Професионална програма
Loading...
dilka avatar dilka 34 Точки

Adobe Illustrator course

Здравейте. Искам да предложа да се направи и курс за Illustrator, защото мисля че е тясно свързан с Photoshop и ще бъде много полезен.

Поздрави

Тагове:
14
Photoshop
Matrix avatar Matrix 1088 Точки
Best Answer

И четирите програми (CorelDraw, Illustrator, Photoshop и InDesign) имат общо помежду си.

Illustrator - служи за обработката на векторна графика.

Photoshop - служи за обработка на растерна графика.

InDesign - това е програмата, която всеки принт дизайнер отваря сутрин и затваря вечер. Може да се каже, че в нея се събират (акумолират) всички неща (растерни и векторни изображения, шрифтове и т.н.), от които ще се състои даден продукт (най-често списания, вестници и други печатни медии или продукти).

Хубаво е да знаете и трите продукта на Adobe, ако искате да сте наистина добри! И векторна графика се налага да се обработва и растерна. Съответно всичко това трябва да се знае, как да се подреди културно в InDesign, а не да се тъпче в един PSD файл примерно, щото само "Фотошопа" си знаете. Трябва да познавате и печатния процес, какво, как и защо се случва в печатницата! От InDesign трябва да се генерират качествени PDF-и за печат, така че да не ви псуват в печатницата какво чудо на чудесата сте им изпратили, а съответно вие после да обвинявате самите тях, че те са ви прецакали творението.

CorelDraw - служи също за обработка на векторна графика. Не бих ви препоръчал да си губите времето с него - по хубавата му алтернатива е Illustrator. За жалост има много дизайнери, които все още продължават да си работят на CorelDraw, така че е хубаво да го поназнайвате и него, щото като ви пратят някой ден файл, който трябва да ползвате и той е в CorelDraw формат, трябва да знаете как да си го експортнете най-малкото, така че да можете да си го работите нормално в Illustrator.

6
V_Ivanoff avatar V_Ivanoff 45 Точки

Колега попринцип CorelDraw обхваща всички функции на Illustrator, Photoshop и InDesign и им е основна конкуренция. Относно това кой какво използва е личен избор и зависи кой на какво се е учил.

Иначе и аз бих се радвал да има курс както на Illustrator, така и на InDesign.

0
dpeeva avatar dpeeva -1 Точки

Що за мислене, да бутате програми за предпечат като InDesign измежду курсовете тук? Това университет за инженери ли е, или за предпечатари? Photoshop и Illustrator са напълно достатъчни и познанията за работа с тях е оправдана в контекста тук. Другото е просто... тотално разводняване и за мен е неуместно. Ако някой реди дизайн за сайтове на InDesign и после ги реже от там... мога да кажа само, че е пропуснал основата на уеб дизайна.

-1