Задача Inches to Centimeters
Може ли да ми кажете каква е разликата между двата кода, защото на единия ми дава 50%, а на другия 100?
50%
import java.util.Scanner; public class otherExercise { public static void main(String[] args) { Scanner console = new Scanner(System.in); System.out.print("inches= "); double inches = console.nextInt(); double centimeters = 2.54 * inches; System.out.println("centimeters = " + centimeters ); } }
100 %
import java.util.Scanner; public class otherExercise { public static void main(String[] args) { Scanner console = new Scanner(System.in); System.out.print("inches= "); double inches = Double.parseDouble(console.nextLine()); double centimeters = 2.54 * inches; System.out.println("centimeters = " + centimeters ); } }
Мисля че грешите,
чакат съответната стойност - int или double. Ако получат нещо друго, хвърлят exception.
използват класа Integer и съответно Double, които опаковат (wrap) int и double стойностите в обекти.
приемат String и след това го опаковат чрез wrapper в обект от тип int или double.
Аз именно това съм се опитала да обясня, но явно не съм успяла както трябва, за което се извинявам и за това дадох линка за видето. Защото в първият код, който е дал резултат 50% е написано това:
от което аз разбирам, че console.nextInt() чете като стринг.
а във вторият с резултат 100% :
И пак казвам, знам че не съм добра по обясненията и реших да копна линк-а.
P.S. Аз благодаря на теб за хубавото обяснение и на мен ми помогна много :)
Радвам се, че съм помогнал.
Поздрави :)