Професионална програма
Loading...
Val3ntinV avatar Val3ntinV 21 Точки

Помощ за закупуване на Лаптоп

Привет! Започнах да се занимавам сериозно с програмиране преди около 2 месеца.Сега септември ще започна и Fundamentals.Тъй като моят PC e вече стар,обмислям закупуването на лаптоп.Разполагам с 2000 лева и ще се радвам да споделите вашите мнения.Ето линкове на два лаптопа,които ми направиха силно впечатление.Използвам IntelliJ IDEA за езика Java.Лаптопа няма да го използвам за игри,а само за програмиране!

https://ardes.bg/product/lenovo-legion-y530-81fv0077bm-16gb-500ssdnvme-113770

https://ardes.bg/product/msi-gf63-thin-8rcs-9s7-16r312-054-16gb-250ssdnvme-135074

Притесняват ме фактите като:Параметрите от представените лаптопи достатъчни ли са за цялото обучение на SoftUni?.....i5 добре ли е спрямо проектите ,които ще правя в SoftUni....Имали нужда от 500SSD или 250SSD си е ok?...Има ли значение марката?

Благодаря предварително!!!

Тагове:
0
Хардуер 03/07/2019 14:14:14
VasilKotsev avatar VasilKotsev 805 Точки
Best Answer

Jetbrain-ските IDE-та не са от най-леките, особено IntellIJ. При мен единствено работи добре само под macOS, под Windows e пълна трагедия... По-скоро наблегни на бърза рам памет и SSD. И двете машини са подходящи за обучението ти в академията, като спецификации, дори според мен са малко overkill заради процесорите. Вече зависи какви пари искаш да хвърлиш. Аз лично бих избрал i7-цата, но и i5-8300H не е лош вариант, би трябвало да съответства на i7-7820HQ като performance. И двете машини са budget gaming модели, съответно не са от най-приятните да пътуваш с тях и да разнасяш голями power bricks. Гълтат яко ток и battery life-а не е от най-дългия, правиш компромис с дисплея и клавиатурата.  

Едва ли ще вдигаш някакъв "огромен" проект до Web модула, така че 250 SSD може да ти свърши работа ако ползваш машината единствено за програмиране. Лично аз бих изхвърлил 5400rpm хард дисковете и бих сложил допълнително SATA SSD, тези дискове са твърде бавни и като цяло experience-a е много тегав...

0
Val3ntinV avatar Val3ntinV 21 Точки

Ясно ,но ако трябва да избираш кой от двата модела ще вземеш?А и спрямо дисплея и на двата е IPS матов ,което е супер...

0
03/07/2019 17:18:02
VasilKotsev avatar VasilKotsev 805 Точки

Честно, нито един. Предпочитам ултрабуци с голям battery life и хубав екран, този кич с червените подсветки и детайли не ми харесва. Ако трябваше да избирам м/у само тези двата бих избрал леновото. Но има и други фактори, които бих взел предвид: качеството на изработка и материалите, има ли голям screen flex, корпуса и др. Много зависи и от нуждите на човека, така че е доста субективно.

0
Val3ntinV avatar Val3ntinV 21 Точки

Е добре , но тяхната цена предполагам ще бъде и по-висока?Аз него купувам заради визията,а заради параметрите.Спрямо моето мнение мисля che са си добри,защото и са на хубава цена.

0
VasilKotsev avatar VasilKotsev 805 Точки

Както ти казах всичко е много субективно... Ултрабуците определено са по-скъпи и извън твоя бюджет, с изключение на някой entry модели, но там правиш компромис със съотношението цена-performance. Ако 2000лв не са проблем давай смело с леновото, не мога да коментирам за качеството на изработка, но би трябвало да е приемливо ако не те притеснява гъвкавост на пластмасите. Едва ли ще се възползваш напълно от възможностите му, но е хубаво да имаш някакъв overhead и машината да е future-proof за следващи години.

0