Софтуерно Инженерство
Loading...
Pavel.Tsonev avatar Pavel.Tsonev 0 Точки

Работа от вкъщи?

Здравейте,

Казвам се Павел. Тази година зпочнах да уча в Soft Uni. От Севлиево съм и имам жена и малко дете на 2,5г.

Понеже нямам възможност, а и желание да се релокализирам в по-голям град като София се надявам след като завърша след ~2г да си намеря работа в  Dеvelopment средите, която да работя от вкъщи.

Какъв е шанса това да стане? Има ли фирми които предлагат подобни позиции? Какъв е работния пазар за програмисти на свободна практика, като например за поддръжка и разработка на WEB страниици и приложения за различни фирми и организации.

 

Благодаря предварително!

 

0
Работа 26/09/2017 09:07:16
SvilenYanovski avatar SvilenYanovski 80 Точки

Много ще ти е трудно. Софтуни дава старт като стажант или най-много джуниър на най-ниско ниво. Ще трябва много здраво да се готвиш допълнително. Ще ти трябват и лични проекти. ПХП ще ти е най-лесно за това, което искаш. Обяви има малко - сега ръннах джобс.бг и излязоха общо 15 за дистанционна работа(повечето за синиър). Ето примерна като за теб(като завършиш):

https://www.jobs.bg/job/3982142

Фрийлансър по-скоро няма да можеш - освен че се искат и допълнителни умения за работа с клиенти, на най-ниското ниво е меко казано пренаселено.

1
dmaknev avatar dmaknev 46 Точки

Я, най-после в джобса са добавили опциите "обяви само на български" и "обяви с посочена заплата"... Трябваха им САМО няколко години за да осъзнаят че това е повече от нужно... А ето и резултата: 

Търсене:  Обяви за Дистанционна работа с критерии: само на български; с обявена заплата  

[Techncal Issue] SEO Optimization SEF URL адреси на кирилица или на латиница?
1 - 1 от 1

Ясно че в този случай английският е задължителен, но не виждам да се коментира нищо по въпросът... И понеже обява за преподавател по немски явно не му върши работа, приемам че е с добър английски и променям търсенето и получавам следният орговр "Заплата е посочена в 6 от общо 44 обяви отговарящи на Вашето търсене. Филтрирайки по заплата, виждате само обяви с посочено възнаграждение."

Добре де... Някой ще ми обясни ли, защо въобще работодателите пускат обяви, без да са обявили възнаграждението което предлагат? Това е все едно да си опънеш сергията и да не поставиш цени на стоките си... Логично следва, че или предлагаш твърде ниско възнаграждение... Или просто си идиот...

Но да се върнем на темата: Ами... Няма обяви за програмисти... Значи връщаме се на твоето предложение... А именно, да работим за колкото толкова... Дори направо за без пари, ще е най-добре... А иначе имат големи изисквания ;)

0
SvilenYanovski avatar SvilenYanovski 80 Точки

Горе долу фиксирано е заплащането само на стажанти или хора с 0 опит. За джуниър и нагоре е колкото се договориш. Такъв е пазара - точно защото работата в ИТ не е "сергия" няма и как да се фиксира заплатата. На повечето места дори нямаш право да коментираш с колегите колко получаваш. Ако ти предстои интервю и не знаеш в конкретната фирма колко да поискаш просто питай - в повечето големи фирми са г/д ясни рейнджовете.

0
Pavel.Tsonev avatar Pavel.Tsonev 0 Точки

Благодаря за информацията на всички.
Извод който си извадих : Ще трябва да се побачка в екип ида се натрупа опит преди да мисля даже дистанционна работа.

1
dmaknev avatar dmaknev 46 Точки

А той с колко опит е? ;)

Губи ми се малко логиката... Добре, когато стрелят на сляпо, дават минималното и то се знае колко е, до тук ми е ясно... Но защо когато си на по-високо ниво и вече има конкретни изисквания към теб, които ти покриваш, да не е ясно колко са готови да плащат за това?

0