[Technical issue] Чупеща се икона след рестарт Linux.
Привет,
Качих си Xubuntu. Засега съм много доволен и не съм boot-вал с win-a от няколко дена :)
Имам следния проблем. Закачени имаме дно SSD и едно HDD. На SSD-то sa Wina и Linuxa.
На HDD-то са ми /Home и /Swap на Linuxa и останалата част е отделена за Wina. Всичко е в отделни партишъни.
Та в HDD-то в партишъна за Wina имам папка Softuni. Там си свалям лекциите защото препочитам да ги гледам локално. Когато си направя shortcut от тази папка на десктопа на Linux-a всичко е ок. Показва се, работи и ми е много удобно. Когато рестартирам обаче ми казва, че линкът към папката е невалиден. Това става при всеки рестарт с всяка икона конкретно към тази папка.
Някой може ли да хелпне как да го оправя да не се случва така при това разположение на папките и партишъните.
Поздрави,
А.
Здрасти,
мерси за бързия отговор.
Има ли начин да го кажеш като за ... (това ще си го оставя наум :) ) ...
Тоест, малко по простичко, ако мога само да го пейстна в терминала примерно...
Поздрави,
А.
Не :D. виж линка който сложих.
Имаш един текстови файл който се зарежда при старт на линукса. В него трябва да сложиш кой партишън къде да го маунтне и че е ntfs-3g тип.
трябва да добавиш нещо такова:
/dev/sda2 /media/C_WIN ntfs-3g defaults 0 0
но трябва да видиш коя партиция ти трябва /dev/sda2 е пример само. Също така директорията в която маунтва трябва да съществува.
можеш да си видиш всички дискове с sudo fdisk -l или с графичния дискс туул дето го има в убунтуто.
Ако търсиш съвсем графично решение имаше един нтфс маунт мениджър търси го в репозиторито. Той прави същото.
Здрасти,
Благодаря ти помощта.
С sudo fdisk -l намерих партишъна който ми трябва. Понеже е втори (отделен диск) трябваше да заменя sda2 с sdb1 (което се явява партишъна с файловете който исках да се вижда).
Това което направих беше да отворя терминала в директорията etc/. След това sudo gedit fstab. В отворения файл пейстнах
/dev/sda2 /media/C_WIN ntfs-3g defaults 0 0 , като единствено замених sda2 с sdb1.
Поздрави,
А.
Радвам се че съм помогнал.