Задача крепост Drawing with loops
Здравейте,
нa задача 14 не мога да разбера на n= на колко?, трябва да се увеличава знак "_" посредата на първия и последния ред.
в примерните входове в условието се появява при n=5 после при n=8.
Здравейте,
нa задача 14 не мога да разбера на n= на колко?, трябва да се увеличава знак "_" посредата на първия и последния ред.
в примерните входове в условието се появява при n=5 после при n=8.
Pako13bg наистина се е постарал и е дал доста добро обяснение какъв е в общи линии алгоритъма за решаване на този тип задачи. Идеята е фигурата да се раздели на няколко части, при всяка от които може да се изведе някаква закономерност как се изобразява, и друг основен момент е изваждането в променлива на броя символи с които започва да се рисува даден елемент от фигурата, която променлива в последствие да се увеличава/намалява според картинката.
Конкретни "основни" формули за решаване на този тип задачи наистина няма, тъй като всяка картинка си е индивидуална и си изисква да се изведе закономерността за изобразяване на отделните елементи от нея.
Можете да видите тук моето решение на конкретната задача. В профила ми в гитхъб има и доста други решения на задачите от курса и от изпитите. Смея да кажа че тези задачи в началото и на мен ми бяха "WTF?!?", но след каато в някакъв момент чувек им схване идеята, стават доста приятни и интересни.