Loading...

"Бъдете любопитни и мотивирани, защото за да се научиш да програмираш, трябва постоянство и упоритост."

avatar Георги Кацаров 4 минути
"Бъдете любопитни и мотивирани, защото за да се научиш да програмираш, трябва постоянство и упоритост."

В нашата рубрика ви споделяме вдъхновяващи интервюта с едни от най-успешните ни курсисти като научите повече за тях - как са разбрали, че програмирането е в кръвта им, какво ги мотивира да се развиват, кои са били най-големите им трудности и други интересни въпроси. "Бъдете любопитни и мотивирани, защото за да се научиш да програмираш, трябва постоянство и упоритост. ", споделя Ивелина. Какво я привлече към програмирането, не пропускайте да прочетете от следващите редове!

Здравей, Ивелина! Можеш ли да се представиш с няколко думи за читателите на нашия блог?

Здравейте, казвам се Ивелина Василева и съм Associate Data Engineer. В свободното си време обичам да се занимавам с графичен дизайн и фотография, но само като любител.

Какво те привлече към програмирането и имаш ли любим програмен език?

Когато трябваше да реша какво да кандидатствам след гимназията, държах това да е нещо, свързано с математика, защото от малка я обичам, и един от изборите пред мен беше Софтуерно инженерство. Макар тогава да предпочетох сферата на Икономиката, любопитството ми към програмирането не изчезна. 2 години по-късно научих за Софтуни от приятели и реших, че е чудесна възможност да разбера дали програмирането е моето призвание. Не знам дали защото това беше първият програмен език, на който се обучавах, или поради друга причина, но C# определено е езикът, който най ми допада.

Кой курс от програмата ти беше най-полезен и защо?

Със сигурност всички курсове са били полезни, но по време на ООП курса за мен всичко взе да придобива смисъл и всички знания се навързаха логически. Може да се каже, че тогава успях да видя цялостната картина на програмирането.

Защо избра Софтуерния университет и каква беше атмосферата по време на обучението?

Причината да започна обучението си в Софтуни бе фактът, че имах свободата да опитам нещо изцяло ново за мен, без това да бъде крайно обвързващо – аз определях темпото си на учене и можех сама да реша дали искам да продължа или да се откажа, ако разбера, че програмирането не е за мен. Причината да продължа обучението си в Софтуни бе именно атмосферата – млади и вдъхновяващи преподаватели, с които общуваш по-скоро като с приятели; изцяло практически насочени курсове, с които лесно и бързо изграждаш нужния набор от умения.

А в каква форма се обучаваше и защо я предпочете?

Когато започнах обучението си в Софтуни, бях в присъствена форма на обучение. Тя ми харесваше, защото в университета общувах с останалите студенти, а когато имах нужда, получавах помощ от преподавателите и от менторите. След известно време обаче вече ми беше трудно да съвместявам лекциите си в бакалавърската програма и тези в Софтуни и тогава се възползвах от възможността да се обучавам в онлайн форма и да гледам лекциите, когато на мен ми е удобно.

Каква беше най-голямата трудност за теб по време на програмата?

Може би най-трудно беше началото, докато свикна с начина на учене, защото няма как да станеш програмист като просто научиш кода. Трябва да се научиш да мислиш кода. Но това е и което най-много ми харесваше – всичко това развива и тества истинските ти умения.

Жените или мъжете са по-добрите програмисти?

Това е интересен въпрос. Аз смятам, че макар тази професия да е по-разпространена сред мъжете, ние жените в никакъв случай не им отстъпваме в уменията да програмираме. Все пак това дали ще си добър програмист се определя по-скоро от начина ти на мислене, а не от пола ти.

Какви умения, освен по програмиране, успя да придобиеш в Софтуерния университет?

По време на обучението ми в Софтуни трябваше да работя по няколко екипни проекта и това ми помогна да развия уменията си за работа в екип – да бъда по-организирана и по-отговорна, както и да разглеждам всяка ситуация от няколко гледни точки. Това ми помага в работата и до днес.

Помогна ли ти дипломата от Софтуерния университет за намирането на последваща професионална реализация?

След обучението в Софтуни реших, че искам да обединя двете сфери, в които се обучавах, и в момента се занимавам с моделиране и анализ на данни. Тъй като ежедневната ми работа включва писане на код, съм убедена, че придобитата квалификация в Софуни е изиграла ключова роля в това да бъда избрана за настоящата ми позиция.

Как се виждаш след 5 години в професионален план?

Това, с което се занимавам, много ми харесва и се надявам занапред да продължавам да се развивам в същата сфера. Вярвам, че след 5 години ще съм натрупала още както технически, така и бизнес знания и ще се занимавам с още по-големи и интересни проекти.

И накрая - какво ще посъветваш всички бъдещи курсисти, на които им предстои да започнат обучение в Софтуерния университет?

Бих ги посъветвала да бъдат любопитни и мотивирани, защото за да се научиш да програмираш, трябва постоянство и упоритост. Началото винаги е трудно, но когато накрая видиш резултата от своя труд, удоволствието е неописуемо.

За още успешни истории, следете новата ни рубрика "Code to success"! Ако имате и вие вдъхновяваща история, която искате да споделите с нас, може да пишете на marketing@softuni.bg. A ако искате и вие да сте на мястото на нашите успешни курсисти, направете първата крачка като кандидатствате за безплатния курс Programming Basics от ТУК.