Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

villyjord avatar villyjord 175 Точки

PHP в новата програма?

Току що виждам новата програма и възниква естествения въпрос: Какво правим с този курс в новата програма за хората от ниво 1- изпити, домашни, проекти и т.н.? Той даже не се появява директно по-нататък в никое ниво. А с другите курсове, които се появяват поне по заглавие? Трябва официален мейл за всичко това да решим презаписвме или продължаваме.

Тагове:
7
PHP Web Development Basics 28/04/2015 19:44:13
villyjord avatar villyjord 175 Точки

Тъй като очевидно идеята е курсът да остане като изборен, само един малък коментар: тогава би трябвало да му се запази статута на основен само административно за изпитите. Т.е. да се появяват дати за него на всяка повишителна сесия (през 6 месеца...). Ако не се запази това, би означавало да се чака доста, докато курсът отново се появи като изборен. Предполагам желаещи да се явяват на изпит ще има както сега от ниво 1 така и от предишните нива 1 дето са минали.

2
29/04/2015 14:01:01
achebg avatar achebg Trainer 387 Точки

Здравей,

 

Давам разяснение по няколкото различни теми, за които си пиасал:

1) Всички домашни и екипни проекти за всеки курс важат само за настоящата инстанция на курса с изпит и поправителен изпит. Това означава, че ако искаш да се явиш на друга дата след поправителната сесия на който и да е изпит, домашните и екипния проект няма да се зачитат.

2) Курсът по РНР от бившето ниво 1 се обединява с този по Web Development от бившето ниво 3 и ще бъде PHP Web Development в модул Back-End. Курсът няма да бъде избираем. Тази промяна ще влезе в сила от следващата инстанция на ниво Back-End - май 2016.

3) Всички, които са преминали PHP от бившето ниво 1 от настоящите випуски (май 2014, септември 2014, януари 2015), ще преминат през ускорен курс PHP Web Development, който надгражда допълнителните необходими знания за цялостта на курса.

4) Всички, които не са преминали PHP, ще преминат през станадртен курс PHP Web Development, който включва в себе си материала от двата курса.

5) След настоящата поправка по РНР през май 2015, такива повече няма да има.

2
villyjord avatar villyjord 175 Точки

Благодаря за разяснението. Идва навреме за мен, както предполагам и за всички. Тъй като очевидно напасвате новата програма в момента, един допълнителен коментар, по-скоро работещо предложение преди да излезе окончателния вариант:

За PHP подобно решение е разбираемо, поради промяна на спицификата на курса. Но не би било за другите курсове от ниво 1 ако няма такава промяна. Давам най-общ пример. Ако човек е карал htlm, js, java би трябвало да може: (i) да се явява пак на изпит на всеки 6 месеца без да повтаря курса, проектите и домашните или (ii) при желание би трябвало да може да повтаря курса с колеги от текущото по-високо ниво, докато тя/той е в своето. Това с цел да се спести време и да не се чака курса да се появи отново и придобити знания да избледнеят.

За последната точка ако се вземе едно кардинално по-общо решение ще бъде отлично. Именно, човек, в случай на интерес, да може да кара не само избираеми курсове, но и курсове от по-високи нива докато е в своето. Като за последното необходимо условие би било да е изряден към курсовете от своето ниво и те да му висят с приоритет.

 

 

 

 

0
achebg avatar achebg Trainer 387 Точки

Новата ни програма с разяснения можеш да видиш тук: https://softuni.bg/curriculum

От следващия прием (4ти май 2015) модул Fundamentals ще бъде 4 пъти в годината и всеки ще може да презаписва модула с цел да изкара наново някой от курсовете, които не е успял. Това означава да направи нова екипна работа и да пише наново домашни за да се отчетат при крайната оценка. При желание може да се яви само на изпит по даден предмет, но тогава оценката му ще е само от изпита, като няма да получи точки за домашни и екипна работа.

За преминаване в Advanced Level, студентите трябва да преминат първо Fundamental Level. Това са необходимите основни познания, след които могат да преминат към следващи по-сложни концепции и технологии. Не е препоръчително студент в началото на Fundamental Level да записва курсове от Advanced Level.

Модули Front-end и Back-end от Advanced Level ще бъдат веднъж в годината и ще се редуват. Сега ще има единствено модул Back-end. От ноември 2015 ще има единствено модул Front-end. Всеки ще може да премине през тях в произволен ред и с произволна успеваемост. За преминаване от един от двата модула в другия не се изисква успешно завършване на всички курсове в този модул.

Това, според мен, е кардиналното решение, което търсиш.

1
villyjord avatar villyjord 175 Точки

Благодаря отново за отговора. Да определено новата система е доста по-добра, дори перфектна.

Няколко допълнителни въпроса да се изчистят напълно нещата. Кратки отговори с няколко думи ще са напълно достатъчни.

- "...При желание може да се яви само на изпит по даден предмет, но тогава оценката му ще е само от изпита, като няма да получи точки за домашни и екипна работа...".

Това общо правило ли ще бъде за всички нива и всички предмети? Така човек отива на редовен изпит или на повишителна сесия и заявява, че иска/не иска да му се считат правени или дори неправени домашни и проекти и се формира съответната оценка.

- ".....Всеки ще може да премине през тях в произволен ред и с произволна успеваемост. За преминаване от един от двата модула в другия не се изисква успешно завършване на всички курсове в този модул...."

Т.е. човек минал Fundamentals и стъпил в Advanced Level след това може едновременно да кара три неща - курсове от двете Advanced нива + изборни докато събере кредитите?

- "...Не е препоръчително студент в началото на Fundamental Level да записва курсове от Advanced Level..."

Да, напълно разбираемо. Само според мен би трябвало да се направи изключение по новия PHP курс. Ако човек презапише ниво 1, би имал време да го следва от паралено течащия в Advanced Level  Back-end и би ползвал пресни знания.

- Човек може да се явява на повишения колкото пъти иска без ограничения на всички нива докато усвои материала и е доволен?

0
achebg avatar achebg Trainer 387 Точки

1) Не можеш да заявиш дали искаш да ти се вземе предвид екипна работа и домашни. Винаги се взимат домашните и екипната работа от настоящия курс. Ако си записал модула (и курса от него) ще имаш нови екипна работа и домашни. Ако идваш направо на изпит, няма да получиш точките от екипна работа и домашни, защото не си правил такива.

2) Цитирам себе си "Модули Front-end и Back-end от Advanced Level ще бъдат веднъж в годината и ще се редуват. Сега ще има единствено модул Back-end. От ноември 2015 ще има единствено модул Front-end." Няма как да се карат паралелно за момента.

3) За момента не можеш да запишеш само един курс от модул. Също така не можеш да запишеш два модула едновременно. Това важи и за PHP Web Development. Винаги имаш възможност да гледаш видеата и да използваш материалите от всички курсове напълно свободно.

4) Можеш да се явяваш неограничено на повишителни/поправителни изпити.

0
30/04/2015 22:22:48
villyjord avatar villyjord 175 Точки

Благодаря за разясненията. Посочвам само една голяма слабост, която е хубаво да се помисли върху нея:

"....Ако идваш направо на изпит, няма да получиш точките от екипна работа и домашни, защото не си правил такива..."

Човек, отиващ дори на първа поправка (за последваща разбирам, че е ОК) е хубаво да има възможност да може да оправи и лоши домашни и/или екипна работа, която не е минала добре. Не би трябвало те да тежат като воденичен камък. Това е особено вярно за онлайн студентите, които са с променливо свободно време.

 

Втората е за PHP. Хубаво би било за този курс впредвид обстоятелствата да се разреши такова паралелно каране.
0
30/04/2015 23:18:18
achebg avatar achebg Trainer 387 Точки

1) Това не е слабост, а фунцкионалност на системата, която е направена умишлено така. Който иска да се яви само на поправителен изпит с колеги от друг випуск не би следвало да има точки за екипна работа и домашни, защото неговите не са били от настоящия курс. Ако това в даден момент е воденичен камък, то би следвало курсът (като част от нивото) да се презапише и да се направят нови домашни и екипна работа.

2) Цитирам отново себе си: "След настоящата поправка по РНР през май 2015, такива повече няма да има."

0
villyjord avatar villyjord 175 Точки

1) Не съм сигурен, че разбрах, защото се получава противоречие с предишен твой пост. Просто искам да изясня, а това е определено важно, извинявам се.

Значи ако се ходи на нормалната поправка след края на нивото, домашните и проектите се зачитат и човек ако не ги е правил, губи точки (нормално 10% + 10%). Тук ОК, това е ясно и това го критикувах в предишния ми пост. Ако се ходи обаче на поправка след 6 месеца след като курса се превърти още веднъж, но без да е презаписван официално (т.е. не са правени пак домашни и проект), губят ли се пак 10% + 10%, или изпитът е 100% от крайната оценка? Тук първият ти пост индикира, че не, а последният обратното. Моля за изяснение за втората поправка.

 

Критиката ми е, че и в двата случая на поправка би трябвало изпитът да е 100% или поне за онлайн студентите. Това е смисълът на термина поправка, човек да започва на чисто. Това е необходимо за онлайн студентите, особено ако заявят, че не искат да участват в проект още по време на курса, които както писах са с доста променливо свободно време и не винаги могат да се посветят на 100% на даден текущ групов проект или домашно, които са с точно определени срокове.

 

2) Да, ОК. Това е ясно и напълно логично.

Но въпросът ми беше различен и е важен. Хората от текущото ниво 1 ако решим да презапишем, както аз вече твърдо съм, поради специален личен интерес в "Fundamentals", губим доста положени време и усилия от януари до май. Това дали ще се признават изпити и как, ок, Софтуни решава. Btw, все още няма официална информация или емейл за това. Но една минимална компенсация, която предлагам и която е много удобна е:

- хората, които презапишат нивото да имат възможност да спестят време, като запишат и това ново PHP (правят домашни и нови проекти) от паралено течащото Back-End ниво. 

- дори би било справедливо после за JS, html от ноември да има подходящо решение. Но сега фокусът е върху PHP.

Все пак имайте предвид, че постояни промени всяват хаос и наистина трябва справедлива компенсация. Добяавяне на възмжност за презаписване на курс (и то наполовина каран) от по-горно ниво е нещо минимално като компенсация и технически елементарно (+ 1 курс в базовия лист с такива от "Fundamentals"  в личния профил).

 

0
02/05/2015 19:41:50
achebg avatar achebg Trainer 387 Точки

Здравей отново,

Първо искам да направя едно много важно уточнение. Целта на Софтуерния Университет е да дава качествено и практично образование на студентите си, а не оценки. Това означава, че всички дейности като изпити, екипни работи и домашни за студентите са направени с цел да ги научи чрез практика, защото програмиране се учи единствено с много практика.

Сега малко разяснения за всеки изпит в униреситета: Студентите, които са се представили в двата края на нормалното разпределение на изпита (най-високи и най-ниски резултати) винаги получават съответната оценка от курса (отличен 6 за най-високите резултати и Невзет изпит за най-ниските). Критериите за вески изпит са различни и един от тях е общото представяне на явилите се на изпит. Това означава, че ако ти получиш пълните точки от даден изпит винаги ще имаш оценка Отличен 6 не само за изпита, а и за курса. Аналогично ако не получиш необходимите точки на даден изпит винаги ще имаш оценка Невзет изпит и Невзет курс. Тук не влияят никакви външни критерии като екипни работи и домашни. Логиката зад това е, че един студент може да знае перфектно даден предмет, но да няма време за домашни и екипен проект. Да се яви на изпит и да вземе максимален брой точки. Друг студент може да има всички домашни и да е в отличен екип с перфектна работа, но все пак да не е придобил необходимите минимални знания и умения. Да се яви на изпит и да не вземе необходимия минимум точки. И двата типа студенти би следвало да се оценят подобаващо.

Сега към твоите точки:

1) Ако се явяваш на поправка след 6 месеца не губиш 20% от домашни и екипен проект, защото ти никога не си ги имал за този определен курс. Никога не си работил в екип със студентите в него и никога не си предавал домашни към него. Целта на поправката в СофтУни не е да започнеш на чисто, а да поправиш оценката си, като докажеш повече знания и умения. Ако искаш да започнеш на чисто би следвало да запишеш даден курс наново. Тогава ще можеш да придобиеш въпросните 20% от оценката си от домашни и екипен проект.

2) Във връзка с целта на СофтУни, според мен никога време в домашни и екипни работи не е загубено. Това е така, защото ти си положил усилия и време в работа по даден предмет, което е основно изискване за да научиш знанията и да придобиеш необходимите умения.

0
villyjord avatar villyjord 175 Точки

Ok, Ангел. Благодаря много за отговорите. Бяха доста полезни.

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.