Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

Lusien.GG avatar Lusien.GG 66 Точки

Само СофтУни, без паралелно "висше" образование ?

Колеги, искам да питам има ли някой от вас, който да се е записал направо в СофтУни без да е записвал паралелно ФМИ, ТУ и т.н.. Аз искам да уча само в СофтУни и искам да чуя вашето мнение? Много съм объркан спрямо решението си, а ми остават месеци да кандидатствам и за ВУЗ...Ще се радвам да се получи дискусия. 

4
Общи приказки
BraveHamster avatar BraveHamster 37 Точки
Best Answer

Моето мнение е, че ФМИ си заслужава заради математиката.

Аз се занимавам с 3д неща - трябваше ми Линейна алгебра - влязох в khan academy, преговорих си материала от училище за 2 месеца, хванах курса по линейна алгебра и паралелно с него минах и един в курсера - LAFF се казва. С линейната алгебра вече ми е достатъчно комфортно и ако ми е необходимо инфо - търся си го в нета.

Ако бях във ФМИ обаче нямаше да ме научат само на нещата, които се ползват (в моя случай матрици, куатърниъни и векторни и скаларни произведения), а щеше да се наложи да мина през безброй часове решаване на задачи. С матриците, например, вероятно ще откараш поне 50 часа сборно преподаване + упражнения върху това да разбереш връзката между вектори и матрици, защо изобщо трансформациите с матрици в 3д пространството работят, какво е елиминация, а има и куп 'алгоритми' с тях, които ще трябва да изучаваш.

Всичко т'ва е супер и е необходимо ако ще пишеш код, за който са ти необходими подобни знания - да речем ако работиш като програмист в гейм индустрията. Само дето го има тънкия момент, че тия неща някой друг вече ти ги е сдъвкал и можеш да си ги намериш в нета и реално не е необходимо да ги разбираш ако просто драскаш код.

 

Ако обаче гониш да ставаш синиър или някакъв супервайзър - не става само със 'знаене' на математиката - трябва и да я разбираш.

 

Предполагам и затова някои от писалите са споменали, че за по-високите позиции се иска висше. Не е случайно това. Има разлика между това да можеш да завъртиш един вектор и това да разбираш защо се получава въртенето, примерно.

 

На като си ми трябват само основни неща по линейна алгебра - научил съм си ги. Не съм тръгнал да пиша софтуери за симулация, че да се занимавам и с интеграли примерно. Ти си преценявай. Според мен ако имаш възможността да влезеш във ФМИ - направи го. Аз също съм го обмислял, но не ми се занимава с ходене по изпити, а и няколко тухли по математика спокойно могат да заместят обучението там стига да намеря време и желание :)

 

Успех!

6
Lusien.GG avatar Lusien.GG 66 Точки

Да, но точно това е проблема в момента нямам възможност и за ФМИ. Предпочитам да почна във ВУЗ поне след 1 година...

1
BraveHamster avatar BraveHamster 37 Точки

Виж сега, изпитите във ФМИ като цяло не са толкова леснички предвид плачевното състояние на образователната ни система. Особено Математика 2.

Ако можеш да го вземеш - отивай си директно във ФМИ, там инженерство или приложна математика и въобще не го мисли.

Софтуни няма да избяга :)

 

 

0
Bare7a avatar Bare7a 14 Точки

Ако мислиш, че дипломата за висше образование ти е нещо задължително, запиши се в някой ВУЗ.

0
Lusien.GG avatar Lusien.GG 66 Точки

Не ми помагаш значително с този отговор. Реално аз, ако мисля, че е задължително, нямаше да пиша това във форума.

0
09/05/2016 00:54:39
Bare7a avatar Bare7a 14 Точки

Тогава не записвай, аз лично съм записал и съм трети курс.

0
supersane avatar supersane 234 Точки

Ето какво е моето мнение: Аз учих в ТУ(електроника), положението там е пълна скръб! Не ме приеха КСИ и записах електроника, с надеждата, че ще уча пак някакво програмиране, да учих и меко казано не съм доволен. Материала е много разпокъсан, преподаването адски слабо, упражненията безсмилени. Това беше в моята специалност, вече прекъснах, интересното, е че КСИ втора година, втори семестър учиха единствено бази данни и нищо друго свързано с програмирането, но вместо това всякакви глупости от сорта на, Теоритична електротехника, Полупроводникови елементи и останалите глупости на ТУ. Имам познати, които учат във ФМИ, там е в пъти по-добре от ТУ за програмист. Учат интересни неща, имат различни курсове, и възможности, но не мога да направя пряко сравнение на СофтУни и ФМИ, обаче СофтУни - ТУ, определено СофтУни е в пъти по-добре. Аз съм доволен от това, което уча тук и понеже, за да станеш добър отнема време, това ме накара да прекъсна ТУ, за да се фокусирам върху това, което ме влече и не съжалявам в момента за избора си. Ако имаш ресурсите, времето, волята и шанса във ФМИ, карай и двете паралелно е моето мнение.

3
Lusien.GG avatar Lusien.GG 66 Точки

Поради финансови и ред други причини за момента трудно ще карам и двете и за това искам да знам как се чувстват и дали въобще има хора, които учат главно в СофтУни без друг университет.

1
supersane avatar supersane 234 Точки

Разбирам, аз в момента съм записал в СофтУни и същевременно очаквам второ интервю за стаж, където освен, че ще мога да покривам част от финансовите си нужди, ще мога да уча в реална практическа среда, а и след това ще имам шанс за реализация във фирмата. Ясно ми е, че ще пада яко гърбене ако започна стаж(8 часов работен ден) и паралелно с това да уча за СофтУни, но все пак го правя за себе си и ако мога да извличам знания и от двете ще е супер, въпреки че натоварването ще е огромно.

1
Sashundera avatar Sashundera 1 Точки

Аз почнах basics курса, като не мисля да влизам във ФМИ или друго ВУЗ - поне на този етап. Доколкото съм разговарял и разпитвал на тази тема, в IT гледат предимно дали имаш знания а не диплома. 

4
09/05/2016 05:32:07
borislav9212 avatar borislav9212 745 Точки

Според мен само тук си учи, отдай се само на Софтуни и ще успееш. Аз познавам много хора които заваршиха в Софтуни и сега са програмисти, а преди това не се бяха занимавали с програмиране. За какво ти е това висше, ние сме тук за знания, висшето в повешето случай не ти го и търсят, а гледат какво можеш.

 

3
09/05/2016 01:01:52
AntonPortenov avatar AntonPortenov 102 Точки

Записвай докато можеш. Да, обучението в университета не струва, и едва ли ще е фактор за да започнеш някъде като стажант или junior developer, но някога може и да ти потрябва. Всички големи фирми искат висше за да може да се развиваш. Все пак не всичко е писане на код :)

2
Lusien.GG avatar Lusien.GG 66 Точки

Нещо се получи двусмислица или аз не те разбирам може би. 

0
Bare7a avatar Bare7a 14 Точки

Иска да каже, че в по-големите фирми за да отидеш на по-високи позиции, най-вероятно ще ти търсят висше образование.

0
Bobosam avatar Bobosam 185 Точки

Колкото повече - толкова повече. Мечо Пух. Трябва да имаш в предвид, че част от HR-те на фирмите избират кандидатите по това дали са от СУ или ТУ. Те от програмиране не разбират и това са си сложили като критерий за да те допуснат до интервю. Ако караш паралелно в някой от вузовете дори и само за CV си разширяваш кръга от фирми за интервюта. Ето и извадка от един отговор, който получих след кандидатсване:

"Ние все още търсим кандидати за този профил, но основния ни фокус според изискванията на клиента, за когото работим, са студенти последна година или току-що завършили такива, IT специалност в СУ, ТУ София, Пловдив, НБУ, АУ Благоевград. "

Успех.

1
09/05/2016 08:35:01
Alex0101 avatar Alex0101 374 Точки

Здравей,

Моят съвет е следния.

Софтуни и всички други курсове са в помощ и са изключително ценени - учат те, както на практика, така и на теория. Според мен, обаче, стандартните "безсмислени" университети са задължително обучение , за да можеш качествено да се развиваш като индивид, не само като специалист. Аз съм завършил ХТМУ със специалност Автоматика и ИТ, като реално на никакво ИТ не съм се научил там. Научих основите на инженерното знание, научих се да уча и да мисля. Мисля, че ако си достатъчно заинтересован може да получиш дивиденти от всичко ново, което научиш. 

Но основното е, че трябва да учиш, за да можеш да кажеш, че си научил нещо, а не само си учил в дадено учебно заведение.

Поздрави

1
Nikola_Andreev avatar Nikola_Andreev 671 Точки

Според мен повечето от студентите в СофтУни си учат само тук. И ако завършиш с добра оценка ще ти е напълно достаточно да започнеш работа и да се развиваш като програмист. Естесвено дипломата за висше си е голям плюс, ако имаш нужното време и възможности да ги съчетаваш, също няма да сбъркаш. И двата варианта сигурно са правилни, но всеки най-добре си знае кой е по-подходящ за него. 

2
DiyanTonchev92 avatar DiyanTonchev92 231 Точки

Може би най-добре би било - започваш в СофтУни, което вероятно би помогнало за кариерен старт - започваш работа, виждаш какви знания и умения искаш да придобиеш, какво ти е необходимо в работата (или изобщо като цяло в практиката) или там където искаш да се развиваш и след това преценяваш и решаваш дали лично на теб би ти било необходимо и полезно да записваш в университет, като доста добре подбереш това какво точно искаш да учиш и научиш и мястото, в което да го учиш - и го започваш, като в същотото време работиш (за да се издържаш сам). Вероятно е да ти е необходима диплома или да ти я изискат от работата, която вече си започнал, но там генерален отговор няма и няма как да има.

Този вариант ще изисква голяма самодисциплина и воля, но това е положението в живота.
 
И сега, преди за пореден път да храним университетите, е добре да се замислим - какво точно ние сме записали? Не може да си записал "Бизнес информационни технологии" и да очакваш да научиш програмиране там. Това, че си записал "Компютърни системи и технологии", означава, че си записал КСТ, а не програмиране (въпреки че участва в учебната програма). Не може да се оплакваш от "глупостите които учиш", след като на практика ти точно това си записал, а и при самото ти записване ти имаш достъп и можеш да прегледаш програмата и курсовете, които се предлагат, и да прецениш дали ти харесва. В никакъв случай не защитавам глупостите, които често университетите предлагат, тъпички специалности има много (как ви звучи "Химия с маркетинг") и аз всеки ден се оплаквам от "глупостите", които ме карат в университета, в който уча, но това е така, защото аз сам съм си направил избора (може би грешка, може би не) да запиша нещо, с което не искам да се занимавам, и да го докарам до 4-ти курс (все пак не мога да кажа, че не си извлякох доста полезни неща от там). Излишно знание няма (друг е въпросът как е поднесено). Проблемът там е дали си заслужават инвестираните пари и време, затова изборът на университет и специалност трябва да е доста внимателен. Има университети и университети, не можем да заклеймим всичко като "лошо". 

И все пак - най-вече зависи от теб дали ще придобиеш желаното знание и умение - дали имаш достатъчна воля и мотивация. Университетите, СофтУни или други подобни трябва да бъдат използвани по-скоро като пътеводител, а не да се очаква с магическа пръчка за Х години да те направят добър програмист (или там какъвто искаш да станеш), но хайде да не спамя клишета :)

6
09/05/2016 12:28:57
supersane avatar supersane 234 Точки

@DiyanTonchev92 в грешка си, защо да не се оплаквам, нали ние си плащаме да учим там, да си държим мнението за нас ли, ми то това е проблема в основата на всичките ни проблеми. КСТ вече е КСИ(Компютърно и софтуерно инжинерство), и да, силно заставам зад думата си, че в тази специалност до момента се учат само глупости, дори на няколко конференции съм чувал Наков да твърди същото, така че и аз не си го измислям от някъде. Ето ти пример -> специалност КСИ -> Машинознание, Материалознание. Не си бил в ТУ, абсолютна пародия на образование, нищо не е наред там, ако желаеш мога и да изпиша доста редове, описвайки конкретните проблеми вместо да говоря така абстрактно, но не мисля, че си заслужава.

0
09/05/2016 13:20:09
DiyanTonchev92 avatar DiyanTonchev92 231 Точки

Някъде да съм споменал конкретно теб? :) Mного добре знам какво Наков твърди. Не ми е там мисълта. Не защитавам нищо, както казах. След като има машинознание и материалознание, а ти не искаш да го учиш - просто не го записваш - има програма - виждаш и преценяваш сам дали си струва (за теб разбрах, че си го прекъснал). Университетите продават "заглавия", гледайте програмата, а не заглавието на специалността. Говоря за случаи, когато човек не знае какво точно е записал и очаква нещо, което нама как да получи от специалността, която е записал (не е като да няма такива случаи, нали? :) ). И все пак специалността се води "Kомпютърно и софтуерно инженерство", не програмист-практик. И изобщо не си мисли, че защитавам ТУ, знам за тъпотийките и там (да имаш един куп лекции за перфокарти в магистратурата си по електроника и подобни), пак казвам, друга ми е мисълта.     

3
netherblood avatar netherblood 95 Точки

Аз ще записвам само СофтУни, но само защото се познавам и знам че не бих могъл да издържа 4 години в някой ВУЗ учейки безполезни неща. Смятам, че това драстично намалява шансовете ми да започна първата си работа като програмист, понеже всички стажанства искат висше образование. Риск си е, сам избираш дали искаш по-сигурното или по-качественото. Ако имаш нервите, бих ти препоръчал и двете, като се стремиш да влезеш в добър университет и да учиш непрестанно.

1
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.