компактно, защото ASUS-са, който ползвам в момента първо ми къса ръката и е неудобен, второ е с XP и занапред няма да ми върши работа. 

Спрял съм се на нещо малко като размер и с Window 7, а именно Acer aspire One, но за съжаление параметрите му са доста незадоволителни и не знам дали ще мми върши работа за напред( в fundamental, advaced fronт и back - end). 

Mоля да изкажете мнение и ако случайно се сещата за нещо подобно, което си заслужава да споделите ( моля без sony vaio laugh ) ще съм благодарен!    

Eто и параметрите на Acer aspire one -> http://www.cnet.com/products/acer-aspire-one-d255/specs/

 

Поздрави. 

П.П. Извинявам се на модераторите, че пуснах подобна тема, не забелязах, че вече има такава, надявам се да съм се поправил, като я заключих.

0
a.angelov avatar a.angelov 1316 Точки

Изключително слаба машина, не си хвърляй парите на вятъра - малко рам, бавен процесор, бавен хард диск. Ще се измъчиш с такова чудо.

Погледни мнението по-горе на nick.genov - съветите му за параметри са много добри и наистина отговарят на машина за програмиране.

1
19/08/2015 19:20:53
blagy avatar blagy 15 Точки

Да тъкмо преглеждах. Искаше ми се нещо малко, което да е удобно, но за съжаление тези параметри са отвратителни. 

0
S.Iliev avatar S.Iliev 47 Точки

От 3 години съм с Lenovo Y580.

Конфигурацията е задоволителна, удобна клавиатура и доста добър живот на батерията (около 4 часа при браузване, при 3 годишна батерия).

 

Преидмствата са възможност да се донацепи с 16 GB RAM (аз съм с 8) и mSATA слот за SSD. Всичко е Plun-n-Play. Видеото му е читаво (GeForce 660M), но не става за тежък гейминг. Вградената видеокарта е окей. Друго голямо предимство е подсветката на клавиатурата. Много удобно нещо при писане на тъмно.

Недостатъци са, че екрана е лъскав и дразни с отблясъци при попадане на светлина отгоре. Не е от най-леките. И най-тъпото е качеството на пластмасата на корпуса. Преди време се занимавах доста с графична и видео обработка и при по-сериозно натоварване започва да грее (достигал съм темератури от порядъка на 95 градуса на GPU и 100 на CPU). Това доведе до изгаряне на решетката на радиатора. :D

Не е болка за умиране, ама дразни. Като цяло добър компютър в съотношение цена-параметри, модела е на 3 години и в момента мисля, че може да се намери на доста сносни парички. Обмислям смяна и съм се спрял на X250  на Леново заради компактния дизайн, добрия живот на батерията (даже са две и дава около 20 часа живот) и като параметри е достатъчен за девелъпърска дейност, отделно качеството на изработката е на друго ниво сравнено с моят в момента.

 

ПС. Една интересна статия за това къде и от кого се правят компютрите.

http://www.retropcmania.com/2014/10/where-are-manufactured-laptops.html

 

 

3
20/08/2015 10:41:04
PavelManahilov avatar PavelManahilov 216 Точки

Здравейте, изчетох всичко що е във форума относно избора за лаптоп и май повече се обърках от колкото да се спра на нещо. Подготвил съм бюджет до 1700-1800 лв и винаги щом си харесам лаптоп все нещо или някой ме разубеждава. Доколкото знам най-добрия вариант е с SSD + четириядрен процесор  + рам 8/16ГБ + матов IPS дисплей (не съм геймър така че не ми трябва добра видео карта), наясно съм че за тези пари не мога да купя такъв лаптоп, дилемата е с кое от горе изброените да направя компромис.А също така четох, че тези най-добрите четериядрени процесори, много греят което също не е хубаво при по-продължителна работа...

 Бях се спрял на следните лоптопи:

    -  http://www.pcstore.bg/bg/laptop-ultrabook/laptopi/laptop-hp-probook-450-g2-k3q15av-16gb-256gb-ssd.html - колега от тази тема беше го предложил - тук се прави компромис със процесора и дисплея не е от най-дорите (последно бях се спрял на този)

    -  http://laptop.bg/laptops-dell-Inspiron_5558-dell_inspiron_5558_5397063715527_250gbssd - тук отново компромис с процесор и дисплей, но и със РАМ, но пък има подсветка на клавиетурата

    -  http://www.pcstore.bg/bg/laptop-acer-aspire-e5-572g-nx-mq0ex-011.html - тук компромис с SSD-то и дисплея и рам

    -  http://laptop.bg/laptops-acer-Aspire_E5_572G-acer_aspire_e5572g_NX_MQ0EX_033_256gbssd компромис с дисплея и рам

Та ако някой може да помогне, ако предложи и нещо друго ще съм му благодарен.

 

0
22/08/2015 18:50:08
Jinjaar avatar Jinjaar 348 Точки

От тези 3 варианта които си посочил, аз лично не бих се и замислил .Acer aspire E5-572G, но това е моето виждане.

Бих заложил на RAM памет и SSD от колкото толкова на процесор ( не че не е важен ) и мисля че тези 8 GB RAM са си напално достатачни за това което ще правиш.

2
22/08/2015 19:01:45
PavelManahilov avatar PavelManahilov 216 Точки

Да Acer е с най-добрия процесор, но сега изникна въпроса пред мен за екрана, тъй като той май ще ми е по-важен от процесора и след ново търсене попаднаха на този Acer  - http://laptop.bg/laptops-acer-Aspire_V3_574-acer_aspire_v15_v3_574g_NX_G1UEX_016_250gbssd  за сметка на процесора.

В момента колебанието ми се сведе до тези трите, този Acer aspire E5-572G с мощния процесор, но екрана е старо поколение. Acer-а който показах горе, със по-слаб процесор но IPS матов екран. И първия ми избор http://www.pcstore.bg/bg/laptop-ultrabook/laptopi/laptop-hp-probook-450-g2-k3q15av-16gb-256gb-ssd.html  HP ProBook 450 G2. Който е със слаб процесор и кофти екран но пък е със 16ГБ рам и е качествена изработка

0
Jinjaar avatar Jinjaar 348 Точки

Да това също е добър вариант което показваш, аз лично съм с подобни характеристики и не съм срещал проблеми до сега, а натоварването което взима е голямо ( последния екипен проект по DB Apps издържа на всички Services включени заедно :D ).Екрана е изключително важен защото ще прекарваш много голямо време втренчен в него.Аз лично компенсирах с екрана но си взех очила за компютър което не ме ограничава само до екрана на лаптопа ми, но наистина е важно да се погрижиш за очите си. :)

1
23/08/2015 13:33:57
PavelManahilov avatar PavelManahilov 216 Точки

Някой ако случайно има този ASUS , да сподели дали екранът му е с ШИМ (широчинно-импулсна модулация, която е вредна за очите) и дали има къде да му се добави допълнително SSD

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.