7. Matrices - 1.06.2016
Здравейте,
Тука съм натаманил принтирането на матрици А и В - http://pastebin.com/6J1BPind
Условие: https://softuni.bg/trainings/1367/programming-fundamentals-may-2016
Раздел: List and Matricies - Exercises
Задача: 7.Matrices
Някой успял ли е да докара матрици C и D аз лично доста се мъчих над С, но още не мога да родя каква ще да е зависимостта.
Някой с нещо да помогне?
Благодаря ти много Красимире,
токлова много си томозих съзнанието как да го издокарам, че все още ми е трудно да схвана С то особено.
Благодаря за предоставените решения.
За нищо. Все пак затова сме във форума :)
Иначе пак да пробвам да ти обясня схемата на C.
Ще използвам матрицата от миналия ми пост с размери [3,3].
В тази задача, движението по диагонал се изразява с едновременно нарастване на реда и колоната с 1. Например [0,0], [1,1], [2,2]. Това движение приключва, когато достигнем максималния ред/колона на матрицата (защото иначе ще ни даде IndexOutOfRangeException). Когато сме достигнали максималната стойност на ред/колона се прехвърляме на друг ред/колона, където пак може да се движим по диагонал. Правим това, докато не запълним цялата матрица
[2,0] - начална позиция
[1,0], [2,1] - диагонал 1
[0,0], [1,1], [2,2] - диагонал 2
[0,1], [1,2] - диагонал 3
[0,2] - крайна позиция
[2,0] - началната ни позиция. Не можем да се движим по диагонал. Отиваме в началото на горния ред.
[1,0] - тук може да се преместим веднъж по диагонал [1, 0] -> [1+1, 0+1] и стигаме [2,1]. Отиваме в началото на горния ред.
[0,0] - тук може да се преместим 2 пъти по диагонал. След това достигаме края. Няма редове нагоре, затова отиваме до съседната колона.
[0,1] - тук имаме една стъпка по диагонал и се местим на съседната колона.
[0,2] - тук сме обходили нашата матрица 3x3 и приключваме попълването
Оле човече,
чак сега като ми обясни ми изкристализира пред очите каква е логиката на попълване на таблицата.
Аз се чудя от къде нерде нерде елемент [0, 0] = 7 при зададена матрица 4 х 4.
И мисля 4 х 4 = 16 и си викам като махна 1 от всеки размер става 3 х 3 = 9, аха значи 16 - 9 = 7 (елемент 0, 0) обаче за другите това не работи иии.... т.н. То каква била работата :О .
Тази задача някакво судоку.
А аз ще се опитам да дам време на мозъка си да се пооправи малко, че в момента сигурно се сгърчил като стафида.
Много ти благодаря, че ми изясни логиката на формиране на матрицата от Type C.