Професионална програма
Loading...
vencidinev94 avatar vencidinev94 22 Точки

Заплати в ИТ индустрията

Здравейте сега прочетох една много добра статия  за заплатите в нашия бранш. Въпроса ми е  не са ли малко по - големи заплатите (виждал съм доста обяви с по големи заплати който дават, дали е вярно или просто е само "заблуда на конкуренцията/сложителя"). Ето линк към статията Цък

Тагове:
0
Общи приказки
mihayloff14 avatar mihayloff14 825 Точки

Зависи от много неща заплатата. Един Junior програмист взема около 1000 - 1500 лева стартова заплата. С натрупване на опита се увеличава и заплащането. Но в крайна сметка, какво значение имат някакви цифри. По-важно е да се захванеш здраво да учиш и работиш, а освен това и да ти харесва това което правиш. Останалото е подробност. wink

6
Kirev avatar Kirev 9 Точки

Не, че нещо, ама тези 'някакви цифри' ще издържат теб, семейството ти(един ден, живот и здраве) и ще са едно от основните неща, около които се/ще се върти всичко.

Родолюбците ще трябва да се примирят с това, което се предлага в България, като заплати, което никак не е лошо за нашия среден стандарт.

Другата част, чийто основен мотив са финансовите облаги, със сигурност ще се ориентират към чужбина.

Не случайно американски, английски, немски и пр. фирми, отварят офиси в България. Има много кадърни кадри в IT сектора, а стандарта в страната ни им позволява да дават заплати, които по техния стандарт са малки, но на нас ни стигат.

4
Yulia avatar Yulia 1342 Точки

Малко е като офф-топик, но не съвсем и не се сдържах xD

"I code for free. It's the documentation that will cost you."

6
mihayloff14 avatar mihayloff14 825 Точки

Kirev,
Навярно си прав. Естествено, че е важно благото на семейството ти и собственото ти благо. Но това което искам да кажа е, че не бива мисълта за евентуални доходи да са водещи за изборът ти за кариерата и развитието ти. Едва ли успелите (материално) хора са поели по житейския си път с мисълта колко пари ще изкарат.

Пример (сравнително тенденциозен sealed): Едва ли топ футболистите в света са започнали да играят футбол с мисълта, че един ден ще изкарват милиони. Навярно водещ мотив им е бил симпатията към спорта, а останалото е "страничен ефект".

Освен това, колкото и клиширано да звучи, това че имаш пари не значи, че си щастлив. Но нека не навлизам в по-нататъшни анализи на екзистенциални проблеми.

1
Kirev avatar Kirev 9 Точки

@mihayloff14, съгласен съм с всичко написано. Просто представяме различните гледни точки върху един и същ проблем :)

1