Няколко въпроса свързани с изпита
Здравейте готвя се за изпита по основи на програмирането и и мам няколко въпроса, ако може да помогнете:
-когато имам да разделя цели числа, как се процедира. Примерно 300/500 и като int и като double ми връща съответно 0 и 0.00 и не мога да работя
-когато в една задача се изисква интервал на стойността примерно , от мен изисква ли се нещо друго освен да декларирам променлива. Като чета в интервал и лично аз разбирам ако излезна от този интервал програмата да гърми.
-как се прави закръглянето наргоре/надолу.
Благодаря за отговорите, но това с int не го разбрах. В моя случей решавах една задача за танциори от преддишни изпити и трябваше да реша следното нещо
Int num = (7000+40)/10000;
И съответно да работя със стоймостта 0,704. Как мога да извърша това пресмятане и да получа тази стойост.
Това е целочислено деление, виж този коментар.
С int няма как да се получи. Ако делиш ако делиш число на по-голямо число и очакваш целочислен резултат, винаги ще върне 0 - 1/2 е 0.5, но нали е целочислен, премахва всичко след десетичната запетая.
Имам някакъв напредък :)
Когато направих две променливи double нещата станаха.
Това ми извади верен отговор 0.704
Но ако пробвам да свърша нещата в една променлива не се получава
Дава резултат 0.0
----------------
Защо се получава така
----------------------
Имам още един въпрос, сега се сетих за него. Има задачи от предишни изпити в които се изисква да в зависимост от числото което се въвежда да се генерират толкова нови променливи. Примерно иска се да напиша число на хора, които ще отидат на рожден ден и ако се напише 3 да се генерират три променливи в които да се напише по колко пари могат да отделят за подарък всеки един от присъстващите. И съответно ако са 5 за пет човека променлини и така в зависимост от числото. Как да свържа for цикъла с генерирането на променливи?
Защото 7040 и 10000 са цели числа. Можеш да напишеш 7040.0 / 10000 или (double) 7040 / 10000.
Относно другия ти въпрос - използвай scanner.nextLine() вътре в цикъла, например:
Edit: благодаря на KonstantinLupov за поправката, не обърнах внимание на таговете
Защото в скобите числата с целочислени. То извършва действията вътре, връща 0 и я превръща в double. А за отговора на martinml, трудно ще използва Console.ReadLine(), имайки предвид, че въпросът му е върху Java.
Благодаря още веднъж! Засега се справям и всичко е ок. Имам още две малки въпросчета, те не са пряко свързани с кодене.
1. Изпита пo programming basic релно в judje ли се провежда или както е на упражненията пишеш в интелиджей, а в джъджа само тесваш.
2. Има някаква клавишна комбинация която позволява на маркирания код да се отделя с // на всеки ред и е много удобно, ако искаш да тесташ нещо конкретно. Може ли да ми кажете комбинацията, че аз реф по ред слагам //
1. в джъдж само тестваш решенията и от точките получаваш оценка.
2. ctrl+/
Може и да маркираш всичко което искаш да закоментираш и да дадеш Ctrl + k + c и после за да го откоментираш, да дадеш Ctrl+k+v
С Ctrl + \ стана мерси много.
Последно питане. В желанието си да се подготвя добре за изпита и да изреша максимално задачи, забравих да си напша навреме последното домашно (да го изпратя до сряда 00:00). направих го в четвъртък. Има начин да ми се признае.