Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

Pokata avatar Pokata 13 Точки

Относно домашното с JIRA

Здравейте, след като създадох 3-ма участници и направих схемата какво следва, че не мога да разбера нещо? И след това като качваме домашното трябва да си дадем JIRA акаунта в .txt файл ли ?

Тагове:
0
QA Fundamentals 11/04/2016 22:41:36
justBeOk avatar justBeOk 194 Точки

А някой може ли да сподели как се прави така, че даден user да може само да наблюдава проектите, без да може да променя нищо?

 

0
11/04/2016 23:33:33
PetarUzunov avatar PetarUzunov 10 Точки

Да, ето тук може да прочетеш повече - Creating a Permission Scheme

Най на кратко:

1.Log in as a user with the 'JIRA Administrators'

2.Choose  > Issues. Select Permission Schemes - докато си тук ще забележиш, че приекта ти е Default Software Scheme ако не си задал друго. Можеш директо да влезеш тук и да ограничиш правата на всеки user. Повечето са сетнати на "Any logged in user" т.е. трябва да ги ограничиш според твоите users за да не може всеки който е в проекта да има пълни права. Или можеш:

3. Click the 'Add Permission Scheme' link.

След това влизаш във вече сетнатия Permission и избираш кой user какви права да има. 

Ведвъж като го направиш:

1.Choose  > Projects.

2. избираш си проекта

3.в навигационното меню в ляво избираш Permissions

4. избираш Actions, Use a different scheme

5. избираш създадената от теб scheme

Така като се логнеш с user-a, който си избрал да дадеш в домашното или със всеки един друг user ще имаш само сетнатите за него права. Внимавай само да дадеш достатъчно права, примерно:

Browse Projects,View Development Tools,View Read-Only Workflow, Add Comments

За да може. който проверява после домашното да вижда всичко, което си направил.

И накрая като си готов със всички настройки - Test 

:)

Дано съм бил полезен :)

4
12/04/2016 00:27:24
justBeOk avatar justBeOk 194 Точки

Благодаря за отговора :)

0
BorisGeorgievPavlov avatar BorisGeorgievPavlov 5 Точки

В момента е 3:30 сутринта. От 3 часа се опитвам да се преборя с тия пърмишъни и не успях. Голямият проблем е, че след като разбъзиках нещо, вече и девелопъра и тестера не могат да виждат проекта и дефектите към него. 
Да се искат от нас подобни настройки е пълен абсурд! Във всяка фирма си има хора, които поддържат джира акаунтите и това определено не са нито джуниър, нито синиър тестерите. Джира е едно огромно необятно поле, с което може да се прави всичко, но въпросът е да се научиш. А не да стреляш на посоки.
Защо никой не ни обясни на лекциите тия сложни процедури като го искат на домашното? Дали ще ми искат една такава дреболийка и на изпита: създайте си юзър като наблюдател. Ах колко елементарно.

След като омазах пърмишъните, се опитвам да изтрия схемата, която е създадена, но 

Errors

  • The scheme cannot be deleted when there are projects associated with it.


И отново параграф 22. 

И  като отвориш на пърмишън схемата, има списък с 1000 пърмишъни, Но няма опция да избираш да ограничиш точно определен юзър. Има цели групи. Аз го адднах тоя юзър в група. Само, че не мога да ограничавам права а да задавам права. Нормалното състояние е някак си да виждаш поне в нещо като табличен вид на всеки юзър какви права са чекнати и какви не са и да ги нацъкаш за 2 секунди. 
И другия проблем, който ми изяде още 2 часа беше като правех схемата с работния поток и я публикувах, след това за да добавя нов транзишън, бая зор видях. Копираш схемата, тя става драфт, триеш старата и вече в новата можеш да добавяш. Ама защо за такива тъпи глупости трябва да си губим 6 часа... някои от нас сме на работа все пак!
 

3
BorisGeorgievPavlov avatar BorisGeorgievPavlov 5 Точки

И още един проблем. Когато създаваш юзър с роля в Джира, се оказва, че твоят юзър е Проджект Лийд и администратор и това не може да бъде променено. Е аз пък искам аз да съм тестер, ПМ да бъде друг и дивелъпър трети... На моя админ акаунт му зададох роля тестер, но .... като четеш дефектите пише администатор! И сега всички дефекти все едно са логнати от администратор, а не от тестер!

Не се прави така. Все едно да дам снимка на една сграда, да дам аутокада и да кажа: така се чертае чертичка, така кръгче. Направете ми ВиК скица на първия етаж ...

0
12/04/2016 03:52:40
BorisGeorgievPavlov avatar BorisGeorgievPavlov 5 Точки

Хора, Ванката каза, че имаме срок до 12.04 за предаване на домашното. А на домашното пише, че на  12.04 срокът вече е изтекъл. Само аз ли се бъркам??? И ценният отговор на колегата Петър отива на вятъра, както и моето безсъние? Не вярвам на ушите си! 

1
edvasilev avatar edvasilev 5 Точки

Качването на домашното беше активно до 23:59:59 ч. на 11/04/2016г.

0
BorisGeorgievPavlov avatar BorisGeorgievPavlov 5 Точки

И защо? Като се каже, че срока е до 12.04, това значи 12.04. ВКЛЮЧИТЕЛНО. 

1
Velkata avatar Velkata 3 Точки

BorisGeorgievPavlov , аз се питам същите работи както и ти,и не намирам отговори. Трудно се ориентирам в сайта на atlassian, създадох си профил, омазах го, не довърших домашното защото ми беше трудно да намеря как става стъпка по стъпка. Най-вероятно домашното има елементарно решение, но за хора без опит е кофти. 

1
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Ще се учудите колко полезна ще се окаже тази борба с JIRA в по-нататъшното ви развитие като QA-и :)) Иначе наистна на лекцията казах първия път, че ще е до вторник, но след това го обсъдихме в залата и го направих до понеделник. И така и пишеше като срок за домашно - 11.03 23:59 през цялото време от края на лекцията нататък.

Като компромисен вариант ще удължа срока от този момент 21:00 до 23:59 и се надявам да успеете да качите, това което не сте успели. Разчитам, че системата изпраща email-и на замесените в темата. Малко като таргетирана промоция :) Надявам се да няма ощетени.

1
Eljunia avatar Eljunia 22 Точки

Благодаря много! Да, аз получих съобщение и току-що изпратих вярното домашно.

Наистина борбата си струва :) . Ако получа и полезни съвети от "проверителите", супер!

0
BorisGeorgievPavlov avatar BorisGeorgievPavlov 5 Точки

Иване, благодаря много за "жеста", 
 

-1
13/04/2016 09:26:50
BorisGeorgievPavlov avatar BorisGeorgievPavlov 5 Точки

И какви са последствията от непредадено домашно за точките? 
 

-2
13/04/2016 09:28:37
Lamms avatar Lamms 197 Точки

Борисе, не звучите като човек със семейство, а като ученик-бележкар. Домашните се пишат за знания, а не за оценки. Аз лично също не си довърших домашното, разцъках обаче други неща по Джирата, които ми се сториха интересни. Предадох, докъдето стигнах и не виждам причина да се удължава срокът и да се рискува на редовните участници да им изтече trial срока. В системата ясно си пишеше докога е срокът. 

Подкрепям това, че воденето на лекции от бивши курсисти беше безмислено. Момчето особено нищо не обясни както трябва, а си позволи да направи много снизходителни коментари към колегите, които не се справиха с упражнението.

0
BorisGeorgievPavlov avatar BorisGeorgievPavlov 5 Точки

Lamms. предлагам да комуникираме без обиди, зашото нищо добро няма да произлезе от цялата работа.
 

0
13/04/2016 09:29:14
BorisGeorgievPavlov avatar BorisGeorgievPavlov 5 Точки


Има доста по-полезни неща, които трябва да знаем за Джира, и които пряко касаят тестерите. Администрирането на акаунт и сетването на уъркфлоу, статуси и тразишъни никак не е от тях. Никога няма да влезе в употреба. А отнема 90% от домашното. Защото не беше показано как се създават юзъри и как им се задават права. Но, далеч по-важно е се учат филтрите и дашбордовете.
И отделна е темата на един Джуниър тестер за какво му е ГИТ, за какво му е автоматизирано тестване и защо те са част от изпита?
На тестера му трябва да може да разпознае дефекта, типа му, да разбере откъде идва и към кого да го насочи, как да го регистрира в системата и да следи състоянието му, да понаучи как да рови в базата данни и как да рови за логове в сървъра, за да си проверява дефектите.

 

-1
13/04/2016 09:30:20
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Борис,

Темите в курса са съобразени от проучване на обявите за работа. Току-що отворих jobs.bg и написах QA и хванах една обява за Junior QA - https://www.jobs.bg/f3176363

Накратко какво се очаква от човека на тази позиция - Планиране, документиране на ръчни и интеграционни тестове. Тестване на уеб и мобайл приложения. Евентуално предимство е опит в test automation, както и опит с JIRA.

В други обяви искат Git, опит в документиране е и четене на изисквания и да си чувал за Java.

Все неща, които учим. Предполагам, че повечето курсисти са без опит в сферата. Тяхната най-важна задача е първо да ги извикат на интервю на база CV-то и второ да успеят да минат успешно интервюто. Ако там имаш въпрос за JIRA много вероятно да е свързан с workflow-а. Дават ти един работен процес, и ти казват къде трябва да отиде Issue което е на еди-кой-си етап. Това показва разбиране на Testing lifecycle-а.

JIRA е доста необятен софтуер. Цял един курс няма да ни стигне, за да го изучим целия. Но не е и това идеята. Идеята е задачките, които имате едновременно да са свързани с конкретния софтуер, но също така да ви накарат да помислите и да си зададете въпроса "Какво ще стане, ако това е еди-как-си, а онова е еди-как-си и няма ли да възникне проблем". Мислене, което е много важно за един QA.

Всички изпратени домашни + оценяване на всяко домашно + маркирани вашите оценки за коректни и полезни, носи до максимум общо 10% или 10 точки към крайните 110 (принципно са 100, като даже летвата за 6ца обикновено я сваляме под 100 според общото представяне в края на курса).

Идеята е да не зависи от тях курса, но да са лек бонус, който стимулира хората да ги пишат.

 

Поздрави

 

 

4
BorisGeorgievPavlov avatar BorisGeorgievPavlov 5 Точки

Съгласен съм, плюс това обучението не е задължително за никого, въпрос на личен избор.
Само че времето ни е прекалено малко за един месец да се навлезе в C#, Java etc, които на интервюто са +, и е изключително трудно и според мен отклонява от основите на тестването. Да, да се запознаем що е то аутомейшън е супер. Да знаем ГИТ какво е - супер. Но да пишеш на джава си е малко по-адвансд. Което наистина би било в плюс на всеки, но за аутомейшън би трябвало да си има отделен курс.

Стана офтопик тук, това е по-скоро за обучителната секция, но тръгнахме от Джира домашното. :)

1
13/04/2016 18:49:57
Eljunia avatar Eljunia 22 Точки

И аз така се борих, като бях създала група jira-guest за потребитела, който ще оценява домашното, a останалите трима (Project Leader, Developer  QA) останаха в jira-software-users. После задавах правата по групи, като се наложи да задавам и на Administrator-a. Голямо цъкане беше. Трябваше да махна и Application access, защото там пък влизат всички и подтискаше правата на jira-guest групата (получаваше се една компилация от права :) )

Не е както във Windows, където ти дават таблица и само в кутийките задаваш правата, при това се виждат резултиращите и можеш да се коригираш навреме.

Като капак на всичко накрая съм изпратила второто си домашно и току-що получих оплакване от първия проверител. Споко, отметнах оценката като полезна, защото по-полезна не можеше и да бъде :)

След тази EPIC борба с Jira-ta (не съм направила кой знае какво и се надявам на полезни съвети), а пък и домашното не е чак толкова анонимно, това са данните (ако случайно ви се е паднало такова домашно):

Link to my JIRA cloud instance:   https://qaedustudent.atlassian.net

UserName:   j.irastudent@gmail.com

Password:   Soft12Guest34

Проектът ми се нарича INTROJAVA

А може пък и да ни разрешат да си коригираме предадените домашни :)

 

1
Lamms avatar Lamms 197 Точки

Борисе, не звучите като човек със семейство, а като ученик-бележкар. Домашните се пишат за знания, а не за оценки. Аз лично също не си довърших домашното, разцъках обаче други неща по Джирата, които ми се сториха интересни. Предадох, докъдето стигнах и не виждам причина да се удължава срокът и да се рискува на редовните участници да им изтече trial срока. В системата ясно си пишеше докога е срокът. 

Подкрепям това, че воденето на лекции от бивши курсисти беше безмислено. Момчето особено нищо не обясни както трябва, а си позволи да направи много снизходителни коментари към колегите, които не се справиха с упражнението.

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.