Влияние на видео-картата на лаптоп за бързодействието му при програмиране с Visual Studio
Здравейте, колеги! По време на изпита по MVC c ASP.NET изпитах сериозно забавяне при всяка компилация на проекта, докато го пишех на лаптопа си. Лаптопа е нов, на 8-9 месеца, модела е на не повече от година, марка ACER, модел Extensa 2509, 4-ядрен процесор Intel Pentium N3530, 4GB RAM, диска е HDD 500TB, но видео-картата е вградена. Досега всичко вървеше добре, даже доста добре, но дали този проект е тежък за компилация и дали при тази машина е нормално да имам 25-30 сек., нужни за всяка една компилация...Вкъщи ползвам стационарен комп, който е с малко по-добър процесор, не много, но видео-картата е външна, 1GB NVidia, RAM е същата, диска е на 7200 оборота, докато на лаптопа е на 5400. На настолния компилацията става за около 5-6 секунди, което е 5 пъти по-бързо?! Може ли да ми кажете откъде е това забавяне и какво евентуално да подобря? Благодаря!
Благодаря за отговора, не съм писал дори сийд метода, зарових се в другите неща, така че не е от него, има логика за това LocalDb, щото него ползвах, но не знаех, че е по-бавно. Доколко една плочка с 4GB RAM би подобрила нещата? Все пак е нов, почти не е ползван, би следвало да не е от WIN проблема, макар че напоследък много се бави при стартиране, поне 5-10 мин нещо държи диска на 100%, и то винаги е System....Наков имаше подобен проблем на някои лекции...
Потърси си една програмка Windows 8 Manager (или Windows 7 Manager) и пусни Registry Cleaner-а. Нямаш представа колко боклуци и невалидни ключове в регистрито ще ти намери (При чиста инсталация на Win, Office и VS, при мен намери около 1500). Правиш backup на Registry-то и пускаш да бърше.
После си пускаш Registry Defrag (също част от горната програмка). След това пускаш Startup Manager (също част от горната програмка) и махаш всичко излишно от буута на Window-са. Може да пуснеш и Junk File Cleaner (също част от горната програмка) да разкараш временни файлове и подобни боклуци.
Друго, с което можеш (и редовно трябва) да оптимизираш е дефрагментацията на диска, но НЕ с Windows DiskDefrag. Аз ползвам Auslogic Defrag и съм много доволен. Но преди това разкарай Hibernate-a, ако го ползваш (в CMD пишеш "powercfg.exe /H OFF" и това го изключва, като трие и hiberfil.sys файла от C:). Отново преди defrag-а изключи и swapfile.sys (направо изключи всякакъв пейджинг по дисковете - 4GB са ти достатъчни Win-на да извърти дефрагментацията без swap файл). Рестартирай машинката (за да не използва swap-a) и чак сега пускаш пълна дефрагментация и си лягаш. На сутринта възстановяваш swap-a (добре е да дадеш WIN-a да си менижира размера под Win7 и Win8 - под XP не беше така), като съвет от мен е да я активираш само на единият от партишъните (ако имаш повече от един партишън. Ако ползваш хибернация я активираш с по-горната команда, но даваш ON вместо OFF.
Последен съвет, прегледай си сървисите и изключи тези които не ти трябват постоянно да не се стартират с компа (например може да си направиш MSSQL-a да го пускаш ръчно, сверяването по интернет на часовника, Print spooler-a ако не печаташ от машинката си на принтер и т.н.).
Ами това е в общи линии - важно е да прегледаш всички програмки, които се стартират с Windows-a и да изключиш излишните (с драйверите и някои програми се качват истински безмислици) - това го правиш както по-горе съм ти написал със Startup Manager-a от Windows 8 Manager. Например ако ползваш Adobe Reader той зарежда две програмки в началото, окито може спокойно да изключиш (едното чекира за ъпдейти, а другото уж помага за по-бързото му стартиране ... пфу...)
А относно паметта - 4GB са си 4GB и определено ще са ти от полза щом си тръгнал по тази пътечка. Достатъчно е да решиш да изнесеш MSSQL сървъра като отделна виртуална машина (а и дори като инсталация на хост машината) и автоматично намираш приложение минимум на 3GB. Пусни още една виртуалка с Win + IIS или Linux + Apache за тестове и хоп ето още 2-3GB отидоха. Но дори и да не пускаш виртуални машини, самият Win8 работи много по-добре и по-бързо с повече памет (лично го изпитах на една стара машинка с Intel Centrino2, която я направих 8GB от 3GB и с нея избутах цялата академия, просто лаптопчето излетя с допълнителната памет)
Дано съм ти бил полезен.
Отвори Task Manager-a и провери колко памет и процесор са ти заети по време на компилация. Подозирам, че процесорът се задъхва, но провери все пак и двете.
cherokee
Ехееееее, евала ти колега! Шапка ти свалям за коментара! Нямаше как да е по-пълен отговора, просто ме разби! Бъди жив и здрав и все така да помагаш на закъсалите по света?!
Потърси си една програмка Windows 8 Manager (или Windows 7 Manager) и пусни Registry Cleaner-а. Нямаш представа колко боклуци и невалидни ключове в регистрито ще ти намери (При чиста инсталация на Win, Office и VS, при мен намери около 1500). Правиш backup на Registry-то и пускаш да бърше.
После си пускаш Registry Defrag (също част от горната програмка). След това пускаш Startup Manager (също част от горната програмка) и махаш всичко излишно от буута на Window-са. Може да пуснеш и Junk File Cleaner (също част от горната програмка) да разкараш временни файлове и подобни боклуци.
Друго, с което можеш (и редовно трябва) да оптимизираш е дефрагментацията на диска, но НЕ с Windows DiskDefrag. Аз ползвам Auslogic Defrag и съм много доволен. Но преди това разкарай Hibernate-a, ако го ползваш (в CMD пишеш "powercfg.exe /H OFF" и това го изключва, като трие и hiberfil.sys файла от C:). Отново преди defrag-а изключи и swapfile.sys (направо изключи всякакъв пейджинг по дисковете - 4GB са ти достатъчни Win-на да извърти дефрагментацията без swap файл). Рестартирай машинката (за да не използва swap-a) и чак сега пускаш пълна дефрагментация и си лягаш. На сутринта възстановяваш swap-a (добре е да дадеш WIN-a да си менижира размера под Win7 и Win8 - под XP не беше така), като съвет от мен е да я активираш само на единият от партишъните (ако имаш повече от един партишън. Ако ползваш хибернация я активираш с по-горната команда, но даваш ON вместо OFF.
Последен съвет, прегледай си сървисите и изключи тези които не ти трябват постоянно да не се стартират с компа (например може да си направиш MSSQL-a да го пускаш ръчно, сверяването по интернет на часовника, Print spooler-a ако не печаташ от машинката си на принтер и т.н.).
Ами това е в общи линии - важно е да прегледаш всички програмки, които се стартират с Windows-a и да изключиш излишните (с драйверите и някои програми се качват истински безмислици) - това го правиш както по-горе съм ти написал със Startup Manager-a от Windows 8 Manager. Например ако ползваш Adobe Reader той зарежда две програмки в началото, окито може спокойно да изключиш (едното чекира за ъпдейти, а другото уж помага за по-бързото му стартиране ... пфу...)
Дано съм ти бил полезен.
Дано съм ти бил полезен.