Loading...
AsenStoqnov avatar AsenStoqnov 0 Точки

Convert the Numbers from Decimal to Binary System

Здравейте, една от задачите на домашното е да конвертираме числото съответстващо на буква от името ми  на 00110011.

Конкретното ми число е 115 и след изчисленията получавам 010011 намерих един конвертор www.binaryhexconverter.com като ми добавя още две стойности отпред или 01110011 а първата ми нула я изчислява 1. Въпросът ми е от къде се присвояват първите две цифри.

А самата задача я решавам така

115/2 = 57 (0)

57/2 = 28 (1)

28/2 = 14 (0)

14/2 = 7 (0)

7/2 = 3 (1)

3/3 = 1 (1)

Предварително благодаря . :)

Тагове:
0
Въпроси за SoftUni
val4o89 avatar val4o89 240 Точки

В Уиндоус калкулатора избираш "view" и там избираш "programmer". Това ти е програмисткия калкулатор. Иначе ако искаш да разбереш по-елементарен начин за пресмятане е да си направиш следната табличка с колони  128 64 32 16 8 4 2 1. За да разбереш дадено число как се изписва в двоична бройна система, например твоето 115 просто поставяш единици под числата, чиито сбор ще състави 115 тоест 64 + 32 + 16 + 2 + 1. Под всяка една от тези стойности в табличката слагаш "1" а под тези, които не учасастват в аритметиката слагаш "0" и готово :) получаваш следния резултат:

128  64  32  16  8  4  2  1

0     1     1    1   0   0  1  1

Ако се научиш по този начин да ги смяташ, в един момент ще го правиш на ум без да делиш някви цифри и да броиш някви остатъци. Успех.

1
13/12/2015 18:58:07
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.