Java development module
Здравейте,
Тези дни имах няколко въпроса, които зададох лично на имейл на Софтуни, но сега, след като получих отговор, бих желал да ги задам и във форума, защото мисля, че ще вълнуват всеки, който мисли да продължи с Java. За учудване, не намерих теми с точно тези въпроси във форума.
1. Вече съм минал модул Fundamentals, като не мисля, че имам някакви прописки в усвоения до този момент материал. Въпросът ми беше, след като съм минал модула и искам да продължа с Java, трябва ли да карам еквивалентния му в Java модул? Самите лектори потвърждават многократно, че двата езика много си приличат и, ако сме работили с единия, лесно можем да се прехвърлим на другия. Склонен съм да отида отново на КПК в Java, защото не съм доволен от успеха си там, пък и там може да има по-съществени разлики с C#. Но другите изпити за мен биха били загуба на време, вместо да инвестирам 4 месеца в учене на нови неща...
Та - въпросът - наистина ли няма да бъдат признати изпитите от Fundamentals, ако решим да продължим с Java? И, ако все пак бъдат признати, ще мога ли да се запиша на изпит само по Java КПК? Лекторите могат да видят оценките ми и да отговорят конкретно за моя случай, както и в общия случай - ако бъдат признавани, при какви условия?
2. В момента карам Data Structures & Algorithms на C#. Това означава ли, че после ще трябва да държа тези неща и на Java, ако реша да продължа с Java?
Поздрави
А по този начин не се ли припокриват - като сме учили ООП и КПК на C#? Какво би било ново/различно, до което не сме имали допир в тези Fundamentals курсове, които сме карали? Предполагам, че е разделено на две части, за да бъде по-лесно смилаем материалът - за по-дълъг период от време. Или греша? Има разлики между ООП в C# и Java, но те не са ли твърде малки за още два курса(при положение, че сме ги минали веднъж - на C#)?
Иска ми се да продължа с Java, но, ако пак ми се налага да мина през същите неща за същия период, това обезсмисля последната ми почти година учене. Предполагам, че и другите ми колеги биха били на подобно мнение - поне ако мислят, че са усвоили добре материала до сега.
Професиите, които сме избрали и програмите, които сме сложили в тях са съобразени с пазарното проучване, което сме направили.
За абсолютните шампиони, може би няма значение на кой език учат предметите, после си намират работа на който и да е език. Но общият сценарий не показва същите резултати.
Фирмите партньори изискват от нас да им намерим специалисти по Java или РНР, а студентите, които пращаме на интервю не показват знания по специфичната платформа и съответно после не биват наети. Има три недоволни страни в това. Партньорите ни са недоволни, че нямаме кадри за тях. Студентите са недоволни, че не са си намерили работа. И ние - за двете неща.
За да опитаме да елиминираме подобни случаи, въведохме концепцията с професиите. Така, когато фирма партньор поиска Java програмист, ние ще предложим човек завършил Java професията с добри оценки. Но ще сме сигурни, че ще изпратим на интервю човек, който има нужните познания по съответната платформа, защото е минал през предметите специфично за този език.
Ако изпратим на партньор студент, който е завършил C# професията, за Java програмист, рискуваме сценария от два абзаца по-нагоре.
Затова няма как да "признаем" предметите учени на C# за Java професията и искаме от студентите ни да минат през курсовете, които са определени за тази професия. Т.е. хората минали през C# предметите, можем да гарантираме за тях пред нашите партньори, че разбират C#, но не можем да гарантираме нищо друго.
Май месец започват паралелно C#, Java и ориентационен модул. Така или иначе до септември месец няма да има Databases или нещо друго, с което може да продължите професията си, така че сте изправени пред избора или да изчакате до септември или да си вземете изпитите в смисъла на Java.