Loading...

"Мотивират ме доста по-големите възможности за реализация, наличие на по-стабилно бъдеще на тази професия и не на последно място интереса и любовта към новите технологии"

avatar Георги Кацаров 4 минути
"Мотивират ме доста по-големите възможности за реализация, наличие на по-стабилно бъдеще на тази професия и не на последно място интереса и любовта към новите технологии"

В нашата рубрика ви споделяме вдъхновяващи интервюта с едни от най-успешните ни курсисти като научите повече за тях - как са разбрали, че програмирането е в кръвта им, какво ги мотивира да се развиват, кои са били най-големите им трудности и други интересни въпроси. "Мотивира ме доста по-големите възможности за реализация, наличие на по-стабилно бъдеще на тази професия и не на последно място интереса и любовта към новите технологии ", споделя Контантин. Какво го привлече към програмирането, не пропускайте да прочетете от следващите редове!

Здравей, Константине! Можеш ли да се представиш с няколко думи за читателите на нашия блог?

Здравейте! Казвам се Константин Владимиров и съм на 33 години. Роден съм и живея в град Перник, имам магистърска степен по икономика, но имам малък опит и стаж в тази професия. Учил съм около две години в СофтУни. От година и няколко месеца работя като уеб разработчик в българска компания. Нейното име е ZaUtre.

Какво те привлече към програмирането и имаш ли любим програмен език?

Противно на всеобщото мнение, основния ми мотив не беше високото заплащане, въпреки че ще излъжа, ако не го добавя като фактор за избора ми. Мотивира ме доста по-големите възможности за реализация, наличие на по-стабилно бъдеще на тази професия и не на последно място интереса и любовта към новите технологии.

Кой курс от програмата ти беше най-полезен и защо?

Не бих могъл да определя такъв, бих казал всички, през които съм преминал. Всеки един е допринесъл да увелича знанията си и опита си. Смятам, че ученето е за цял живот и все още искам да продължа да го правя в СофтУни. Не успях да премина през всички курсове, които бях планирал.

Защо избра Софтуерния университет и каква беше атмосферата по време на обучението?

За избора ми помогнаха двама близки и приятели, също програмисти, на които съм много благодарен. Те ми препоръчаха СофтУни като най-подходящото място за начинаещи като мен и с желание за по-скорошни резултати. Излишно е да споменавам отличната атмосфера по време на обучението, на мен много ми липсва. Основна заслуга е естествено на екипа на СофтУни, но и съществен принос е и на нас студентите. Самото обучение за мен беше доста различно, с повече практика и обмяна на опит между студентите.

А в каква форма се обучаваше и защо я предпочете?

Всички курсове, без последните три, бях в редовна форма и я препоръчвам. Основната причина са нещата споменати в отговора на предния въпрос. Обмяната на знания между състудентите и контакта с лекторите и тяхната помощ най-много ми помогна в моето обучение.

Каква беше най-голямата трудност за теб по време на програмата?

Най-голямата ми трудност беше липсата на достатъчно свободно време, бях работещ. Мисля, че щях да постигна много по-добри резултати, ако отделях повече време.

Жените или мъжете са по-добрите програмисти?

Мисля, че няма значение пола, и сред мъжете и сред жените има отличници. Но факт е, че мъжете като кандидати за тази професия бяха съществено по-голям брой и съотношение спрямо жените. Не мога да преценя защо, но предполагам, поради по-голямата атрактивност на тази професия сред мъжете.

Какви умения, освен по програмиране, успя да придобиеш в Софтуерния университет?

Трудно ми е да отговоря на този въпрос, все още не мога да се определя като Софтуерен инженер или програмист. В СофтУни започнах от самото начало, т.е. от нулата. Нямах никаква представа с какво се захващам и никакви знания и опит в писането и на един ред програмен код. Смятам, че още има много какво да уча и да подобрявам в себе си. По същество, освен знанията и опита в тази област, които придобих, промених много повече логическото си мислене, станах или по-точно открих, че съм доста по-упорит отколкото мислех. Не се отказвам лесно, когато търся решение на определен казус.

Помогна ли ти дипломата от Софтуерния университет за намирането на последваща професионална реализация?

Дипломата удостоверява резултата от целия положен труд в обучението и няма как да не помогне. Определено на мен ми помогна. Благодарение на нея, както по-горе споменах, вече повече от години си изкарвам хляба в професия, която смятам, че е мое призвание.

Как се виждаш след 5 години в професионален план?

Надявам се след пет години да бъда много по-добър, все още да изпитвам същото удовлетворение и да имам същата мотивация като сега.

И накрая - какво ще посъветваш всички бъдещи курсисти, на които им предстои да започнат обучение в Софтуерния университет?

Всеки, който тръгне по този път, трябва да е наясно дали е подходяща тази професия за него. От там нататък трябва да е готов за много труд, упоритост, безсънни нощи, липса на усещане как времето лети и естествено лишаване от повече време за други любими занимания. Но всичко това си струва.

За още успешни истории, следете новата ни рубрика "Code to success"!  Ако имате и вие вдъхновяваща история, която искате да споделите с нас, може да пишете на marketing@softuni.bg. A ако искате и вие да сте на мястото на нашите успешни курсисти, направете първата крачка като кандидатствате за безплатния курс Programming Basics от ТУК.