Професионална програма
Loading...
misho_999 avatar misho_999 6 Точки

Подвеждащо условие на задача!

Здравейте колеги,

Искам да попитам когато имаме условие на задача като следната от Programming Basics Exam - 17 September 2017 - 02.Three brothers:

------------------------------------------------------------------------

На конзолата трябва да се отпечата два реда.

  1. Времето за чистене и почивка, форматирано до втори знак: “Cleaning time: {Времето за чистене }”
  2. Има ли изненада или не:
  • Ако братята СА изненадали бащата (time left > 0): “Yes, there is a surprise - time left - {остатък} hours.” – резултата трябва да е закръглен към по-малко цяло число (пр. 1.90 -> 1).
  • Ако братята НЕ СА изненадали бащата: “No, there isn’t a surprise - shortage of time - {недостиг} hours.” – резултата трябва да е закръглен към по-голямо цяло число (пр. 1.10 -> 2).

Примерен изход:

Cleaning time: 1.47

Yes, there is a surprise - time left -> 2 hours.

------------------------------------------------------------------------

Реших задачата с копираният текст от условието “Yes, there is a surprise - time left - {остатък} hours.” и judge даде 0/100. Когато погледанах датайлите се оказа че въпросното тиренце трябва да е стрелкичка и след корекцията си даде 100/100.

Е да де ама на изпит след като неможе да се видят детайлите човек има да се чууууууди къде бърка!

Та питането ми е следното:

1. Редно ли е, особенно на изпит да се дава условито по един начин, а да се очаква резултат по друг?

2. Очакваният изход или условието трябва да си копираме при решаване на задачата? Вземайки си поука от тази задача може би първото, но моля някой по-опитен да изкаже мнение.

Предварително благодаря!

 

 

Тагове:
0
Programming Basics
TodorovP avatar TodorovP 177 Точки

Това, което казва inser7 наистина е така, но има и още нещо, - когато се копира трябва да се внимава за изписани символи на кирилица, които изглеждат по същия начин и на латиница. При мен веднъж точно това се случи и загубих доста време, докато колега от форума не ми показа грешката. Случаят беше със символа "-".

Освен това има доста объркващи изрази в условията на задачите и трябва доста да се напъва човек и да налучква какво е искал да каже авторът.

0
17/02/2018 11:33:53
Jeliozver avatar Jeliozver 356 Точки

По повод тирето. Ако има тире копирано от word документ е много вероятно judge да не го хареса, защото word-овското тире е малко по-различно от обикновеното. Но да както каза някой по-долу свиквай да има неточности и двусмислици в условията на задачите. На последния изпит на JavaScript в първата задача в условието даваше отговора да се напише по един начин, а в judge някои от думите бяха с разменени позиции. Ако не друго поне за подобни грешки  винаги има нулеви тестове, които да покажат, къде е разминаването при правописна грешка или грешен символ, но специално на изпит не е готино да ти излезе едно злобно 0/100 и да видиш, че има грешка в условието.

0