[QA Fundamentals - юли 2015] Problem with IntelliJ IDEA
Здравейте, инсталирах IntelliJ IDEA, необходима за домашното от курса по QA. Проблемът е, че не ми дава да задам Project SDK: java version 1.8 , а ми показва това от падащото меню NONE:
http://tinypic.com/r/256hj05/8 - като на картинката. Моля, ако някой има повече опит нека сподели от къде мога да го дръпна/добавя/и т.н., за да тръгне.
Това и направих, но ми изписва, че е невалидно името на папките. Опитах да го инсталирам отново, но резултатът е същия.
Значи не даваш валиден път до jdk. Да не е jre това което посочваш? Ако нямаш jdk, инсталирай от сайта даден в 1вото условие.
Инсталирах първо него. Давам му път към папката, където е и ми дава грешка - The selected directory is not a valid home for JDK
Може ли някакъв скрийншот да видя какъв път задаваш?
Оправих го.
Благодаря за отзивчивостта и бързите отговори.
При други проблеми - https://www.jetbrains.com/idea/help/creating-and-running-your-first-java-application.html
ще кажеш ли как го оправи, аз не успях.
въобще нямам папка Java, JetBrains и на всички подпапки ми дава грешката "the selected dir is not a valid home for JDK"
Аз като цяло винаги водя борба с компютъра ми, когато тръгна да инсталирам нещо. Голяма мъка е.
Мисля, че се сещам за какво питаш.
Ако знаеш в коя папка точно си записала Java - пробвай да я посочиш като път.
Ако не: Значи пробвай да инсталираш отново Java, като този път не променяш нищо по инсталацията (next-next-next..). Аз винаги си пестя паметта в C:// ама в случая не е много удачно. При мен пътя бе: C://Program files/Java/jre1.8... и т.н. Избираш пътя и би трябвало да ти тръгне всичко.
Драсни по възможност нещо за обратна връзка дали е станало или да мислим нещо друто ;)
аз дръпнах файла от https://www.jetbrains.com/idea/download/ . При инсталацията нищо не съм променяла и нямам папка Java. Пътя, който при инсталацията сам си избира е C:\Program Files (x86)\JetBrains\IntelliJ IDEA Community Edition 14.1.4 . Пробвах тази папка и всички нейни подпапки, но винаги казва "the selected dir is not a valid home for JDK".
не се сещам какъв може да е проблема.
мерси за помощта :)
Както каза Debss пробвай да инсталираш Java (отново, ако въобще си я инсталирала). Както пишеше в 1вата задачка, първото нещо, което трябва да се инсталира е Java, чак след това IntelliJ IDEA :-)
Разгледай картинките от сайта - много подробно е описано всичко.
Когато избираш път внимавай дали цъкаш на JDK или на SDK - от там също може да дойде проблема.
Благодаря мног за отговорите, чак сега имах време да ги видя.
Роял е прав, оказа се че съм пропуснала да инсталирам Java
Пак много благодаря за помощта
Здравейте, и при мен същия проблем, точно както е описан при теб Debss. Виждам че поста е от доста време, какво е решението...
Имах java с подпапка jre....Instalirah IntelliJ IDEA...Не тръгна: The selected directory is not a valid home for JDK
Изтрих и java i IntelliJ IDEA...Рестартирах...Отново инсталирах - първо java, вече с подпапка jdk...После IntelliJ IDEA...Реултат: The selected directory is not a valid home for JDK
Идеи какво бих могла да опитам....
Java с JRE не е достатъчна. JRE е Runtime Environment, който ти трябва за да можеш да стартираш чужди програми на Java. Отделно ти трябва Development Kit (JDK), за да можеш да използваш стандартната библиотека на Java и нейният компилатор, т.е. да пишеш програми на Java.
Така, че изтегли си JDK 8.
Благодаря за бързия отговор, бях инсталирала, трила и пак инсталирала всичко. Проблема се оказа в начина на стартиране на Intelij IDE-to. Като стартирах за първи път Intelij IDE, излиза диалогов прозорец, от който директно избирах Create New Project...така не намираше пътя до java-ta, тя си беше там, виждаше се, избирах я, но незнайно защо не се получаваше...имам и двете папки и jre i jdk...
Когато се получи от диалоговия прозорец вместо Create New Project, избрах java, намери пътя, генерира някакви грешки :) които нищо не ми говорят и вече от меню File избрах new project и всичко тръгна както е според обяснението в лекцията ви от предишния QA курс.
New ->Project -> Отстрани на полето SDK -> клик на +JDK -> Намираш си папката на Java -> java version... (jdk)
:)
Дай да го видим този път ! При мен стана от раз :)
По горе съм написала как се е разрешил проблема при мен. Това че при вас се е получило лесно е супер :) Но ако в бъдеще някой срещне сходен проблем, ще може да види какво при мен е помогнало и евентуално да му е полезно като инфо. За това е и създадена тази тема, няма нужда от спам.
ЕДИТ: Ninja'd