Loading...
StaVykoV avatar StaVykoV 169 Точки

Скрипт за взимане на root права - permission denied

Здравейте, с Mint OS съм и реших да пробвам трика от миналата лекция. Правя си файла със скрипта вътре (sudo -u root /bin/bash) и му давам sudo chmod a+s права. Когато го изпълнявам обаче ми дава permision denied. Когато напиша директно скрипта в терминала няма проблем. Някакви идеи как да го направя?

Тагове:
0
Linux Курсове
kirilvas avatar kirilvas 11 Точки
Best Answer

Дали си сложил chmod a+x на файла?

0

До колкото разбрах s заменя х, така че като съм сложил s би трябвало да може да се екзекютва. Ще пробвам все пак. Иначе проверих и файла си има битове с s, но странното е, че слага само на оунъра и групата му. Последния бит не го сетва с s

0
kirilvas avatar kirilvas 11 Точки

А аз разбрах обратното, че трябва да си има и a+x и a+s, като така се променя бита на S спрямо s..., тоест двете са отделни неща, при мен поне се получи така

0

Прав си, стана! Благодаря!

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.