Софтуерно Инженерство
Loading...
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки

Събираме участници в писането на учебник за Programming Basics курса

Събираме екип доброволци за писане на книга по основи на програмирането (със C#, на български език). Книгата ще следва слайдовете (и видеата) от курса "Programming Basics" в СофтУни и ще се ползва като учебник за курса. Ще се разпространява безплатно в електронен формат и на минимална цена на хартия.

Книгата се разработва като open-source проект в GitBook: https://www.gitbook.com/book/software-university-foundation/programming-basics-csharp-bg. Ще използваме markdown редактора на GitBook (макар и да е малко куц), за да можем лесно да публикуваме като HTML, PDF, ePub и Mobi. Сорс кодът ще е в GitHub, за да може да приемаме pull requests от външни потребители (например bug fixes).

За участие в проекта се изискват отлична оценка от курса "Programming Basics" в СофтУни (или доказани умения по програмиране на C#) + добра езикова грамотност на български език. Двамата най-добри "писатели" ще получат предложение за работа в СофтУни за дългосрочно развитие на проекта.

Всеки участник ще пише по една глава от книгата и накрая ще сглобим всичко, ще го редактираме, шлифоваме и ще го издадем на хартия, точно както тези книги: http://www.introprogramming.info. Участниците ще получат признание в книгата, името им ще е изписано на корицата, а в CV-то си ще имат успешен проект в GitBook.

Като продължение на проекта планираме да преведем книгата на Java, Python, C++, JS и PHP, както и на английски език.

Участниците декларират готовност да отделят доброволно около 20-30 часа работа по проекта (общо) през идните 2-3 месеца.

Срок за регистрация: 26 февруари 2017 г.

След регистрацията ще се съберем на живо, за да си разделим работата, да получим напътствия за работа с GitBook, както и за стила на писане, и ще определим срокове за поставените задачи.

За записване тук: https://goo.gl/forms/xjDy7ZJ9a6EL3duB3.

Наков

10
Събития 20/02/2017 00:33:49
quickben avatar quickben 973 Точки

Хора, тази книга трябва да се пише от програмисти с минимум 5 години опит и с качества на "препродавател", основите са едно от най-важните неща и трябва да бъдат преподавани от квалифицирани хора, а не минал там два курса прочел 10 часа в гуугъл за цикли и давай да пишем глава от книгата, ще ме извинявате, но аз никога не бих препоръчал книга писана по този начин. И като се замисля, всички книги които съм чел и чета са писани от доказани хора в бранша с минимум 10 години опит.

На кратко: по-добре с едно добро темпо да се движи този проект и да се пише качествено, отколкото да нахакате там 300 страници и после само бъгове да излязат, като софтуера същата работа.

4
Rextor92 avatar Rextor92 150 Точки

ООП - може би да. Основи на програмирането - въобще не. 

  1. Далеч съм от мисълта, че след ФМИ, няколко си там взети курса в Софтуни (включително "основи на програмирането" с отличен) и година и нещо професионален стаж като програмист съм неквалифициран за подобна работа, или че дори е възможно да напиша цикъл, който гърми.
  2. още по-далеч съм от мисълта, че ако имам 10 години опит и пиша книга, която започва от а и б, ще си я напиша от а и б. Ще си я дам на стажанта да напише първите две глави и само ще ги прегледам, например. Което ще направят и Наков и компания.

 

-1
quickben avatar quickben 973 Точки

1. С тази "дълга" кариера мисля, че си още на азбуката и не знаеш фундаментални неща относно CS което автоматично те прави неквалифициран. (мисля същото за себе си)

2. Затова твоята книга никой няма да я сложи като - must read, най-добрите книги са писани изцяло от авторите и не са дали там на стажанта да пише и да му направят едно "code review" колкото да мине номера и давай напред.

Просто твоят манталитет който е манталитета на масовката прави така, че програмистите да не сме професията каквато трябва да бъдем и да ни взимат масово за ташак. След 10 години усилено учене на теория примесено със също толкова много практика, може да се наречеш програмист, другото е един ред в трудовата ти книжка и повод за хвалби пред хора които си нямат на идея за какво иде реч.

Програмирането е сложна материя която изисква много време и много усилия за да се усвои като хората. И на мен ако ми дадеш скалпел ще те накълцам там на масата, но това дали може да се нарече професионално свършена работа? ;)

Не се заяждам, просто гледам как хора се мислят за много добри и после няма един кадърно написан ред.(не казвам, че не можеш да напишеш един ред като хората :)

Samuel Johnson (1709-1784) said "Excellence in any department can be attained only by the labor of a lifetime; it is not to be purchased at a lesser price." 

http://norvig.com/21-days.html

0