Софтуерно Инженерство
Loading...
leallo avatar leallo 2 Точки

Notepad++

Здравейте колеги,

Аз реших да използвам Notepad ++, защото съм абсолютно начинаеща и ми се видя най-лесен. Не успях да открия, как да включа кирилица - примерно в съдържанието на заглавието. Въпросът е, че в програмата се пише на кирилица без проблем, но, като вляза във Fierfox, там виждам само иероглифи. Надявам се някой да ми помогне!

Тагове:
1
HTML/CSS
TeodorDimitrov89 avatar TeodorDimitrov89 266 Точки

Здравей.

Notepad++ не е най-доброто решение по мое мнение за начинаещ какъвто съм и аз.

Пробвах да напиша през notepa-да на кирилица и няма проблем единственото за което се сещам е да си изпуснала да напишеш

в HEAD частта следното : <meta charset="UTF-8"> . Това се грижи за енкодинга което включва и кирилицата. 

Ако не стане пусни някаква част от кода, защото така ще е трудно някой да помогне.

2
leallo avatar leallo 2 Точки

Здравей и благодаря за отговора!

Пробвах малко с Атом, но тъмния фон много ми дразни очите и бълзо ме уморява и затова минах на Notepad++. Да, изпуснала съм този мета таг, но аз съм абсолютно начинаеща и карам по лекциите, като се опитвам междувременно да открия и топлата вода при редакторите. Май трябваше да поработя предварително и да натрупам някакви базови познания преди да се запиша на курса :). Ще пробва с този метаг таг да видим ...

Благодаря още веднъж!

1
leallo avatar leallo 2 Точки

Стана :D :D :D

Много благодаря още веднъж!!! Къде мога да прочета малко повече по въпроса, за да съм по-наясно с това, което направих?

0
TeodorDimitrov89 avatar TeodorDimitrov89 266 Точки

Не съм работил с Атом,но съм сигурен че може да се смени темата която е дадето по подразбиране. В интернет намерих няколко материала ,но не мога да ги тествам,защото нямам Атом. Ако имаш време потърси в google за смяна на темата в Атом и съм сигурен че ще стане.

Проблема при notepad++ е че не показва ако имаш грешки. Аз съм ползвал досега само Visual Studio за C# и в момента съм на WebStorm който ми харесва,но е леко тежичък.

Успех.

http://www.w3schools.com/html/html_charset.asp

http://www.w3schools.com/tags/att_meta_charset.asp

http://www.w3schools.com/charsets/ref_html_utf8.asp

http://stackoverflow.com/questions/16505367/what-happens-when-we-dont-specify-meta-charset-utf-8

0
29/08/2016 11:04:22
leallo avatar leallo 2 Точки

Много благодаря - ще потърся и ще пробвам!

Успех и на теб!

0
MilenaSl avatar MilenaSl 161 Точки

Темата в Atom се сменя през File -> Settings -> Themes. Има какви ли не, коя от коя по-приятно изглеждаща.

1
MilenaSl avatar MilenaSl 161 Точки

Ето и относно UTF-8. Навярно и google ще ти свърши работа, и все пак...

Из "Основи на програнирането с C#": "...Кодирането UTF-8 е съвсем различно. В него могат да бъдат записани всички символи от Unicode стандарта – буквите и знаците, използвани във всички масово разпространени езици по света (кирилица, латиница, арабски, китайски, японски, корейски и много други азбуки и писмени системи). Кодирането UTF-8 съдържа над половин милион символа. При UTF-8 по-често използваните символи се кодират в 1 байт (например латиницата), по-рядко използваните символи се кодират в 2 байта (например кирилицата) и още по-рядко използваните символи се кодират с 3 или 4 байта (например китайската, японската и корейската азбука)."

http://www.introprogramming.info/wp-content/uploads/2015/10/Intro-CSharp-Book-v2015.pdf

0
leallo avatar leallo 2 Точки

Много благодаря, MilenaSI :) - темата на Атом е вече светла. Сега се опитвам да увелича шрифта вътре в менютата на редактора и не успявам да намеря откъде. С Ctrl+Shift+= се увеличава само текста, който аз въвеждам, но не и шрифта на менютата. Ако и това знаете, как става - много ще се радвам да споделите :)!

0