Софтуерно Инженерство
Loading...
Radoslav.Tsanev avatar Radoslav.Tsanev 1 Точки

Programming Basics - java - цикли

Здравейте,бих искал да Ви питам относно този код :http://pastebin.com/1F3LtunS

Искам да пробвам по различни начини да го реша и пробвах,но без num--;

като съм задал цикъл ,който ми е намаляващ и стъпката ми е  числото,защо числото не
намял без num--;?

Тагове:
0
Общи приказки 10/03/2017 17:55:08
tdk928 avatar tdk928 109 Точки
Best Answer

Това ,че почваш от num незначи ,че и числото ти е num и трябва да намаля дефакто ти ако имаш num = 10;
То ще почне да намаля 10-9-8(но това ще е i в цикъла).Ако правилно схващам идеята ти искаш да умножаваш one = one*num(и num да намалява от 10-9-8...) то тогава използвай one = one*i(така i ще се намалява по желания начин).Все пак няма кой знае какъв смисал конкретно от тоя код защото System.out.println(one); ти е извън цикала и винаги ще ти принтира последното число затова ако съм те разбрал направи така:http://pastebin.com/Ybabmqki така ще ти разпечатва one*num, one*num-1 , one*num-2 и така.Аз поне това разбрах ,че искаш да направиш.

0
10/03/2017 17:57:45
Radoslav.Tsanev avatar Radoslav.Tsanev 1 Точки

Да,да ,то само цикъла ще ми намаля ,хванах си гршеката, аз я имам задачата решена ,но просто това не разбрах.Мерси.А би ли ми казал "return" оператора какво прави точно?

0
tdk928 avatar tdk928 109 Точки

Прекратява ти програмата и нищо след нея не се чете.Ако имаш:

int a = 25;

return;
a = 39;
a = 42;
code
code..
Нищо след return не се зачита,а break излиза от ЕДИН цикъл.Казвам понеже като се разглежда return се разглежда и break;

0
Radoslav.Tsanev avatar Radoslav.Tsanev 1 Точки

да ,при break си излиза и си изпълнява другата логика.Благодаря много !

0