[Blog: JS and Mongo DB] Как поле от базата може да се ъпдейтне с функция?
Здравейте,
Подобно на PHP блога съм добавил 'summary' property към articles, което се генерира така:
article.summary = article.content.length > 500 ? article.content.substr(0, 450) + "..." : article.content;
Идеята е в хоум пейджа да се визуализира 'summary' вместо 'content', за да изглежда по-читаво.
Въпросът ми е как може да се генерира такова summary върху вече създадените articles в базата данни?
Тоест когато се изрендва веднъж това view и мине през всички articles с тази функция, всяко article вече ще има генерирано summary в базата? Тогава вече функцията за генериране на summary може да се измести в createPost в Article Controller, за да не се вика при всяко рендване на view-то, а само при създаване на нов article.
Супер! Ще пробвам, мерси!
Да, може и да си създаваш summary-то предварително и да си го пазиш в базата или да го създаваш, само ако е нужно преди да извикваш view-то, защото както е написано така ще пазиш в базата два пъти съдържанието на article.content, което не е много практично при реално приложение.
Ами при php идеята беше да не се изпълнява тази операция всеки път за всяка статия, а във всяка да има записана стойност за summary и тя да се извиква в хоум вюто. А целия content се вика от ditails view-то, закачено за 'Read more' бутона.
Та всъщност не съм много сигурен дали това е достатъчно да се запишат summer-ита на вече съществуващи статии в базата. Ще тествам.