Професионална програма
Loading...
Inspix avatar Inspix 51 Точки

[Issue/Discussion] TWPS Public Defence

Здравейте! Рядко пиша и рядко споделям мнение, но искам да засегна проблема с липсата на хора в отборите, който е доста по-силно изразен в тази дисциплина, от колкото другите (дори и там да не е идеално положението).

Защо? Ами разпределението на отборите стана в началото на фундаменталс, като заданието на темите стана ~5 месеца след това. Какво се случи между това? Доста от хората, които са успяли да се справят с приемния изпит, но са се затруднили със следващите дисциплини или се отказват напълно или предпочитат да запишат за следващата инстанция(1), което доста преждевременно прави отборите супер непълни. Например в моя отбор "Nobel", не успях да се свържа с нито един от съоборниците си. Да си призная, дори да се старая да си върша задачите и да гоня първите места на изпитите, това успява да ме демотивира.

Затова мисля да не се явявам утре на защитата, да защитавам "екип" от един човек. Знам, че едва ли ще ви притесни моята "стачка", но поне се надявам да си промените програмата за следващите инстанции, че е хубаво разпределението на екипите да се прави в по-късен етап или самата защита да се случва по-рано. Друг вариант който може да въведете - В случай, че "екипа" се състои от 1 човек, наказанието за неявяване да отпадне. Просто не мисля, че е честно да се записваме за отборни проекти и да вършим задачите соло. Че нали това е идеята на тези отбори, да развиваме уменията си за работа в екип, а когато остане сам човек, от отборен проект се превръща в една доста тежка домашна работа, без да смятаме голямата доза демотивация, която идва с това. Знам, че моя "отбор" няма да е единствен, че в графика има около 230 човека в 47 отбора, а по време на Java TeamWork-a бяхме само 13. Ако смятате, че работата на един човек се счита за отборна...добре моля да бъда извинен, но аз под отбор разбирам друго, още повече щом се отнася за дисциплина касаеща точно работата в екип.

И преди някой да каже, че пиша всичко това защото нямам готова работа, напротив... Имам готов код за статията(2) , която ми беше зададена, но мисля, че е по-добре да не я пускам в Wikipedia за да може по-натам някои истински отбор да свърши по-добра отборна работа върху тази тема.

Извинявам се за дългия пост и с радост ще си получа тези -5, -50 или -100 точки и разваля иначе отличния си успех, стига занапред да успеете да избегнете подобни проблеми.

Поздрави, Юлиян Русев.

 

PS: Щях да се примиря, ако имах поне един съотборник, но сам - отказвам.

(1) което лесно се вижда от рязкото спадане на участниците на всеки следващ изпит.. Пример: Advanced C# - бяхме около 320 човека, OOP - около 200, КПК 150
(2) признавам не е идеален, не е и пълен, защото бих искал статията да е достатъчно изчерпателна, а за JetBrains може да се пише доста като се сметне, че единствено за ReSharper има статия в Wikipedia.

 

Тагове:
5
Teamwork and Personal Skills
EBojilova avatar EBojilova 330 Точки

Съгласна съм с гледната точка и поста ти, но :

-Явно сега нагаждаха системата на обучение, но мисля, че беше правилно TWPS да се спре по време на C# Advanced, OOP и HQC. Предполагам и ти ще се съгласиш;

-Всички сме наясно, че Софтуни търпи динамични промени, и дори и да стачкуваш, може ситуацията като вид и продължителност на обучението, не само този курс да е напълно различна след 1 година примерно. Като цяло обаче намирам, че се взима в предвид феедбека и се правят положителни промени. Би имало смисъл от тази стачка ако това е трайно решение, за което няма нито желание, нито мотивация от Софтуни да се промени, а ти не знаеш в момента дали е така;

- Дори и статията ти да не е пълна, според мен се яви, дори и да си един човек. Следващият отбор, може да допълни твоята статия и ти дефакто ще си част от него. Отборната работа може да е под много варианти.

Целия този мой пост е да се пробвам да те накарам да се явиш на защитата, защото се вижда, че си отговорен човек. И в нашия отбор от 6 човека, останахме само 2 дами (явно сме по-издържливи :)). Писах и по мейла и по скайп на другите, да не би да не са разбрали. Един от участниците ме уведоми, че няма да участва, за което му благодаря. Другите дори и не пожелаха да кажат ще участват или не. Пълно мълчание, което говори за безотговорност.

По ирония това беше първия ми екипен проект. Тъй като работя и не се записвах с цел да не товаря съотборниците и с моята работа, ако съм заета точно в този момент. И резултата е само 33% участие. 

 

2
01/10/2015 10:26:34
Inspix avatar Inspix 51 Точки

Здравей!

- Знам, че в момента се изгражда системата, затова и пиша тук.. не го приемайте като хейт или флейм и всякакви подобни разновидности, а по-скоро като феедбек. Аз нямам против дисциплината да е със същата продължителност, още повече като се вземе на предвид, че в началото има и TeamWork за Advanced C# , идеята да се нахвърлят знания за version control и управление на проекти е хубава, просто е от голяма полза за работата в екип, но ако и този teamwork се премести тогава, хората ще се зачудят, аджаба "Ще имам ли време да се справя с всичко накуп... та аз тепърва започвам". Най-добре според мен, разпределението на отборите и проектите да е в началото на КПК. Преди да се раздадат отборните проекти там, има достатъчно време да се направи статия. Още повече, че първата част на КПК не е толкова тежка.

- Стачка е силно казано, в поста си не напразно съм го сложил в кавички, просто тези неща демотивират. Сигурен съм, че от екипа ще обмислят нещата, това дали ще е за следващите инстанции или за някои след една година, мен лично не ме засяга... Ако трябва да съм честен този пост няма да ми помогне с проблема на мен лично... Но нали СофтУни е кауза, трябва да се борим каузата да става все по-добра, дори ние по-ранните курсове(по новата програма) да страдаме на моменти.

- Реших го снощи, че няма да се явя - трябваше да отсъствам от работа, а вече е късно. Попринцип чаках до последно, ако реши някой да се появи, бях направил placeholder-и за части от статията, които само да се допълнят с по няколко думи за всеки софтуер които предлагат JetBrains. Да отборите имат много варианти, но мисля, че в курс който набляга на работата в екип, да работиш сам е леко грубо. Сигурен съм, че и други колеги мислят по същия начин.

Благодаря, че се опитваш да ме мотивираш, но както казах - вече е късно. Оставям статията за някой бъдещ отбор. Винаги ще има духчета в отборните работи, не може винаги да попадаш на отговорни хора (В екипния проект по Java един от колегите каза, че няма време за губене с Java и се махна - като нямаш време, не записвай... не е толкова трудно), но пък може да се вземат мерки, да не се изпада до крайности като в моя случай и още няколко за които подочух, защото в конкретния случай, не само безотговорността пречи, но и хора които напълно са се отказали.

Ниския процент участие е често срещано явление, само по КПК успяхме да съберем целия отбор иначе винаги имаше духчета.

Поздрави и успех на защитата!

2
EBojilova avatar EBojilova 330 Точки

Съгласна съм напълно, но според мен другите просто са се отказали да учат най-вероятно, а при теб случая е друг.

Затова трябваше да се явиш, но има и друг път. Нищо не се е загубило.

0