Домашното за урока по презентации от курса по Мултимедия...
Има само 2МБ за да си качим презентациите, но ПДФ файлът и в най-малкия си вариант е голям за да се качи и без презентацията в ПП. Моята презентация е само десетина слайда без преходи, но има пак минимума вмъкнати неща и е ок 700 кб. Затова я направих в ПП и в ПП макро енейбълд слайдшоу и така ги качих двата файла.
Чудя се какво да махна от нея за да не тежи - прегледах картинките, таблиците и диаграмите, махнах ги, но пак надвишава 2М. А може би ако картинките и другите неща се вмъкват с Инсърт, а не се лепят отгоре в слайда това ще се избегне... Зададено ми е компресиране на картинките във Файл-Опшънс-Адвансд - зададох го и при записване на ПДФ и не стана много по-малко.
При мен няма опция да намаля резолюцията на всички слайдове от Дизайн - Къстъм слайд резолюшън, но опитах при записването на ПДФ долу и от Туулс да дам най-ниската резолюция, опитах и от Файл, Опшънс, Адвансд - видях, че е 220 и сигурно трябва да се намали на 96 преди да се направи презентацията - това не съм го опитала все още, но при всички други опити не можах да намаля ПДФ под 3 МБ и архивът е голям и в двете си разновидности. Не намирам и опцията за Експорт вътре в самата презентация, сигурно я нямам. Изобщо... явно е време за следвашите уроци.
Здравей, по принцип имаш възможност в PowerPoint да компресираш снимките използвани в презентацията и по този начин да намалиш размера.
Double click на съответната картинката и после от менюто избираш "Compress Pictures", след което имаш няколко опции
- да се приложи само за избраната картинка или за всички - ако не е чекнато ще се приложи за всички.
- да изтрие кропната част от картинката - това е ако допълнително си използвала Crop за някоя картинка, задължитлено го направи.
- и съответно в каква резолюция да бъде картинката (ppi) - като колкото по малко ppi е толкова е по малка резолюцията и съответно по малък размера на картинката, НО внимавай, че качеството се влошава с намаляване на резолюцията :) .
за повече инфо виж тук: https://support.office.com/en-us/article/Reduce-the-file-size-of-a-picture-8db7211c-d958-457c-babd-194109eb9535
Успех
презентациите на курса са с много слайдове - за домашното са до 30; тази опция с компресирането също не ми помогна много да сляза под 2 мб за 12 слайда и то при ПДФ-а
Хм, тогава незнам оптимизирай картинките, големина брой и т.н., странно за 12 слайда да е толкова голямо на СофтУни слайдовете са 60 и е около 3 - 5 МB. Може да използваш и някой dropbox gitHub и т.н. и да пуснеш домашното с линк.
както споменах, само ПДФ излиза голям, презентацията си е под 1 МВ; както писах, опитвах да махна картинките, но не се получи - просто ПДФ стана от 5 на 3 МВ; компресирах резолюцията при запис на ПДФ и все не стана по-добре; нямам новата опция за копресиране при изготвяне на самата презентация, а имам такава, която вероятно трябва да се зададе преди да се работи; линкът е добра диея - за следващия път
Да линк ще е добро разрешение!
Коментарите към домашното са некомпеотентни, АЗ след като компресирах видях, че не е възможно двата файла да кача и само .ppxt без.pdf приложих...а чак и забележка получих защо нямам 2-та файла и още некомпетентни подобни, които ме забавляват :)