Само СофтУни, без паралелно "висше" образование ?
Колеги, искам да питам има ли някой от вас, който да се е записал направо в СофтУни без да е записвал паралелно ФМИ, ТУ и т.н.. Аз искам да уча само в СофтУни и искам да чуя вашето мнение? Много съм объркан спрямо решението си, а ми остават месеци да кандидатствам и за ВУЗ...Ще се радвам да се получи дискусия.
@apolon1234 ще те плюят с минуси, докато изказът ти е такъв. Макар, че имаш право на места и съм съгласна за някои неща, изказът ти е абсолютно не на място. Най-малкото звучи неуважително към всички хора, които всеки ден полагат не по-малко усилия от хората в реалните университети. Индивидите, които пишат два реда код и вече се пишат специалисти ги има навскяъде - и в СофтУни, и във ФМИ, и в ТУ и където още си искаш по света и у нас и съм сигурна, че познаваш и такива.
Страшно много хора се опитват да учат, някои на по 18-19, други на по 25-30, а някои и на 40+. Никой не трябва да бъде оплюван за това, че е избрал дадена институция или фирма пред друга. На всичкото отгоре, лично мнение, но като човек учещ в чужбина, смея да твърдя, че начина на преподаване в СофтУни много повече се доближава до модерно, европейско образование от методите на ТУ и ФМИ. Но, пак казвам, лично мое мнение и не искам да го натяквам никому :)
Поватарям, съгласна съм за някои неща, но това не е начина. Познавам не един свестни, супер отдадени и качествени програмисти, излязли от почти всяко едно място, което се занимава с програмиране. В крайна сметка проблемите идват от човека. "златко провалил се в живота изтрезнел неизтрезнел тръгнал да програмира" си е такъв по природа и каквото и да тръгне да прави, няма изведнъж да стане Бил Гейтс. Така че, ако си толкова ядосан и изнервен на тъпия българин, насочи си енергията към това да го промениш, а не си изливай емоциите върху хора, които са намерили някаква възможност да се учат :) А пък ако не ти пука за другите, просто си гледай в собствената паничка; ако си добър специалист, куцо и сакато няма да ти вземат хляба :)
Избягвам да се включвам в такива дискусии, но тази ме заинтригува.
Мога да дам пример за себе си - едно просто икономистче със завършен бакалавър в УНСС, без някакви възвишени висши образования от ТУ, ФМИ или друга величина в българското образование. Изкарах СофтУни (или както беше наречено Софт-нещо по-нагоре). Скъсах си трътката от учене както си трябва - 10+ часа на ден, 6 понякога и 7 дни в седмицата в продължение на близо година.
Резултата - в момента съм Developer в достатъчно голяма компания. Като минавах подбора на кадри не ми попречи по никакъв начин това, че нямам тъпия - поради простата причина, че тя не прави човек програмист. Да, на моменти може да помогне да стигнеш до интервю, но до там. Показваш какво можеш и ако е на добро ниво ти предлагат да го практикуваш срещу заплащане. Смея да твърдя, че СофтУни ми даде основата, на която и в момента надграждам за да бъда конкурентен.
Във над 90% от обявите пише като изискване - ' degree in computer science/informatics or equivalent ', което само по себе си говори как и фирмите не държат особено на хартията. Като цяло това за мен е доста интересна, но и обширна тема и не веднъж съм говорил с HR-ки какви кадри се търсят.