Софтуерно Инженерство
Loading...
SvilenYanovski avatar SvilenYanovski 80 Точки

Щом тепърва започваш няма как да съчетаеш с работа. Първите 6 месеца (Programming Basic & TEch Fundametals) са много важни и не ги ли минеш с над 5.00 ще страдаш и просто ще спонсорираш Софтуни с едни пари за едни модули.

Ако не владееш свободно английски - запиши курс докато е време!

По принцип съчетаването с работа извън ИТ сферата е като се застреляш в крака - всяка една работа изисква време и внимание (дори да си дюнерджия никой няма да те държи на работа ако си разсеян). Дори и нископлатената работа си иска своето време (плюс неплатен овъртайм). Обикновено работа за хора без квалификация е доста натоварваща - ако някой мисли че нощна охрана например е супер лека работа, му предстои кофти изненада :)  Иначе има работа на 1/2 работен ден - виж например магазини като Икея или Декатлон - за 4 часа на ден се получава около 400лв някъде.

След Тех модула вече може да се започне работа. Имаш 2 варианта - стажант в софтуни (квестор на изпит и ментор по упражнения срещу безплатен модул), или работа. За работа на този етап кариарния център няма да ти помогне, затова твоя най-добър приятел става jobs.bg. Вариантите са ти най-общо 2:

  • ръчен QA или тестер на нещо някъде или поддръжка на съдържание - познавам хора които така започнаха без почти никакви знания. Заплата 600-800. Възможност за развитие като QA - даже има такъв трак тук, а в същото време си работиш в ИТ фирма и ако задобрееш може и да ти предложат работа като програмист. Лошото е че стака им много вероятно ще е PHP/MySQL/HTML5 и ако ти си в C# трак попдаш в задънена улица, но за ПХП трак си е супер отвсякъде.
  • разработик в някоя маркетингова агенция - правиш въпросници за онлайн проучвания. Работиш с HTML/CSS/JS + някой скриптов език с който да правиш сървър логиката. Това е по-трудният вариант, но такава работа се започва с 3-4 седмици обучение на място и са наясно че наемат хора които да обучат едва ли не от 0. Заплата 1000-1200. Възможност за развитие в тази област - работа има много. Добре се съчетава с JS Core модул, Front-End модул. Някои такива фирми имат и отдел за разработка, така че има вариант за прехвърляне към по-сериозна програмистка позиция. Аз започнах на такова място и не съжалявам.

 От четирите трака като напреднеш най-лесно може да започнеш работа като джуниър от ПХП трака (по мои наблюдения - може и да бъркам). Има много сайтаджийски фирми, има много фирми, които търсят Wordpress човечета - пазара е огромен. C# е най-готино за писане, най-модерно, но и най-пренаселено с джуниъри. Естествено кариерният център може да ти помогне ако си добър - мисля че изискванията им бяха над 60 кредита и среден успех над 5.00, но реално ти трябва успех над 5.50.

Ми... успех :) 

3