Асемблер - що е то и има ли почва у нас?
Здравейте,
Наскоро се зачетох малко за асемблера. Доколкото разбрах това е нивото над машинния код. По малкото, което прочетох, ми се струва доста хардкор програмиране. Блазни ме предизвикателството и мисля да потърся материали. Замислих се има ли все още този език някакво приложение в България или по света?
Това което написах е един цикъл, само за да добиеш някаква представа. Не го приемай като точно определение, само една малка част от отговора който може да се даде.
Синтаксисът е далечен, но това е най-малкият му проблем. Синтаксисът на Руби и Пайтън също не е близък до C-like езиците. Всъщност, разликата в синтаксиса между C# VB.NET също е голяма. Даже VB.NET има някои такива интересни решения като в Асемблер (всъщност колкото по-стар е дериватът на Basic /до достигането баш на Basic/, толкова по се доближава до Асемблер).
По-големият проблем са абстракциите - липсата на 99% от библиотеките, с които сме запознати днес. Например, много хора биха си помислили, че RegEx-овете са нещо, което винаги е съществувало, но такова в Асемблер няма.
Така, пишейки на асемблер и искайки да си улесниш живота, ще си пишеш библиотеки, които в един момент ще се превърнат от собствен фреймуърк до един нов мини-език. Всъщност, така са произлезли езиците от там нататък...