Професионална програма
Loading...
Filkolev avatar Filkolev 4485 Точки

Предложение - ден на кариерата в СофтУни след края на всяко ниво

Здравейте,

Въпросът ми е по-скоро организационен и насочен към екипа на университета, но ще се радвам да чуя мнението и на останалите колеги.

Вече беше повдигнат въпроса с публикуваните на сайта обяви за работа и фактът, че доста от студентите без предишен опит не смятат, че покриват дори частично изискванията. Това разбира се не означава, че фирмите не са склонни да наемат качествен човек без да притежава всички изброени квалификации.

Според мен най-добрият вариант да се направи контакт между фирмите и студентите е лице в лице, под формата на job fair, но в доста по-малък мащаб и само за ИТ сферата. Идеята ми е това да се случва три пъти годишно, след края на нивата, когато студентите вече са преминали някаква значителна порция нов материал и голяма част от тях се замислят за започване на работа, за да се издържат. Всеки випуск има около 300 души в момента, като някаква част от тях вероятно имат желание да започнат да работят още сега, а останалите със сигурност ще искат да се ориентират какви възможности имат в перспектива.

Обучението ни е още в начален етап и може първоначалните резултати да не се впечатляващи откъм брой започнали работа студенти благодарение на такова събитие, но с времето това ще се промени, когато все повече хора са преминали фундаменталните курсове.

Схемата е позната, фирмите пращат представители, подготвят някакви рекламни материали, обясняват на заинтересованите с какво се занимават и т.н. Директният контакт с потенциалния работодател дава възможност да се пита лично какви други възможности се предлагат освен публикуваните обяви за работа - най-често говорим за работа на непълен работен ден (а такива в системата в момента има много малко) или junior позиции.

Някакъв набор от партньори могат разбира се да подготвят кратки презентации, евентуално игри/практически казуси. Казусите винаги са доста интересни за участниците и в доста по-голяма степен представят качествата на потенциалните кандидати от листове хартия - CV, мотивационно писмо.

Не става дума за нещо кой знае колко грандиозно като събитие, по-скоро си мислех за един следобед. Всичко зависи разбира се от броя заинтересовани фирми. И дали логистично може да се прави това на всеки 4 месеца.

Тагове:
53
Работа
nrayanov avatar nrayanov 39 Точки

Здравей!

Аз смятам, че твоята идея е чудесна! Сигурен съм, че и от СофтУни ще я харесат.

Остава само да я осъществят.

Поздрави,

Николай Раянов

0