Софтуерно Инженерство
Loading...
isgeorgiev avatar isgeorgiev 0 Точки

[Technical issue] Linux Swap ?

Здравейте колеги,

Тъй като бях ентусиазиран си инсталирах Linux-а преди лекцията от Сто, чрез различни tutorial-и в интернет. И в въпросния tutorial човекът беше казал да си сложим swap колкото RAM имаме. В моя случай е 4GB RAM, следователно сложих 4GB Swap. В лекцията от Сто обаче разбрах, че това не е най-добрия вариант. Затова искам да Ви попитам какво е най-добре да направя сега ?

Благодаря Ви предварително!

Поздрави,
Илия

Тагове:
0
Java Advanced
mihayloff14 avatar mihayloff14 825 Точки

Здравей,

И аз съм забелязал, че има различни мнения по темата. Някои казват да се слага, колкото РАМ имаш, а други дори 2 пъти повече.

По принцип идеята на swap partition-а е ако ти свърши RAM-та да работи с този дял и да го използва като резервна памет.

Аз лично мисля че няма нужда от голям swap partition, ако имаш повече от 4 GB RAM, както и Sto предложи, защото тогава реално почти няма как да ти свърше паметта. Освен това, едва ли някой ще ползва Линукс OS, за да извършва такива тежки дейности, които да ядат от паметта като например игране на 3D игри.

Както виждаш, има разнородни мнения по случая, в крайна сметка избора е твой. ^^

2
isgeorgiev avatar isgeorgiev 0 Точки

Благодаря ти за бързия отговор.

 

Тоест няма проблем да си оставя така partition-ите както са?

 

0
mihayloff14 avatar mihayloff14 825 Точки

Да, няма проблем стига да имаш достатъчно HDD space.

Преди време, когато си подкарвах линукс и аз не знаех подробности за това що е swap и за какво служи и затова си направих 8GB swap partition (колкото RAM имам). Вече знам, че може и да нямам нужда от толкова, но нищо не ми пречи да си го оставя така.

0