Код ревюта с Gerrit
Loading...
Семинар

Код ревюта с Gerrit

24.02.15 19:00 - 22:00 Слави Димитров
Заповядайте на безплатен семинар на тема "Код ревюта с Gerrit" на 24 февруари 2015 г. (вторник) от 19:00 часа в зала "Open Source" на Софтуерния университет (София, ул. Тинтява 15-17, етаж 2). Лектор е Слави Димитров.

За Семинара

Семинарът е посветен на концепцията "code reviews" (код ревюта / инспекции на кода), която се използва от водещи компании по целия свят за подобряване на качеството на кода чрез преглед на кода от колеги. Код ревютата се използват за контрол на качеството на кода, за налагане на корпоративни стандарти и код конвенции, при проекти с отворен код за одобрение на предложените промени от общността на проекта, както и за подобряване на техническите умения вътрешно в екипа.

За извършване на код ревюта се използват редица инструменти и технически средства като Gerrit, Phabricator и Review Board.

По време на практическата част на семинара, ще демонстрираме на живо работата с Gerrit и по-конкретно ще покажем следното:

Gerrit първи стъпки

 1. Създаване на SSH ключ;
 2. Поставяне на ключа в Gerrit системата;
 3. Задаване на change-id + за какво служи;
 4. Checkout на проект/създаване на празен проект;
 5. Поправяне на бъг, checkout на проект, добавяне на промяната;
 6. Git rebase - interactive;
 7. Попълване на commit message;
 8. Push в Gerrit;
 9. Добавяне на reviewer / reviewers;
 10. Процес по гласуване и прокарване на промяната: +1, approved +2, merge;
 11. Checkout отново, за да се онагледи, че промяната е влязла в системата.

Дата и час на събитието: 24 февруари 2015 г. от 19:00 часа
Място: зала Open Source, Софтуерен университет - гр. София, кв. Изгрев, ул. Тинтява 15-17, ет. 2 (виж на картата)

Вход свободен.

За Лектора

Слави Димитров

Слави Димитров се сблъсква за първи път с Gerrit като консултант за Texas Instruments през 2011 г. След това той продължава да работи с инструмента докато работи за Qualcomm. В стартъп компанията StorPool също e работил с Gerrit като там е успял да го наложи като инструмент за код ревю. Покрай Texas и Qualcomm, Слави е работил по сериозни проекти с компании като Motorola, Samsung, Google, LG и е натрупал опит като ръководител на различни проекти, някои от които са изграждане на сайтове като страницата на Land Rover Bulgaria (lre-bulgaria.org), irlandetza.com, jjmurphys.bg и други.

Слави Димитров photo