Проблем при dual boot
Реших да си инсталирам ubuntu (14.04) освен уиндоуса поради факта, че процесора ми не поддържа VT. Изтеглих го от сайта, записах го на диск и го пуснах да се инсталира. По време на инсталацията ми поиска да избера къде да го инсталирам и разделих единия дял на 2 части, една от които използвах за него. След като приключи инсталацията ми поиска да го рестартирам. Пуснах го да го рестартирам и след рестарта ми пуска директно уиндоуса. Някакви съвети?
Windows: Windows 7 Ultimate
Linux: Ubuntu 14.04
Имам подобен проблем:
Инсталирах Ubuntu 14.04LTS върху Win7 (вероятно крактнат с някой бутлодер, знам ли)
Ако натисна нещо, влизам в GRUB (май за сега не съм определил с кое натискане става: пробвах с F8, след което се презареди и влезе в GRUB).
Но в GRUB има две опции: нормално зареджане и зареждане за възстановяване на Ubuntu.
Може би грешката е моя, защото докато инсталирах Ubuntu-то:
- за инсталацията указах празен дял и не пожелах да е праймари;
- за бутващата част указах друг празен дял, а не този, който Win7 си беше направил (100МБ).
Сега много се надявам, че има някакъв начин да добавя дяла на Win7 към съществуващия GRUB.
Моля, укажете ми кой файл и с коя Ubuntu прогртама да редактирам, за да укажа и Win7 дяла в GRUB списъка :).
Много благодаря!
------
Оправих се - изтеглих grub-customizer, стана бързо и лесно. Вече имам бутващо меню и мога да си избирам.
https://launchpad.net/grub-customizer
Има още много да уча, де (до сега съм ползвам съвсем малко линукс с raberry pi, дори не знам как се правят short-cut на десктопа, но ubuntutu излежда добре, ще му свикна, може би :D)