Професионална програма
Loading...
AnMary avatar AnMary 2 Точки

Задания за Самоподготовка от презентация Защо Маркетинг? Защо Дигитален маркетинг?

Днес сготвих свински пържолки на фурна със сос и ризото...опа, сбърках, тук беше за Диджитала...ето и моят отговор на 1во задание за самоподготовката:

 1. Какво е Маркетинг ?

За мен Маркетинг не е просто бизнес инструмент, нито безмислен отдел във фирмата поглъщащ невъобразимо много парични и времеви ресурси за неясни и дори неосезаеми резултати, нито се ограничава до рекламата (която е само малка част от този всеобятен процес) ...аз виждам Маркетингът като lifehack, нещо като алгоритъм за успешен и щастлив живот, неспирен цикъл...

 • Да си поставиш конкретни и измерими цели със зададен времеви срок
 • Да разбереш какво хората искат /очакват (от теб или по принцип за продукт, услуга и пр.) или пък какво ти искаш (да постигнеш, да имаш, да се радваш...)
 • и кои въобще са тези хора (семейство, приятели, колеги, клиенти, последователи...) или ти самият
 • Да събереш/наблюдаваш и анализираш входящата за теб информация за средата в която живееш, правиш бизнес, правиш любов и пр.
 • Следва, да създадеш стратегия как да дадеш на хората това, което искат или направиш/ постигнеш нещото, което  ти искаш за себе си
 • да започнеш да го правиш (това е най-трудното, защото на теория много знам и имам супер много идеи, и до сега да съм милионерка, ама на практика си трябват топки и дела и съмишленици, а не само пожелания J )
 • да имаш многоо търпение, проследявайки резултатите и извличайки ползите, поправяйки недостатъците, но все още целеустремен към успеха.
 • И накрая win-win за всичкиии :D

Преди време един преподавател ми беше обяснил каква е разликата между Маркетинг и Търговия и никога няма да го забравя: При Търговията гледаш да продадеш (в някои случаи, дори да пробуташ) нещо, което вече е създадено/произведено , докато в Маркетинга първо проучваш от какво имат нужда хората – създаваш го и после не ти трябва Търговия, защото хората така или иначе го искат ...и ти печелеш и хората са доволни... J Намасте!

 

2. Напишете поне 15 термина от маркетинг?

Ами ето написвам – „поне 15 термина от маркетинг“...страшна шегоубийка, нали? Тук специални благодарности на всички, които днес публикуваха речници с термини, няма да ги преписвам или да публикувам други към момента, но ако срещна някой интересен и нов за мен, обещавам да го споделя с вас.

Осъзнавайки, че вървя доста бавно в заданията – моля да ме извините. Ако има други, които искат да споделят своята самоподготовка – предлагам да го направят тук, да предложат нещо по-добро или да замълчат завинаги :D.  Това се отнася и за другите задания, които напомням са:

 • Гледане на клипчетата и разсъждения относно компаниите и техните бизнес модели
 • Преглед на докладите State of Marketing за 2016 и 2017 и съпоставка
2
Marketing Fundamentals 20/09/2018 22:36:53
mtenev avatar mtenev 148 Точки

AnMary, здравей! 

 

Страхотно включване от твоя страна и много интересни отговори, дефиниции, поуки. Благодарим! 😊

 

Да използвам вдъхновението и ентусиазма ти - попадна ли ти това предизвикателство в групата ни във Facebook - https://www.facebook.com/groups/SoftUniDigitalMarketingFundamentalsSeptember2018/permalink/2011450949146358/? Ако не, смятам, че много ще ти допадне.🙂

 

Поздрави,

Мартин Тенев,

Community Manager.

0