Гледах видеото и определено не съм съгласен с лектора. Не разбрах каква е целта на тази лекция, но като цяло според мен:
1. От всяко дърво свирка не става - Има доста хора, които искат да са програмисти, но няма да са. Не може всички да станем програмисти дори и да забранят другите професии със закон.
2. Ако качеството на кода не е важен фактор.. никой не би търсил Senior-и, освен това клиентите щяха да си работят с Индия. Да ухажваш клиента е едно, но накрая той ще иска готов и работещ продукт. Да спомням си, че каза за кода, че трябва да е ОК. Но ако е ок и работи, но често се случва да сеоправя нещо, което по някакъв начин пречи на клиента да изкарва пари... Язък за ухажването. Следващият път може би няма да работи с теб.
3. Работодателите дават повече, отколкото струват работниците (програмистите).
- Ами в единя случай е ивестиция и при нея има риск, но има и печалба.
- В другия работодателя има по-малка печалба, но в никакъв случай не е на загуба.
4. 3500лв имат облаги, а искат и още. Не е луд този който яде баницата ... Въпроса е дали има кой да я дава ?
- Или и вълкът сит и агнето цяло, или "вълк единак" сяда и си пише кода сам, прави по едно - две проектчета месечно и си е спокоен.
5. В другите сектори имало липса на кадри. Ами ще има. И нека има, аз съм за. Той итересувал ли се е в другите сектори какви са заплатите ? Аз като "Организатор Производство" и отговаряйки за 10 човека и 2 отдела получавах под половината на 3500 лв.
- Защо да не пробвам да стана програмист ?
- Трябва да се откажем да програмираме (в моя случай все още уча) ли ?
- Или да не искаш пари като отидеш на интервю (не става въпрос за хора без знания и опит) ?
С две думи не разбрах целта на лекцията. И ако той все пак познае какво ще стане в бъдещето... аз лично нямам притиснения, защото програмирането не те учи да пишеш код, а да си в крак с времето, да четеш, да решаваш проблеми ...
Такива хора няма да останата без работа и на улицата. Ще си програмират свое собствено бъдеще.
Гледах видеото и определено не съм съгласен с лектора. Не разбрах каква е целта на тази лекция, но като цяло според мен:
1. От всяко дърво свирка не става - Има доста хора, които искат да са програмисти, но няма да са. Не може всички да станем програмисти дори и да забранят другите професии със закон.
2. Ако качеството на кода не е важен фактор.. никой не би търсил Senior-и, освен това клиентите щяха да си работят с Индия. Да ухажваш клиента е едно, но накрая той ще иска готов и работещ продукт. Да спомням си, че каза за кода, че трябва да е ОК. Но ако е ок и работи, но често се случва да сеоправя нещо, което по някакъв начин пречи на клиента да изкарва пари... Язък за ухажването. Следващият път може би няма да работи с теб.
- точно тук е много, прав всеки пише кофти код. Толкова проект уж наградени и после ти се плаче като видиш какво е отзад. Когато бизнеса иска от днес за вчера, правиш компромиси а и колко senior мислиш че има в една компания ако не говорим за 5те големи в света? Истината е че много хора пишат много и кофти код.А и да си най-добрия сениор на света като имаш 5 проекта на главата някои junior/regular ще надроби едни помии после някога ше се иоравят стига кода да работи засега.
3. Работодателите дават повече, отколкото струват работниците (програмистите).
- Ами в единя случай е ивестиция и при нея има риск, но има и печалба.
- В другия работодателя има по-малка печалба, но в никакъв случай не е на загуба.
- в момента е точно така разни фирми плащат луди пари и държат хората без работа, защото нямат достатъчно проекти няма да цитирам имена че ще стане грубо.Дори имат минимална бройка за наемане всеки месец.
4. 3500лв имат облаги, а искат и още. Не е луд този който яде баницата ... Въпроса е дали има кой да я дава ?
- Или и вълкът сит и агнето цяло, или "вълк единак" сяда и си пише кода сам, прави по едно - две проектчета месечно и си е спокоен.
-1 , 2 проектчета месечно... в ентърпрайз бизнеса и големите пари няма такива проектчета, ако е такъв проекта човека сам може да си го сглоби в wordpress примерно.
5. В другите сектори имало липса на кадри. Ами ще има. И нека има, аз съм за. Той итересувал ли се е в другите сектори какви са заплатите ? Аз като "Организатор Производство" и отговаряйки за 10 човека и 2 отдела получавах под половината на 3500 лв.
- този проблем се само регулира. Ти като новобранец в програмирането да не мислиш че ще взимаш дори това което си взимал на старата си работа. Не ще почнеш доста ниско в момента средното е 1000-1500 ако ис изключителен junior.А това 3.5-4+ това е вече e mid/senior ниво което може да не стигнеш и с години.
- Защо да не пробвам да стана програмист ?
- Трябва да се откажем да програмираме (в моя случай все още уча) ли ?
- Или да не искаш пари като отидеш на интервю (не става въпрос за хора без знания и опит) ?
- Защото 90% от хората не ставате, и ако го правите за парите ще изгорите бързо, вътре нещата са различни. А на интервюто колкото и пари да поискаш като дойде студента на 20 години 2-3 курс я фми и поиска половината познай кои ще вземат.Пазара прегрява защото има много junior не защото няма работа и 90% от juniors не знаете нищо,но претендирате и са сменили професията заради парите. А реално в първите 3-4 месеца дори няма да напишете нещо смислено за компанията.А и доста време след това.
С две думи не разбрах целта на лекцията. И ако той все пак познае какво ще стане в бъдещето... аз лично нямам притиснения, защото програмирането не те учи да пишеш код, а да си в крак с времето, да четеш, да решаваш проблеми ...
Такива хора няма да останата без работа и на улицата. Ще си програмират свое собствено бъдеще.
Целта на лекцията беше глобалния поглед върху ит бизнеса. Гатака често прави такива по конференциите. Ако не си разбрал това жалко. И не го защитам, просто изгледай няколко негови лекции и видеа в нет-а и ще разбреш какво имам предвид.
И да не и аз не мисля че ще е до 10тина години но основните тенденции са такива. Но го има и другия момент повечето големи компании като телекомите и подобни почват да развиват собствени ит екипи и да не outsource-ват прекалено скъпо и бавно е. Та работата няма да свърши но парите които бленуват всички не са тези който ис мислите.
И аз изгледах видеото,макар че на няколко пъти се чудех дали да не го прекъсна.
Както сам той каза това видео е пълна импровизация .В него няма някакваясна теза,която да защитава и отстоява.
:):):)