Loading...

Code to success - интервю с Цветан Илиев

avatar Соня Аврамова 4 минути
Code to success - интервю с Цветан Илиев

В нашата нова рубрика ще ви споделяме вдъхновяващи интервюта с едни от най-успешните ни курсисти като научите повече за тях - как са разбрали, че програмирането е в кръвта им, какво ги мотивира да се развиват, кои са били най-големите им трудности и други интересни въпроси. Защо според Цветан човек се научава да учи, когато има дисциплината да го прави, прочетете в това интервю.

Здравей, Цветан! Можеш ли да се представиш с няколко думи за читателите на нашия блог?

- Здравейте! Казвам се Цветан Илиев и съм на 24 години. Роден съм в гр.Плевен, където завърших и средното си образование през 2012г. в ПГЕХТ "Проф. Асен Златаров" с професионална квалификация "Техник на компютърни системи". По това време повечето ми връстници записваха университети възможно по-скоро, но аз така и не успях да видя ползата за себе си от подобно начинание. Затова изчаках. Изчаках визията да се зароди.

Какво те привлече към програмирането?

- Unreal Development Kit (Unreal Engine 3). През 2012, щом завърших, вече знаех с какво искам да се занимавам - Game Development. И така, първото нещо, което направих беше да проуча как се случва това. По това време единственият ми досег до код беше чрез популярните през гимназиалните ми години AppServ/XAMPP и хостването на готови форумни решения от рода на phpBB. Затова можете да си представите, че първата ми среща с Unreal Script (скриптовият език на UDK платформата) беше истинско бедствие. Единственият начин да получа даден резултат беше да намеря готово решение от някой форум. Това ме амбицира да започна да изучавам програмирането систематично и не само да разбирам решенията, които бяха споделени по форумите, а и да ги подобрявам/променям при нужда.

Какви програмни езици владееш и защо избра точно тях?

- Следните, тъй като ги използвам най-често във всекидневната си работа:

C# - Мощен, мултиплатформен и същевременно опростен за писане.

JavaScript - Гъвкав и широкоразпространен. Дава голяма свобода на изразяване, което е нож с две остриета, но при добро овладяване - имаш нож с две остриета в правилната посока.

SQL (в частност TSQL) 

Как научи за Софтуерния университет?

- Към края на 2013г. реших да прекратя опитите за самообучение по програмиране и да запиша Академията на Телерик. През годините бях чувал за нея и знаех с какво се занимава, та първата ми мисъл беше "Google it!". И така, когато на 5 ноември 2013г. потърсих в Google "Telerik academy" ми изскочи следната статия, от която за първи път разбрах за идеята "Софтуерен университет".

А защо го избра?

- Защото след като внимателно проучих кой е Наков и каква идеология следва, реших да повярвам в идеята "Софтуерен университет" и да бъда сред първите, които ще преминат през обучението там. Знаех, че няма да е лесно, но точно това го правеше интересно и вълнуващо.

В каква форма се обучаваш и защо избра именно нея?

- Бях в онлайн форма на обучение. Избрах "онлайн", понеже както много други в онлайн форма - не съм от София. Смятам, че и двете форми си имат своите предимства и недостатъци, но ако човек положи необходимите усилия, ще успее независимо от формата на обучение.

Каква беше най-голямата трудност за теб по време на обучението ти в Софтуерния университет?

- Да се науча да уча. Това може да звучи тривиално, но всъщност умението да придобивам знания и умения, които са съвсем нови за мен и то в кратък период от време, е най-трудното и същевременно най-ценното нещо, което научих в Софтуерния университет. А човек се научава да учи, когато има дисциплината да го прави. 

Жените или мъжете са по-добрите програмисти?

- Това ми изглежда като въпрос за социологическо проучване :). Не смятам, че има връзка между пола на човек и неговите умения в програмирането. 

Каква е настоящата ти работа, свързана ли е с програмирането?

- Понастоящем работя като .NET Application Developer в Indeavr - компания, която е диамантен партньор на Софтуерния университет. Започнах работа при тях през есента на 2015г., малко преди завършването си в Софтуерния университет. Разработваме различни видове приложения, ползвайки различни технологии и езици, но при мен основният акцент е върху EPiServer CMS (базирано на ASP.NET MVC).

Как се виждаш след 5 години в професионален план?

- Прочетете отново въпрос №2. :) 

И накрая - какво ще посъветваш всички бъдещи курсисти, на които им предстои да започнат обучение в Софтуерния университет?

 

1. Ако искате да усвоите наистина добре знанията от Софтуерния университет, бъдете сигурни в едно - ще е трудно. Но и това го прави интересно.

2. Не забравяйте, че ако Вие не изпълните ангажиментите си в отборните проекти, някой друг ще трябва да ги изпълни вместо Вас. Бъдете коректен съотборник!

3. Ако на даден изпит изкарате по-нисък от очаквания резултат, не го считайте за провал. Проваля се само човек, който не си взима поука от неуспешните опити.

За още успешни истории, следете новата ни рубрика "Code to success"! Ако имате и вие вдъхновяваща история, която искате да споделите с нас, може да пишете на sonia@softuni.bg. A ако искате и вие да сте на мястото на нашите успешни курсисти, направете първата крачка като кандидатствате за безплатния курс Programming Basics от ТУК