Loading...

Програмиране или QA: Кое да избера?

avatar Мария Вълчева 7 минути 1025
Програмиране или QA: Кое да избера?

IT сферата предлага огромно разнообразие от възможности за реализация. Най-популярните сред тях неминуемо остават програмирането и тестването на софтуер като направления, към които се насочват напълно начинаещи. Ако и ти си такъв и искаш да направиш първите си стъпки в сферата, но не си сигурен дали да запишеш цялостната програма по Софтуерно инженерство или QA инженерство в СофтУни, надявам се, че днешната статия ще ти е от полза.

В следващите редове ще видим накратко какво представлява всяко от направленията, какви са основните умения, от които се нуждаеш, както и каква е перспективата в професионален план. Ще разгледаме предимствата и предизвикателствата поотделно, за да можеш да си изградиш по-цялостна представа.

В резултат, ще можеш да си представиш как би изглеждало обучението, а и професионалното ти развитие, така че по-лесно да вземеш крайното решение. Да започваме!

Същност на програмирането

Програмирането е процес, при който създаваш последователни инструкции, които компютърът да следва, за да изпълни дадена задача. Тези инструкции са всъщност кодът, който пишеш, посредством програмния език и съпътстващите го технологии, които владееш.

Всеки програмен език има собствен синтаксис, който може да е по-близо (при езици от високо ниво) или по-далеч (при езици от ниско ниво) до естествените езици. За начинаещи програмисти е препоръчително да изберат език от високо ниво, тъй като синтаксисът е по-лесен за разбиране и овладяване. Затова и в програмата по софтуерно инженерство на СофтУни обучението протича именно с такива – Java, Python, C#, JavaScript, които са и сред най-популярните и най-търсени програмни езици.

Когато се впуснеш в програмирането, ще трябва да избереш и дали да се занимаваш с back-end – разработка на сървърна логика, или front-end – разработка на елементите, с които потребителите имат пряко взаимодействие и могат да видят на екраните си. По-късно, ще можеш да надградиш към full-stack и DevOps.

За да се реализираш по този път, трябва да притежаваш редица фундаментални умения, които ще ти представя в следващите редове.

1. Необходими умения и възможности за реализация

Успешните програмисти съчетават в себе си широк спектър от меки и технологични умения. Сред водещите такива се нареждат:

  • Отлично владеене на поне един език за програмиране и умение за писане на чист и подреден код, спрямо конвенциите на езика;
  • Умение за работа със средa за разработка (IDE), системи за контрол на версиите (като Git), и способност за дебъгване на код;
  • Работа с алгоритми и структури от данни;
  • Работа със съпътстващи технологии, библиотеки и рамки;
  • Алгоритмично мислене и комплекс от меки умения, включително способност за решаване на проблеми, внимание към детайла и комуникативност.

Според спецификата на езика, който избереш, и технологиите, които владееш, можеш да поемеш по разнообразни пътища на развитие. Вече уточнихме как се различават front-end и back-end разработчиците. С език като Python можеш да се насочиш към разработка в сферата на машинното обучение и изкуствения интелект. C# може да ти помогне да станеш game developer, а Java да ти отвори вратите към големите корпорации като web и софтуерен разработчик.

Това са само малка част от начините, по които можеш да се реализираш, когато развиеш конкурентни умения за програмиране. Подобна професия идва със своите очевидни предимства, но не липсват и предизвикателства. За да можеш да направиш по-пълно сравнение, ще разгледаме и тях в следващите редове.

2. Предимства и предизвикателства в програмирането

Повечето начинаещи се насочват към сферата на програмирането именно заради предимствата, които носи на практикуващите го. Това са търсени експерти, за които съществуват много и добре платени възможности. Работата като програмист ще ти отвори вратите към множество индустрии – от финансовата до разработката на видео игри, медицината и дори автомобилостроенето.

Като програмист в IT сферата, ще разполагаш с възможности за дистанционна работа. А самото поле предполага непрекъснато учене и осъвременяване на уменията, тъй като технологиите се променят бързо и постоянно.

Това от една страна е предимство, защото непрекъснато ще развиваш уменията си. Същевременно е и едно от предизвикателствата на програмирането. Ако не се стремиш постоянно да осъвременяваш знанията и способностите си, рискуваш да загубиш част от конкурентоспособността си.

Към същите тези предизвикателства можеш да добавиш работата под напрежение и с множество крайни срокове, а и необходимостта да умееш да работиш в екип както с други програмисти, така и с хора, които не разбират от програмиране. Не на последно място, не подценявай нуждата да се научиш да пишеш чист и разбираем код според конвенциите, тъй като в реална среда и други хора ще работят по твоя, а и ти ще работиш по чужд код.

Ако смяташ, че това е средата и посоката, в която ще вирееш успешно, кандидатствай още днес в програмата по Софтуерно инженерство на СофтУни.

Имай предвид, че докато станеш умел програмист, може да минат години. Тук идва и една от водещите разлики с QA. Ако търсиш бърз път към IT сферата, то може би тестването на софтуер е по-подходящият избор. В следващите редове ще те запозная именно с QA, изискванията, предимствата и предизвикателствата на направлението, за да можеш да вземеш най-доброто решение за себе си.

Същност на QA

Т.нар. Quality Assurance е дейност по осигуряването на качеството на софтуера. При разработката от страна на програмисти понякога остават скрити дефекти и бъгове, които може да доведат до проблеми с производителността, когато софтуерният продукт стане достъпен за потребителите. Това, от своя страна, може да доведе до отлив на потребителите, а бизнесът иска да постигне точно обратното.

Затова и ролята на QA експертите придобива все по-голямо значение през последните години. Като потребители имаме все по-малко търпимост към дефекти и бъгове, затова и QA експертите имат за задача да се уверят, че рискът от такива е минимален.

Това е възможно чрез провеждането на поредици от тестове, успоредно с процеса по разработка. Тези тестове използват различни инструменти и могат да се осъществяват както ръчно, така и автоматизирано. Именно за тези умения и инструменти ще си говорим в следващите редове, което ще започне да очертава и чисто технологичните разлики с програмирането.

1. Умения за QA експерти

QA експертите трябва да бъдат също толкова комплексни професионалисти, както и програмистите. Сред водещите умения, от които ще се нуждаеш като такъв, са:

  • Разбиране на процесите по разработка и тестване;
  • Познаване на тестови методологии, конкретни процеси и инструменти както за ръчно, така и за автоматизирано тестване. Примери за такива инструменти са Selenium, Appium, Jmeter, NUnit, JIRA и още много.
  • Умения за откриване, анализ и документиране на бъгове, създаване на тестови сценарии и писането на тестови скриптове, които целят автоматизиране на тестовете. Съответно ще трябва да владееш и програмен език и писането на код до известна степен, за да можеш да създаваш такива скриптове, когато се насочиш към QA automation.
  • Внимание към детайла и аналитични способности, за да можеш по-ефективно да откриваш и анализираш потенциални проблеми и съществуващи дефекти.
  • Комуникационни умения, тъй като ще ти се налага да обясняваш на програмистите къде и какви пропуски имат, както и на всички заинтересовани страни какви проблеми има със софтуера, а това включва и хора, които не са задължително IT експерти.

Като QA експерт няма нужда да пишеш много код и да дебъгваш такъв. Подобна позиция далеч не е толкова техническа като тази на програмистите, но такива умения ще са ти от полза за конкурентоспособността.

Истината е, че можеш да се подготвиш за работа като manual QA специалист и в рамките на 5 месеца. Това цели и цялостната програма по QA инженерство на СофтУни, а ако я завършиш до край, ще се сдобиеш и с професия Automation QA Engineer. Именно това са двете водещи посоки на развитие, в които можеш да поемеш. Оттам нататък можеш да тръгнеш към кариера например като анализатор, test лийд, test мениджър и т.н.

Въпреки че е вариант за бързо навлизане в IT сферата, QA професията не е без предизвикателства. Основните от тях ще разгледаме в следващите редове.

2. Предимства и предизвикателства за QA експерти

Една от водещите причини много начинаещи да избират да навлязат в IT сферата чрез QA професията е това колко бързо могат да се придобият необходимите знания. Ако на програмистите са им необходими понякога и две години учене и практика, за да се реализират успешно, особено ако съчетават ученето с редовна работа, QA специалистите могат да получат бърз летящ старт.

Ако търсиш именно това, кандидатствай още днес в програмата по QA инженерство и започни развитието си.

Този бърз старт, разбира се, определя и разлики в заплащането в двете професии – както казах, програмирането е много по-техническа сфера, осигуряваща по-висок стандарт. Голяма част от останалите предимства и предизвикателства в двете направления си приличат.

QA професията също осигурява възможност за дистанционна работа и реализация в международни компании. Всяка софтуерна компания се нуждае от експерти по осигуряване качеството на софтуера, което отваря много врати. И в това направление се работи с много сериозни крайни срокове, а комуникацията е ключово умение за успех на работното място.

Програмиране или QA?

Програмистите и QA специалистите работят рамо до рамо за осъществяването на софтуерни проекти, през целия процес по разработка. Независимо от коя страна си, се нуждаеш от специфични технологични умения, както и да можеш да се сработиш с колегите си.

И двете професии са перспективни и ти отварят вратите към IT сферата. Въпросът е колко бързо искаш да навлезеш и какви очаквания имаш към кариерното си развитие. Ако вече си си отговорил на този въпрос, не се колебай и кандидатствай в програмата по Софтуерно инженерство или в тази по QA инженерство още днес. Очакваме те!

Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.