Loading...

Безплатен курс през октомври: Linux System Administration

avatar Петя Гроздарска 2 минути
Безплатен курс през октомври: Linux System Administration

През октомври месец в СофтУни стартират два нови курса, единият от които е „Linux System Administration“. Той е част от така наречените Fast track курсове, които организира СофтУни. Курсът е безплатен и напълно достъпен за всички заинтересовани – студенти или не. Linux курсът се предлага и в присъствена, и в онлайн форма на обучение. Единствено се събира такса в размер от 50 лв. за всички, които желаят да се явят на изпит. На успешно издържалите изпита с оценка поне 5.00, ще бъдат издадени сертификати. Курсът ще завърши с практически изпит.

Linux System Administration стартира на 9 октомври 2014 г. в 19:00 ч и ще се провежда всеки четвъртък от 19:00 до 22:00 ч. в продължение на 13 седмици. Лектори ще бъдат Мариян Маринов (Hackman), който е част от преподавателския състав на СофтУни и Стоян Стоянов, който е CTO на XS Software.

Мариян Маринов е системен администратор по душа, но в последните години се занимава с архитектура на софтуер. Той е управител на 1H Ltd., GetClouder.com и системен архитект на SiteGround.com. Води курсове в Софтуерния Университет, ФМИ на Софийски Университет. Мариян е много голям фен на свободния софтуер и помага за случването на най-голямата българска конференция за свободен софтуер – OpenFest. Когато има време, Мариян води лекции по много конференции в страната и чужбина.

Стоян Стоянов е технически директор в XS Software, където обезпечава безпроблемната работа на 35 000 000 потребителя, които ежедневно играят игрите на XS Software. Занимава се със системна администрация от повече от 10 години насам.

Безплатният курс по "Linux системна администрация" ще ви запознае с Linux и Unix базираните операционни системи. Ще разгледамe тяхната архитектура, ядро, процеси, обвивка, файлова система, работа с потребители, групи и права за достъп, процесът на първоначално зареждане (boot), използване на команден интерпретатор (bash), мрежа и конфигурация на мрежовите компоненти.

Побързайте да се запишете от страницата на курса, защото местата са ограничени. Обърнете внимание на изискванията за включване в курса. Изискват се начални умения по програмиране.

Забележка: Онлайн обучението не Ви задължава да сте пред компютъра, когато се провежда курса, няма live stream на занятията. Всички лекции се записват и се качват в сайта и в YouTube канала на университета до 2-3 дни след провеждането на занятието.