Системата за оценяване на СофтУни (точки изпит, точки други, %-и, глупости...)
Не съм виждал по-лоша и по-неясна система за оценяване от тази на СофтУни.
1) Да вземем за пример Programming Fundamentals и 4-те задачи на изпита. Някой може ли да ми обясни 130т от 400 колко процента са от тези 80%, които има "тежест" изпита? Да кажем 32,5%, така ли?
2) После има "тежест" на домашната работа (за сложност наричана Activities) - max 20%. Там какво беше, ако си предал 80% от домашните, значи взимаш тези 20% от %-ите на Activities (или точките, обърках се вече). Ама имаше задачи със звездичка, те нали не взимаха за оценката или се взимат? Ок, ако си предал 79% без звездичка или 83% със една или две звездички, колко % взимаш от Activities?
3) Следва Bonuses 10% - 5% за присъствия и 5% за активност във форума. Всичко е прегледно и ясно до момента. Но ако си присъствал на 93% от занятията, колко % взимаш от тези 5%? 5% за активност във форума за колко точки се дават? Ако имаш 99 точки във форума колко % от 5-те % са това? Ако точките ти стоят от преди 3 месеца от Basics-а, пак ли се броят? И като сумираме 93% занятия + 99т във форума, колко % от 10-те % взимаш?
Ако вече не ви се вие свят, сега трябва да съберем процентите от трите звена - полушава се пак някакъв %. Как се определя крайната оценка по шестобалната система след това? В нормалните ситеми 3ка = 60-70%, 6ца = 90-100%. Тук в СофтУни как е?
На мен не ми е ясно как се прави това оценяване. Защо не си оправите системата за оценяване и не я направите ясна?
Благодаря за отговора!
"Крайната оценка се прави на база успеваемостта на всички курсисти"
Това пък защо е така и къде го пише?
Ако беше ясна системата за оценяване, щеше да е ясно и какво питам. Да не говорим, че накрая и кредитите са % от процента на процента. Което също не е ясно как се изчислява. При колко % взимаш колко кредита?
Не го пише никъде, по принцип го казват на някои лекции / някои изпити. Все пак това не е.. точна наука. Има изпити по един и същ курс, които са значително по-трудни от другите. Особено при началните курсове на хората от екипа няма да им направи впечатление, че има някаква кофти уловка, на тях ще им е супер лесно с или без нея. Разпределението на точките е най-добрия критерий :)