Loading...

Студент на СофтУни спечели световното първенство по джаги в Испания

avatar Катерина Костадинова 2 минути
Студент на СофтУни спечели световното първенство по джаги в Испания

Днес ви представяме поредният ни повод за гордост – Данаил Златаров, студент на СофтУни, който по-рано този месец стана победител в световното първенство по джаги, заедно със своите съотборници. Оставяме на него задачата да ни разкаже повече интересни подробности за себе си, обучението си в СофтУни и емоциите около състезанието.

Разкажи ни повече за себе си? Кога стана част от програмата на СофтУни? В какви области се простират интересите ти?

Казвам се Данаил Златаров, на 24години, от Стара Загора. Преди 6 години се преместих в София да следвам  икономика в Университета за национално и световно стопанство. През 2017 година завърших и започнах да си търся работа, но беше трудно и навсякъде ми искаха минимум 1 година стаж. След година и половина неуспешни опити, реших да запозна да изучавам програмиране и приятели ми препоръчаха СофтУни. Програмирането ме грабна още след първия курс и не правех нищо друго, освен да решавам задачи по цял ден. И ето вече близо година продължавам да уча здраво и да си взимам изпитите. Също така, в свободното си време обичам да играя футбол, футбол на маса (джаги) и видео игри.

Разкажи ни повече за състезанието – как премина, колко бяха участниците и от кои страни, оспорвана ли беше победата?

Световното първенство беше в Испания - състезание с най- висок ранк. За мен това е първо световно и исках да се представя на ниво, за това тренировките и решаването на задачи вървяха заедно. Мачовете бяха оспорвани, тъй като играхме срещу шампиони от цял свят. В нашата дивизия имаше общо 14 отбора (България, Словения, Китай, Япония, Перу, Финландия, Чили, Аржентина, Турция, Русия, Коста Рика, Испания, Румъния, Бразилия). Още в първия кръг от елиминационната фаза срещу домакините от Испания имахме проблем и изоставахме с 11 точки, но във финалната фаза ги изравнихме и поведохме - така победихме с 40 на 35. След това срещнахме отбора на Финландия, които бихме с резултат 40 на 33. На  полуфинал срещнахме най-тежките съперници за нас - отбора на Словения, които в много оспорван сблъсък бихме с 40 : 37. И на финал играхме срещу отбора на Перу, които в началото също имаха солидна преднина, но благодарение на подкрепата от страна на женския ни национален отбор, успяхме да обърнем развоя и победихме с 40 на 36. Това е първи златен медал за България в историята на българските джаги и много се радвам, че успях да допринеса за успеха.

Какво е нивото на българските състезатели в твоите очи?

Мога да кажа, че в последните няколко години българските състезатели играят много силно и затрудняват топ играчите на този спорт. Появяват се нови хора, които за кратко време се налагат и показват завидни умения, което лично мен ме мотивира и ме кара да развивам игра си.

Как съчетаваш джагите и обучението в СофтУни?

Когато ми предстои изпит е много трудно да съчетая двете неща. Приоритет ми е обучението, разбира се, и след това са джагите, тъй като за съжаление футболът на маса не е признат спорт, а се води развлекателна игра.

Какво би искал да споделиш на студентите на СофтУни, които също като теб имат големи амбиции и непрестанен стремеж към  успех?

На студентите в СофтУни мога да кажа да не се отказват от мечтите си и да преследват целите си, независимо колко големи са те. Просто трябва да бъдат търпеливи и упорити – така се постигат големи успехи.

В случай че и вие имате с какво да ни вдъхновите – разкажете своята история на marketing@softuni.bg. А ако искате да започнете да пишете успешната си история сега, включете се и вие в цялостната програма по софтуерно инженерство!