string problem или проблем при четенето на текст в цикъл...
Здравейте, имам следния проблем/въпрос: Защо когато използвам цикли("while", "for " и т.н) при четенето на string в тялото на самият цикъл от конзолата ми го чете като число а не като текст!
Пример:
while (условие)
{
int number = int.Parse(Console.ReadLine());
string command = Console.ReadLine();
if (command == "stop")
{
Console.WriteLine("End!");
break;
}
И съответния вход:
50
10
10
stop
При команда "stop" чупи програмата! Като няма принтенето от "Console.WriteLine()" и ми изписва някакво съобщение, че формата на стринга не е приемлив. При debug "command " ми го чете като число, в случая 10. А не като текст!
Направи ми впечатление, че ако четем string извън проверките и няма други четения, работи коректно. Но на мен ми трябва в самият цикъл да го чете всеки път, само като текст...
Гледах няколко лекции от курсовете "Programming Basics with C#" и там лекторите жунглират със "string" както пожелаят. Пробвах по същия начин но не се получава. Това горе е само пример, тъй като условието на задачата която решавам е прекалено сложно и ще отнеме време за обяснения... :D :D
Благодаря
Всъщност не е така :D Реших да дебъгна кода ти, при четенето, "command" пак си го чете като число а не като текст. Даже приема два входа, двойки числа. Явно ми трябва накакъв конвърт на string.
Даа, вече го схванах :D Ето научих нещо ново. Благодаря ти!