Loading...

"С голямо удовлетворение ходех на лекции, решавахме задачи, беше забавно време, което сега ми липсва..."

avatar Георги Кацаров 5 минути
"С голямо удовлетворение ходех на лекции, решавахме задачи, беше забавно време, което сега ми липсва..."

В нашата рубрика ви споделяме вдъхновяващи интервюта с едни от най-успешните ни курсисти като научите повече за тях - как са разбрали, че програмирането е в кръвта им, какво ги мотивира да се развиват, кои са били най-големите им трудности и други интересни въпроси. "С голямо удовлетворение ходех на лекции, решавахме задачи, беше забавно време, което сега ми липсва...", споделя Христо. Какво го привлече към програмирането, не пропускайте да прочетете от следващите редове!

Здравей, Христо! Можеш ли да се представиш с няколко думи за читателите на нашия блог?

Записах се в СофтУни през 2015-та година. Разбрах за университета от един случаен човек, който в последствие ми стана приятел, пред училището, когато раздаваше визитки за университета и ме въведе набързо с това какво представлява, с какво се занимават и т.н. Нямах си и напредстава, че някога ще бъда програмист, но една случайна среща промени много неща. По онова време учих Физика в НПМГ, бях в 12-ти клас и мислих да продължавам напред с физика, но настъпиха едни разочарования от университета, в който бях избрал да кандидатствам, който се намираше в чужбина и следователно точно тогава плановете ми за образованието малко се разрушиха и не знаех с какво точно да продължа, след като завърша училище. И така, след като се записах в СофтУни и останах там около година и половина, след това си намерих и работа, и обучението ми премина там като цяло.

Какво те привлече към програмирането и имаш ли любим програмен език?

Ами това, което съм написал по-горе, общо взето случайна среща... Любим програмен език нямам, любим ми е всеки, с който се захвана да работя, харесва ми как всички са както толкова еднакви, така и си имат отделни конкретни качества уникални само за тях. Иначе имам най-много опит със С#, понеже в университета най-много с него се занимавах лично аз, а и сега на работа работим със .NET.

Кой курс от програмата ти беше най-полезен и защо?

Ами всеки курс е полезен с нещо, според мен, без значение на какво ниво е, за това мога да дам конкретен пример. Първоначално, когато се озовах в СофтУни започнах с Advanced C#, след него имаше Advanced Java, след това C# OOP и C# HQC. За последните два мога да кажа, че са за по-напреднали и ще е трудно да ги започнеш като първи, както имаше такива хора в курса. След кратка почивка се записах за така наречения Tech Module, който тогава се водеше за въведителен курс за начинаещи, който покриваше 4 различни технологии, а те бяха следните: JavaScript, C#, PHP и Java, и четирите насоки бяха Basic ниво. Целта на курса, както аз я виждах, беше да представи едно нещо направено по 4 различни начина и студентите да преценят кой начин най-много им допада и да продължат напред следвайки него, казано с прости думи. И така извода от това е, че на този курс, който се водеше на ниво начинаещи аз успях да науча много неща, които не бях научил от други курсове, които бяха за доста по-напреднало ниво. Имало и случаи да гледам един и същи курс, преподаван от различни лектори, от което също се научават различни неща. Така че стига човек да има желание и воля може да извлече максимално от всичко.

Защо избра Софтуерния университет и каква беше атмосферата по време на обучението?

Когато реших, че ще се занимавам с програмиране просто бях кандидатствал в СофтУни и в още един университет, в който обаче не ме приеха, понеже се кандидатстваше с математика, но аз не бях много подготвен специално по този предмет и така след като ме приеха в СофтУни се озовах там. Относно това как се чувствах в СофтУни мога да си призная, че в началото бях малко скептично настроен, но бях тръгнал по хорото и реших да го играя. В последствие се запознах и с други хора, някои от които ми станаха доста добри приятели и така с голямо удовлетворение ходех на лекции, решавахме задачи, беше забавно време, което сега ми липсва...

А в каква форма се обучаваше и защо я предпочете?

Първата година бях присъствено, но след това се прибрах на родното място и преминах на онлайн обучение.

Каква беше най-голямата трудност за теб по време на програмата?

Най-голямата ми трудност беше в началото, когато не познавах никой, нямах връзки и до някъде това ме тормозеше, но с помощта на екипните проекти успях да си създам такива и цялата трудност премина в забава.

Жените или мъжете са по-добрите програмисти?

Спорен въпрос според мен, на който не мога да отговоря точно, защото не съм си правил много труд да разследвам по въпроса, но на пръв поглед в моите очи изглежда така, сякаш това е по-силна черта за мъжете, но това е мое мнение, не се базирам на статистики и факти, а на мои наблюдения.

Какви умения, освен по програмиране, успя да придобиеш в Софтуерния университет?

Ами като цяло общуването, работата в екип, започнах да осъзнавам какво представлява това да работиш с хора, колко малък процент от тях вършат това, което наистина искат да вършат, колко малък процент от един екип е реално продуктивен и други такива подобни възгледи.

Помогна ли ти дипломата от Софтуерния университет за намирането на последваща професионална реализация?

Ами не знам дали точно дипломата ми помогна или по-скоро страницата за търсене на работа в сайта на университета и фирмите партньори, които си търсят служители.

Как се виждаш след 5 години в професионален план?

Ами от както съм почнал работа, до сега съм вървял само напред, чувал съм само добри обратни връзки от служители, шефове и мениджъри на компанията ми, 2018-та година ме избраха за служител на годината, така че ако продължавам в същия дух би трябвало да е в още по-добър професионален план.

И накрая - какво ще посъветваш всички бъдещи курсисти, на които им предстои да започнат обучение в Софтуерния университет?

Пожелавам им успех, само хубави моменти, да не се отказват никога от това, което искат да правят от сърце, защото по пътя има много препятствия и трудни моменти, които понякога ще ги дърпат назад. Да не се страхуват да правят грешки, защото греши само този, който опитва. Всички тези думи са много слаби, те трябва да се изживеят!

За още успешни истории, следете новата ни рубрика "Code to success"! Ако имате и вие вдъхновяваща история, която искате да споделите с нас, може да пишете на marketing@softuni.bg. A ако искате и вие да сте на мястото на нашите успешни курсисти, направете първата крачка като кандидатствате за безплатния курс Programming Basics от ТУК.