Loading...

Code to success - интервю с Христо Минков

avatar Соня Аврамова 2 минути
Code to success - интервю с Христо Минков

В нашата нова рубрика ще ви споделяме вдъхновяващи интервюта с едни от най-успешните ни курсисти като научите повече за тях - как са разбрали, че програмирането е в кръвта им, какво ги мотивира да се развиват, кои са били най-големите им трудности и други интересни въпроси. Защо Христо смята, че срещата му с програмирането е билa любов от пръв поглед, разберете от следващите редове. 

Здравей, Христо! Можеш ли да се представиш с няколко думи за читателите на нашия блог?

Здравейте, казвам се Христо, на 19 съм и съм един от успешно дипломиралите се студенти от Софтуерния университет. Завършил съм Софийска Математическа Гимназия. В момента изучавам Data Science и Knowledge Engineering и работя в Маастрихт, Холандия.

Какво те привлече към програмирането?

Любовта към програмирането беше любов от пръв поглед. Може би всичко започна с математиката, която от малък ме е вълнувала и която допринесе за логическото ми мислене. Така, когато се 'запознах' с програмирането, видях у него нещо доста привлекателно - приложимост и логическа последователност. Това ме грабна и оттогава сме неразделни.

Какви програмни езици владееш и защо избра точно тях?

Имам професионален опит с Java, PHP и JS, но никога не съм се спирал да изследвам какво се случва с езиците за програмиране. Затова имам опит и със C/C++, Python, C#/.Net, Kotlin, както и с доста от езиците за разработка на БД - MySQL, Oracle PL/SQL и MSSQL. Няма конкретна причина да избера даден език - просто някой те грабва.

Как научи за Софтуерния университет?

Приятели ми споделиха за университета и реших да се пробвам.

А защо го избра?

Избрах Софтуерния университет от любопитсво и след като забелязах колко много научавам, реших да продължа и да го завърша.

В каква форма се обучаваш и защо избра именно нея?

Обучавах се и в двете форми. Според мен няма особено значение. Важни са желанието и отдадеността към това, което правиш.

Каква беше най-голямата трудност за теб по време на обучението ти в Софтуерния университет?

Не съм срещал конкретни трудности по време на обучението си в Софтуерния университет. Някои от курсовете бяха по-обширни и изискваха повече време, но за щастие винаги намирах такова.

Жените или мъжете са по-добрите програмисти?

Статистически погледнато мъжете програмисти са повече. Това означава, че има повече мъже добри програмисти, отколкото жени добри програмисти. Също така, обаче, мъжете слаби програмисти също са повече. Затова, бих казал, че жените, които кодят 'некачествено' са малко. :)

Каква е настоящата ти работа, свързана ли е с програмирането?

Работя за университета в Маастрихт, Холандия като дигитален иноватор - измисляме интересни и иновативни приложения, които да са от полза на университета.

Как се виждаш след 5 години в професионален план?

Пет години са много, за да успея да направя добро предсказание. Имам различни интереси - от System Security през Blockchain Technology до Artificial Intelligence. Също така, любопитството ми никога няма да ме напусне, а то изгаря от желание да научи нещо ново. Затова предполагам, че след пет години ще се развивам професионално в някоя от сферите на моите интереси - все пак най-важното е да вършиш това, което ти харесва!

И накрая - какво ще посъветваш всички бъдещи курсисти, на които им предстои да започнат обучение в Софтуерния университет?

Обичам да съм кратък с тези съвети - Бъдете отдадени на това, което правите! Бъдете оптимисти! Успех!

За още успешни истории, следете новата ни рубрика "Code to success"! Ако имате и вие вдъхновяваща история, която искате да споделите с нас, може да пишете на sonia@softuni.bg. A ако искате и вие да сте на мястото на нашите успешни курсисти, направете първата крачка като кандидатствате за безплатния курс Programming Basics от ТУК