Професионална програма
Loading...
Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1548 Точки

[WinForms] Да направим своето първо визуално приложение - Guide

Тъй като дълго време ще се пише само за конзола и някои хора може да се зачудят дали ще избягат от този черен екран, сега ще покажа как да си направим простичко приложение на Windows Forms

1. Създаваме си нов проект, но вместо Console Application избираме Windows Forms Application.

Ще имаме нещо от сорта на: 

Свободно можем да захванем формата за ъглите и да я оразмерим, за този проект ще я направим малко по-широка хоризонтално и по-къса във вертикално отношение.

2. Нека си променим background-а и иконата на приложението. Предварително сме си подготвили картинките, които ще ползваме, за този проект просто свалих един фон и една икона от нета.

Долу вдясно имаме Properties (Ако го нямаме цъкаме с десен бутон в/у формата и натискаме Properties), търсим полето background image, за да сменим фона:

ще ни се отвори нов прозорец, цъкаме Import, за да посочим път към изображението, което ще ползваме.

По същия начин намираме полето Icon, за да си променим иконата.

Вече имаме нещо по-красиво:

3. Нека направим бутон, който ще ни поздравява на клик, за целта първо трябва да си изкараме палитрата с инструменти на екрана, отиваме горе при лентата с menu-ta - > View - > Toolbox или натискаме Ctrl + Alt + X, след това отиваме на Common Controls и намираме Button:

Начинът, по който нареждаме контроли в Windows Forms е обикновен Drag & Drop, така че хващаме "Button" и го провлачваме в/у нашата форма. Вече имаме бутон, който също можем свободно да оразмеряваме, нека му сложим по-смислен текст, кликваме в/у бутона, който сме сложили, отиваме в Properties и търсим Text, ще го променим на "Цъкни ме". До тук имаме нещо такова:

Усещаме се, че авторът на тази тема е голям шемет и е забравил да смени текста на самата форма, затова цъкаме в/у нея и отново променяме Text, в случая ще напишем: "Softuni Tutorial App" и вече ще имаме смислен title за нашето приложение: 

4. Нека направим кликане в/у бутона, за целта трябва да отидем на неговите Properties и да отворим неговите Events:

След това отиваме на Action - > Click и цъкаме два пъти, ще ни се отвори директно редактор на код и метод, в който да напишем какво ще се случи, нека напишем вътре:

MessageBox.Show("Hello, Softuni!"); 

5. Подкарваме приложението и виждаме, че работи, но нашата форма може да се оразмерява и докато тече самото приложение, а ние не искаме това, затова се връщаме на Form1.cs [Design], отиваме в Properties на формата и променяме FormBorderStyle на FixedSingle. Но това не ни решава всичките проблеми, защото все още нашето приложение може да се оразмерява на цял екран затова отиваме на MaximizeBox и го променяме на False.

Надявам се да съм бил полезен :)

п.п: По време на работата никъде не си именуваме самите форми и бутони и съответно имат имена от сорта на form1, button1, а това трябва да се прави както си именуваме програмите, но съм го пропуснал, за да не заема излишно място :)

Тагове:
12
Общи приказки
beBoss avatar beBoss 507 Точки

button1 както и form1, както и "Цъкни ме", са нещата, които не трябва да правиш! Пък и WFA вече не се ползва ;)

2
Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1548 Точки

Не мога да те разбера. Първите две именуването ли е проблема? Хубаво щеше да е да четеш целите постове. А "цъкни ме", има конвенция бутоните да са само с background images, без да им се слага текст ли?

2
beBoss avatar beBoss 507 Точки

Да, именно, че съм прочел целият пост, затова написах и коментара.

п.п: По време на работата никъде не си именуваме самите форми и бутони и съответно имат имена от сорта на form1, button1, а това трябва да се прави както си именуваме програмите, но съм го пропуснал, за да не заема излишно място :)

Ако това имаш в предвид, под това да чета постовете. Да проблем е да се именуват(по-точно изобщо да не се пипнат при поставянето на контролата) - лошо нещо. Същото като и да не си преименуваш Program, което се преподава тук в университета. Не знам как като ги преименуваш, ще заеме някакво място, изобщо какво трябва да значи това? Както и да е. Тук две мнения няма, ако ще е качествено, не трябва да е така. Иначе за мен няма проблем ;)

1
Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1548 Точки

Ами имах предвид, че ще се разтегне още темата (4-5 преименувания, всяко описано само на един ред), а и всеки ще се сети, че трябва да си ги именува, не случайно съм го написал отдолу, защо да го повтарям няколко пъти? Не е урок по именуване.. Това да ти е проблема..

3