С кой език да започна
Здравейте, аз съм напълно начинаещ и искам съвет. С кой език да започна да се уча. Благодаря
Здравейте, аз съм напълно начинаещ и искам съвет. С кой език да започна да се уча. Благодаря
Започни със C базиран език - Java, JavaScript, C#, Python, Ruby, Go, няма голямо значение. Основите са еднакви навсякъде, а ако решиш да се прехвърлиш на друг език, не е трудно. Лично предпочитам C# и други строго типизирани езици т.к. са по... стриктни от гледна точка на това, какво можеш да напишеш, но това е базирано на лично предпочитание.
Препоръчвам ти да избягваш по-функционалните езици като Haskell, LISP, Clojure, etc. за пръв език т.к. са малко по-трудни за разбиране.
JavaScript за първи език не е ОК.
чисто теоритично защо не? Все едно да кажеш че python не е ок за първи език...
това че са скриптови не ги прави лоши. Дори са доста по- лесни за започване докато learning curve-a при типизираните е доста по - голям. js се учи на добро ниво за около 3 месеца + един от популярните frameworks. За тея три месеца с типизиран език няма да му стигне да разбере само какво са обектите интерфейсите и кое и защо при тях, не споменаваме data structures generics events и тн че ще стане още по - страшно.
Това че много хора пишат js без да разбират какво правят е отделна тема, но не е проблем това на софтуни, телерик или България а на индустрията като цяло. Такъв код гледам сега на едни белгийци от проект награден за innovation of the year 2019, чак трябва да обеснявам на 2мата нови junior който обучавам да приемат всичко като antipattern тъжна история.
Python е ОК за първи език.
Пак - няма значение кой от тези езици е първи. Всички C базирани езици са почти аналогични на начално ниво, като концепция. А именно това е идеята на началното изучаване на езика - да разбереш базови концепции на декларативното програмиране.